U Austriji se očekuje vlada konzervativaca i ekologa početkom 2020.

Izvor: Beta, 28.Dec.2019, 00:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Austriji se očekuje vlada konzervativaca i ekologa početkom 2020.

Dogovor o formiranju vladajuće koalicije u Austriji sa ekolozima biće potpisan najkasnije sredinom januara, rekao je danas u Beču bivši austrijski konzervativni kancelar Sebastijan Kurc, čija je partija OVP pobedila na septembarskim izborima. "Jako sam veliki optimista o mogućnosti formiranja vlade sa Zelenim. Naš cilj da imamo operativnu i snažnu vladu koja će položiti zakletvu početkom januara ili najkasnije sredinom januara 2020", rekao je Kurc novinarima.Šef Zelenih Verner Kogler potvrdio je taj datum i rekao da je vrlo važno za njih i da se oslanjaju na zajedničkom održivom programu.Ni konzervativci ni ekolozi nisu precizirali datum polaganja zakletve niti su dali detalje o raspodeli resora.OVP je bio najjači na izborima sa 37,5 odsto glasova a ekolozi su ostvarili svoj najbolji rezultat do sada sa 13,9 odsto glasova.Sebastijan Kurc vodio je Austriju u koaliciji sa ekstremnodesničarskom partijom FPO izmedju decembra 2017. i maja 2018. pošto je prevremeno prekinuo koaliciju izmedju OVP-a i socijaldemokrata.Kurcova vlada pala je posle 18 meseci zbog korupcionaškog skandala oko šefa FPO-a. Posle sazivanja prevremenih izbora ekološke teme su dobile na značaju tokom kampanje. FPO je izgubio deset procentnih poena u odnosu na prethodne izbore. Kurc je tada napravio zaokret i pozvao ekologe da pregovaraju sa njim 11. novembra. ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

NOVA VLADA AUSTRIJE DO 7. JANUARA: Kurc i Zeleni treba da dogovore još samo neke sitnice, SPORAZUM NA 150 strana (VIDEO)

Izvor: Kurir, 28.Dec.2019

Mandatar za sastavljanje nove austrijske vlade, lider Narodne partije (OVP) Sebastijan Kurc, i šef Zelenih Verner Kogler, gotovo su postigli dogovor o formiranju koalicione vlade. Mediji prenose da je ostalo otvoreno samo da se dogovore još oko "nekoliko sitnica".

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.