Vladimir Goati: Lideri stranaka se ponašaju kao imperatori

Izvor: Blic, 21.Jul.2011, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladimir Goati: Lideri stranaka se ponašaju kao imperatori

Lideri političkih stranaka koje imaju previše sredstava iz budžeta postaju partijski imperatori nezainteresovani za članstvo, a partije se od političkih organizacija pretvaraju u paradržavne institucije, upozorava Vladimir Goati, predsednik Transparentnosti Srbija, na opasnost koja je otvorena nakon što su stranke amandmanskom promenom Zakona o finansiranju političkih aktivnosti uspele da dupliraju iznose koji će se iz budžeta izdvajati za njihovo finansiranje.

Da su >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izbori ove godine, stranke po novom zakonu imale bi na raspolaganju 844,9 miliona dinara, a po sadašnjem 383 miliona. Do razlike od 461 milion stranke su došle odredbom da se 0,15 odsto za njihovo finansiranje računa od rashodnog budžeta, a ne budžeta koji je umanjen za transfere.

- Pustiti partije da same odlučuju o tome koliki će deo budžeta uzeti za finansiranje isto je kao i pustiti hroničnog alkoholičara u radnju sa pićima da uzme koliko hoće - rekao je Goati.

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković ocenila je da je zakon omogućio strankama "izuzetno visok stepen finansiranja”. Ona je odredbu o izdvajanju od 0,15 odsto iz budžeta za stranke ocenila kao jednu od najviših u Evropi.

- Svi dosadašnji finansijski izveštaji stranaka bili su nerealni. Partije su, svesne da će nakon usvajanja novog zakona biti podvrgnute kontroli i da će mogućnosti za prikriveno finansiranje biti svedene na minimum, našle način da svoje prihode iz javnih izvora uvećaju - rekla je Markovićeva.

Ona je dodala da ne očekuje da će novi zakon rešiti sva pitanja, ali je istakla nekoliko novina koje će omogućiti efikasniju kontrolu, poput monitoringa kampanja na terenu, ali i zaprećene kazne zabrane finansiranja iz budžeta za one stranke koje budu uhvaćene u kršenju.

Radoslav Sretenović, predsednik Državne revizorske institucije, izjavio je juče da dosad nisu obavili nijednu reviziju finansiranja stranaka „zbog nedostatka kapaciteta". Iako je na čelu institucije koja to treba da radi, on je rekao da „nije sigurno ni kada će moći time da se bave".

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Nadmudrivanje

Izvor: Blic, 21.Jul.2011

Izbaciš ga na vrata, a on uđe kroz prozor - tako otprilike izgleda svaki pokušaj ograničavanja političke samovolje i novca koje političke stranke žele da uzmu od države, iz budžeta, od javnih preduzeća, zaobilazno preko satelitskih nevladinih organizacija.. Dovitljivost koju pokazuju kad treba...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.