Za koga će glasati naši zemljaci u Nemačkoj: Srbi vole i Levicu i Merkelovu

Izvor: Vesti-online.com, 23.Sep.2017, 00:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za koga će glasati naši zemljaci u Nemačkoj: Srbi vole i Levicu i Merkelovu

Opipali smo "birački puls" naših zemljaka koji imaju nemačko državljanstvo i pitali ko su im favoriti na nedeljnim izborima za Bundestag, odnosno kome će pokloniti svoj glas i poverenje.

Interesantno je da smo kontaktirali dosta "Nemaca" srpskog porekla koji će zaista izaći na izbore, ali velika većina nije htela da se izjasni u ovoj anketi rekavši da to "zadire u intimu, te da se u Nemačkoj to ne pita, slično kao ni za visinu ličnog dohotka". Ipak, neki se nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << libili da iskažu svoj politički stav pa njihove odgovore i objavljujemo.

Vesko Makočević iz Hamburga kaže da obavezno izlazi na predstojeće izbore, a glasaće za Levicu (Die Linke).

- Razloga je više, a najbitniji je što su prosrpski orijentisana partija i što su bili protiv bombardovanja SR Jugoslavije. Dopada mi se i to što su protiv izvoza nemačkog naoružanja, zalažu se da banke budu državne institucije, a pogotovo što su veliki zagovornici ukidanja trgovina radnom snagom tj. iznajmljivanja radnika koje je u Nemačkoj u poslednje vreme postala veoma popularna. Za Gregora Gizija, njihovog dugogodišnjeg lidera, mogu da kažem da je jedan od najpametnijih nemačkih političara - navodi naš sagovornik.

Milutin Bajić iz Hanovera kaže da nije doneo konačnu odluku. Neodlučan je Jirgen Tritin ili Sara Vagenkneht, znači Zeleni ili Levica.

- Sara sve što kaže uglavnom je tačno i pravedno, ali je za ovu zemlju radikalno i teško ostvarivo. Merkelova je dovela izbeglice da bi imala jeftinu radnu snagu, a ne iz humanih razloga. Ona uzima i naše stručnjake u čije školovanje nije ništa uložila. U suštini, u Nemačkoj je svejedno birao CDU ili SPD. Biraš jedne ili druge, a oni naprave koaliciju pa ti dođe kao da nisi ni birao. To je zamajavanje birača. Za nemački narod najsrećnije rešenje bila bi većinska vlada Levice i Zelenih.

Profesor Boro Vajn koji predaje na Univerzitetu u Bohumu nema dilemu - na izborima za Bundestag u nedelju glasaće za CDU i Angelu Merkel.

- Ubeđen sam da izborom Merkelove Nemačka i dalje ostaje dosledna svom spoljnopolitičkom i unutrašnjem kursu, dakle faktor stabilnosti u Evropi i svetu.

Tomislavka Vulin-Mijatović, medicinska sestra sestra iz Vupertala, takođe je fan dugogodišnje nemačke kancelarke

- Glasaću za CDU i Angelu Merkel! Razlog je jednostavan: ambiciozna kancelarka je s puno uspeha predvodila vladajuću koaliciju, a njen uspeh poželele bi mnoge zemlje u svetu. Jedina njena greška je ona sa nekontrolisanim prijemom izbeglica, ali poslednje ankete pokazuju da, ipak, zbog toga, nije pretprela toliku političku štetu kakvu su njeni protivnici predviđali - ističe ona.

Izbegavam političke rasprave

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.