Veselji, Kurti, Ljimaj – juriš na kancelariju premijera

Izvor: RTS, 23.Avg.2019, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veselji, Kurti, Ljimaj – juriš na kancelariju premijera

Iako vanredni parlamentarni izbori na KiM još nisu raspisani, za sada su poznata tri kandidata za premijersku funkciju. Kandidature su prethodnih dana najavili predsednik Demokratske partije Kadri Veselji i Aljbin Kurti ispred Samoopredeljenja i DSK-a. Predizbornu koaliciju sklopile su i Socijaldemokratska inicijativa i Alijansa za budućnost Kosova, čiji će kandidat za premijera biti Fatmir Ljimaj. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Bedžet Pacoli i Fatmir Ljimaj potpisali su predizbornu koaliciju s kojom će ići na prevremene izbore, prenosi RTK na srpskom jeziku.

Lideri tih stranaka su kazali da su odlučili da sarađuju u budućnosti, kao što su imali istinsku saradnju u prošlosti.
Kandidat za novog premijera ispred te koalicije biće lider Socijaldemokratske inicijative, Fatmir Ljimaj.
"Danas su dve političke partije stvorile još jedan stub i očekuje se da se pridruže i druge partije. Verujem da predizborna koalicija daje jednu novu mogućnost. A ja vas obaveštavam da ću biti kandidat ove koalicije za premijera", rekao je Ljimaj.
Bedžet Pacoli je rekao da su AKR i NISMA odlučili u četvrtak uveče da formiraju koaliciju.
"Ja bih je nazvao zlatnim stubom ili trećim centrom koji će biti ključan i važan u formiranju buduće vlade", kazao je Pacoli.
Predsednik Demokratske stranke Kadri Veselji, odmah po raspustanju kosovske skupštine je izjavio da su izbori neizbežni i najavio kandidaturu za premijera.
"Srećan sam što su sve parlamentarne grupe poštovale ovu inicijativu. Ja ću biti kandidat za kosovskog premijera", rekao je Veselji.
Predsednik Samoopredeljenja, Aljbin Kurti je po raspuštanju parlamenta naveo da ima puno toga da se uradi. 
"Nemamo potrebe za velike odluke poput slučaja razgraničenja u zamenu za liberalizaciju viza do koje nije došlo, ali uz veliki rad, biće hrabrih tužilaca, kvalitetnog obrazovanja, zdravstva", istakao je Kurti. 
Velikom većinom poslanici kosovskog parlamenta glasali su za raspuštanje aktuelnog saziva skupštine, čime je otvoren put za raspisivanje vanrednih izbora.
Mogući datumi su 22. ili 29. septembar, i najverovatniji 6. oktobar. Srpska lista je bojkotovala skupštinsko zasedanje. 
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Priština: Poznata tri kandidata za mesto premijera

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Avg.2019

Iako vanredni parlamentarni izbori na Kosova i Metohije još nisu raspisani, za sada su poznata tri kandidata za premijersku funkciju...Kandidature su prethodnih dana najavili predsednik Demokratske partije Kosova (DPK) Kadri Veselji i Aljbin Kurti ispred Samoopredeljenja i DSK-a, a danas su predizbornu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.