Žair Bolsonaro: Desničar pobedio na predsedničim izborima u Brazilu

Izvor: B92, 29.Okt.2018, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žair Bolsonaro: Desničar pobedio na predsedničim izborima u Brazilu

Kontroverzni kandidat pobedio je levičara na predsedničkim izborima.

Krajnje desničarski kandidat Žair Bolsonaro osvojio je veliku pobedu na predsedničkim izborima u Brazilu.

Bolsonaro je osvojio 55,2 odsto glasova naspram 44,8 odsto, koliko je dobio Fernando Hadada iz levičarske radničke partije, izviestio je brazilski izborni organ.

Bolsonaro je vodio kampanju na obećanjima da će iskoreniti korupciju i spustiti visok nivo kriminala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Brazilu.

Izborna kampanja je bila duboko podeljena. Svaki kamp tvrdio je da bi pobeda za drugog mogla uništiti Brazil.

Pobeda g. Bolsonaro predstavlja izrazito desničarski zamah u najvećoj demokratiji u Latinskoj Americi, kojom je upravljala levičarska radnička partija 13 godina između 2003. i 2016. godine.

U protekle dve godine zemlju vodi konzervativac, Mikel Temer, ali se on pokazao duboko nepopularnim među Brazilcima.

Bolsonaroova pobeda od čak deset odsto prednosti znači da je vizija koju je postavio biračima u Brazilu- gde bi zakon i red i porodične vrednosti postali prioritet - pobedila.

63-godišnjak je penzionisani vojni oficir i član Socijalno liberalne partije, grupe koja kombinuje društveni konzervativizam i tržišnu politiku.

Bolsonaro je protiv pobačaja, ali i migracija i homoseksualnosti.

Ali nakon što su rezultati došli, on je rekao pristalicama da će biti - branitelj demokratije i podržati ustav.

Jedna od njegovih vodećih politika je da se obnovi sigurnost poništenjem zakona o pištoljima i predlaže da svaki pošten građanin treba da bude u stanju da poseduje pištolj.

On je obećao da će smanjiti državnu intervenciju u ekonomiji i ukazao da bi Brazil mogao da se povuče iz Pariskog sporazuma iz 2015. godine o klimatskim promenama.

Obećanje Bolsonara da će očistiti Brazil od korupcije pokazalo se posebno popularnim u zemlji koja je videla desetine političara iz glavnih partija u zatvorima.

Analiza Keti Votson, BBC reporterke iz Sao Paola

Čak i pre nego što su izašli rezultati,pristalice Bolsonara su plesale od radosti - toliko su bili sigurni u pobedu.

Njegova obećanja da će se uhvatiti u koštac sa rastućim kriminalom i njegove tvrdnje da je čist političar - u zemlji u kojoj su mnogi njegovi rivali završili u korupcijskim skandalima - doneli su mu milione obožavaoca.

Ali njegova pobeda će biti udarac za milione.

Bolsonarove veze sa vojskom i divljenje bivšoj diktaturi brinu mnoge Brazilce, kao i njegove seksističke, rasističke i homofobične primedbe.

Ovo su neizvesna vremena, a mnogi su zabrinuti zbog toga što - sa Bolsonaroom na vlasti - Brazič može da izgubi demokratiju koju je uveo pre 30 godina.

Izvor: BBC News na srpskom
Pogledaj vesti o: Izbori,   Predsednički izbori

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.