Izvor: RTS, 24.Sep.2021, 13:36

Utiče li izborna godina na donošenje Zakona o referendumu i izmene Ustava

Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo početkom nedelje utvrdio je tekst izmena Ustava Srbije koji će biti upućen Venecijanskoj komisiji. To je usledilo nakon nekoliko javnih slušanja prethodnih nedelja na kojima je stručna javnost mogla da iznese primedbe i zamerke. O tome koliko sugestija je i obuhvatio, ali i kada bi Srbija mogla da po 12. put promeni najviši pravni akt, za RTS je govorila predsednica Odbora Jelena Žarić Kovačević.
Jelena >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Žarić Kovačević navodi za RTS da se sada očekuje onlajn sastanak sa Venecijanskom komisijom 29. septembra. 

Tokom 11 javnih slušanja u četiri grada, čuli su se različiti predlozi, pohvale, ali i primedbe. Koliko toga je utvrđeni tekst usvojio?
- Konkretno su neki predlozi bili tehničke prirode, odnosno načina na koji će izgledati ti amandmani. Ali bilo je i drugih konkretnih predloga, kao što je recimo taj da smo razgovarali o terminu koji ćemo koristiti za tužioce. Dakle, predlog na radnoj grupi je glasio – javni tužilac koji rukovodi radom javnog tužilaštva, međutim, taj predlog je zaista bio i predugačak i za prevođenje, a smatrali smo na kraju rogobatan, tako da smo shodno predlozima koje smo dobili na javnim slušanjima taj termin zamenili terminom glavni javni tužilac.
Tekst se sada upućuje na adresu Venecijanske komisije. Njihovo mišljenje, kako ste ranije rekli, već bi moglo da bude poznato sredinom oktobra. Znamo da je Venecijanska komisija na predlog izmena najvišeg pravnog akta 2018. godine imala četrdesetak primedbi. U kojoj meri su te njihove preporuke obuhvaćene sadašnjim tekstom?
- Ono što je dobro jeste da smo imali jedan onlajn sastanak sa predstavnicima Venecijanske komisije, tačnije članovi radne grupe, gde smo mogli da razmenimo mišljenja i po pitanju tih primedbi koje vidimo da su date 2018. ali i po pitanju nekih drugih predloga i stavova koje smo mi zauzeli na javnoj grupi.
Želim i da istaknem da ćemo se ponovo sastati sa predstavnicima Venecijanske komisije. Koliko sam upoznata radi se o onlajn sastanku koji bi trebalo da se održi 29. septembra. 
Kada se bude dobilo mišljenje Venecijanske komisije, odnosno eventualne primedbe koje bi oni imali treba da zaseda Odbor za ustavna pitanja i da utvrdi konačni akt o promeni Ustava koji će u formi predloga da prosledi Narodnoj skupštini. Tada više akt neće moći da se menja. Narodni poslanici će o tom aktu raspravljati u plenumu, posle čega će nas, naravno ako bude usvojen dvotrećinskom većinom od ukupnog broja narodnih poslanika, očekivati referendum gde će građani naravno dati konačnu reč o tim  predlozima.
Međutim, pre referenduma, neophodno je bilo, kako smo čuli, izmeniti Zakon o referendumu. Dokle se stiglo u tom procesu?
- Za Zakon o referendumu je nadležno Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Međutim, ono što ja mogu da vam kažem jeste da smo mi kao narodni poslanici, svaki predstavnik svoje poslaničke grupe imali jedan onlajn sastanak sa Venecijanskom komisijom i sa njima smo razgovarali o predlozima koji su dati. Međutim, zaključak sa tog sastanka je bio da će taj predlog tek stići pred narodne poslanike i da će narodni poslanici o tom predlogu raspravljati u plenumu.
I kada bismo mogli da očekujemo da će građani na glasanje?
- Možemo da očekujemo već krajem novembra ili početkom decembra meseca raspisivanje i održavanje referenduma.
Ukoliko većina građana dâ podršku, procedura izmene Ustava završava se potvrđivanjem u Skupštini. Poznato je da u sazivu koji je započeo, proces izmene mora i da se završi, u suprotnom bi cela procedura morala da se radi ispočetka. S obzirom na to da bi vanredni parlamentarni izbori trebalo da budu održani početkom aprila, što bi značilo i raspuštanje parlamenta već početkom naredne godine, hoće li biti dovoljno vremena da se Ustav Srbije po 12. put promeni?
- Pošto znamo da se nalazimo u izbornoj godini i da se razgovora već o izborima koji će biti održani početkom aprila. Shodno tome smo mi i kroz ustavni zakon predvideli duže rokove koji se odnose na implementiranje tih promena, ali i na donošenje nekih zakona koje je nužno doneti ukoliko ove promene budu stupile na snagu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.