Meloni na putu da postane prva premijerka Italije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Sep.2022, 04:09

Meloni na putu da postane prva premijerka Italije

Na parlamentarnim izborima koji su danas održani u Italiji vodi koalicija desnih stranaka predvođena Braćom Italije na čijem je čelu Đorđa Meloni, pošto je osvojila između 41 i 45 odsto glasova, pokazuju izlazne anketama koje je objavila televizija RAI.

Izlazna anketa državne televizije RAI je pokazala da je blok konzervativnih partija, koji takođe uključuje Ligu Matea Salvinija i stranku Forca Italia Silvija Berluskonija, osvojio dovoljno glasova da obezbedi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kontrolu nad oba doma parlamenta, prenosi Rojters.

"Centralna desnica jasno vodi i u Donjem domu i u Senatu! Biće duga noć, ali čak i sada želim da se zahvalim", napisao je Salvini na Tviteru.

Prema navodima RAI, desničarski blok dobiće između 227 i 257 od 400 mesta u Donjem domu parlamenta i između 111 i 131 mesta u Senatu koji broji 200 članova.

Blok predvođen Demokratskom partijom, najjačom strankom snaga levog centra na čijem čelu je nekadašnji premijer Enriko Leta, osvojio je između 25,5 i 29,5 odsto glasova, prenosi Rojters.

Pokret pet zvezdica je osvojio između 13,5 odsto i 17,5 odsto, preneo je ''Gardijan''.

Ukoliko rezultati izbora budu potvrđeni Meloni će, kao lider najveće stranke u pobedničkom savezu, imati šanse da postane prva žena premijer Italije, na čelu najviše desničarski nastrojene vlade od Drugog svetskog rata, navodi Rojters.

Konačni rezultati očekuju se sutra ujutru.

Od glasova centra i juga Italije zavisi pobeda na izborima

Ambasador Srbije u Italiji Goran Aleksić izjavio je da je izlaznost na parlamentarnim izborima koji se održavaju u Italiji do sada veća od 20 odsto i da od glasova centra i juga zemlje zavisi da li će desničarska stranka "Braća Italije", koju predvodi Đorđa Meloni pobediti na izborima, čime bi Italija po prvi put dobila ženu na čelu vlade.

Aleksić je za Tanjug rekao da, prema prognozama, najveće šanse za pobedu na izborima imaju dve grupacije - jedna okupljena oko desnog centra i druga okupljena oko Demokratske partije, kao i Pokret pet zvezda, uz koaliciju koju je formirao bivši premijer Italije Mateo Renci.

"Borba se vodi između ove četiri političke grupacije, biće veoma važno kako se opredelio centar i jug zemlje i tu će se tražiti razrešenje pitanja da li će Italija prvi put dobiti ženu za premijera", kazao je Aleksić.

Naveo je da, prema koalicionom dogovoru, partija koja dobije najveći broj glasova na izborima ima pravo da predloži premijera i istakao da su velike šanse da to bude partija Đorđe Meloni.

Aleksić kaže da će ko god da odnese pobedu na izborima morati da se suoči sa složenim ekonomskih i energetskim pitanjima u zemlji.

Kazao je da je od svih partija ona koju predvodi Đorđa Meloni najviše orijentisana desno, i da, kada je reč o spoljnoj politici, ne odstupa od dosadašnje politike.

''To je jedna čvrsta pripadnost evroatlanskom savezu, jako savezništvo sa SAD, podržavanje evropske politike prema uvođenju sankcija Rusiji, tako da se ne očekuje da će doći do nekog preokreta", kazao je Aleksić.

Dodao je da se Italija trenutno suočava sa brojnim problemima i da je važno kako će se nova vlada rešavati ekonomska pitanja, energetske probleme, probleme donošenja novog budžeta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Italiji danas parlamentarni izbori; liderka desnice favorit

Izvor: B92, 25.Sep.2022

Rim -- U Italiji se danas održavaju parlamentarni izbori koji bi mogli da donesu pobedu desničarske koalicije i prvu ženu na čelu italijanske vlade...Među glavnim kandidatima ističu se mnoga imena, od trostrukog premijera Silvija Berluskonija do opozicione liderke krajnje desnice Ðorđe Meloni,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.