Albanska lista sa juga Srbije Vučiću predala zahteve za učešće u budućoj vladi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jul.2020, 03:06

Albanska lista sa juga Srbije Vučiću predala zahteve za učešće u budućoj vladi

Predsednik PDD-a i nosilac izborne liste "Albanske demokratske alternative - Ujedinjena dolina" Šaip Kamberi rekao je danas, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o formiranju nove Vlade Srbije, da je ta lista predala svoje zahteve koji se tiču najpre integracije Albanaca u državne institucije i dodao da od ispunjenja tih zahteva zavisi da li će učestvovati u budućoj vladi.

Kamberi je novinarima rekao da su problemi Albanaca poznati dugi niz godina i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da se oni odnose na njihovu integraciju, a zatim su tu i problemi sa obrazovanjem odnosno udžbenicima, priznavanjem diploma sa Kosova, kao i ekonomski problemi imajući u vidu da su, kako kaže, opštine Bujanovac, Medveđa i Preševo najnerazvijenije u Srbiji.

"Mi smo imali razgovor sa predsednikom Vučićem kao lista koja predstavlja Albance Preševske doline i izneli smo zahteve koje već dugo godina iznosimo. Mogu da pomenem pozitivan primer da je nedavno po nalogu predsednika u Bujanovcu i Preševu zaposleno 11 lekara Albanaca što pokazuje da kada postoji dobra politička volja problemi mogu da se reše", rekao je Kamberi.

Albanci od Vučića tražili mesto ministra i još funkcija

Gradonačelnik Preševa Šćiprim Arifi rekao je da je delegacija albanskih stranaka tokom konsultacija o formiranju nove vlade Srbije kod predsednika Vučića zatražila mesto ministra lokalne samouprave, pomoćnika ministra ekonomije, državnog sekretara u Ministarstvu prosvete i predsednika Koordinacionog tela Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Arifi je na Fejsbuku napisao da je zajednička lista na izborima 21. juna "Albanska demokratska alternativa - Ujedinjena dolina"  tokom konsultacija sa Vučićem o formiranju nove vlade i uključivanju Albanaca u nju jasno stavila do znanja položaj Albanaca u tzv. Preševskoj dolini.

''Ovaj put drugačije. Ako želi pokazati svetu koliko su evropski kao narod, sada je vreme da to i dokaže. Nema više reči...Čekamo odgovor!'', naveo je Arifi na Fejsbuku, preneo je B92.

On je napomenuo da je već četvrti put deo delegacije koja razgovara sa predsednikom, a nada se da će sada biti dobre političke volje da se sa Albancima razgovara o rešavanju životnih problema.

Upitan da li su spremni da uđu u vladu, Kamberi kaže: "Videćemo, zavisi od toga šta se nudi u programu vlade nacionalnim manjinama i kakav će biti odnos prema našim problemima".

Kaže da nije reč o funkcijama poput državnog sekretara ili bilo koje druge funkcije, već su ključni zahtevi koji su predočeni na sastanku.

"Mi smo predsedniku dali pismeno naše zahteve da se razgovara o integraciji Albanaca, obrazovanju, ekonomskom razvoju, tek nakon toga mi ćemo eventualno razmotriti ponudu da budemo deo nove vlade", rekao je Kamberi i dodao da očekuje da će biti još sastanaka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.