Švedska: Skok populista

Izvor: Večernje novosti, 09.Sep.2018, 22:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švedska: Skok populista

Švedska glasala na opštim izborima. Traže "švegzit", izlazak zemlje iz EU BRISEL OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“ IZGLEDI za veoma visok skor, između 18 i 24 procenta, koje je na jučerašnjim opštim izborima u Švedskoj imala krajnje desničarska formacija Švedske demokrate (SD), još jedan je signal da populističke snage rapidno dobijaju na značaju i snazi širom Evrope. Pročitajte još: >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << ŠVEDSKA U STRAHU O DESNICE: Pokrenuta kampanja "Sve sem Švedskih demokrata" Džimi Akeson (39), lider švedskih ekstremnih desničara, zagovara "švegzit", odnosno izlazak ove zemlje iz EU, kao i ukidanje dvostrukog državljanstva. Rejting njegove stranke raste: pre 12 godina imali su oko tri odsto podrške, 2010. su zabeležili 5,7 procenata, a na poslednjim izborima 2014. pripalo im je 13 odsto. Krila im je, pred jučerašnje izbore, dala izbeglička kriza. U Švedsku je u poslednje tri godine ušlo 163.000 migranata, dok je od 2012. godine zabeleženo oko 400.000 zahteva za azil, odnosno jedan na svakih 25 stanovnika ove zemlje, što je apsolutni evropski rekord. Pretpostavljalo se da niko nije mogao da osvoji većinu u trci za 349 poslaničkih mesta u švedskom parlamentu, što znači da predstoje komplikovani koalicioni pregovori. REJTING ŠVEDSKI ekstremni desničari juče nisu imali izglede za konačni trijumf, ali će postati realnost s kojom će ostale formacije morati da pregovaraju u vođenju zemlje. Levičarski blok na čelu sa socijaldemokratskim premijerom Stefanom Levenom, kotirao se na oko 41 odsto, ali im se predviđalo tek 25 odsto, što bi bio njihov najlošiji rezultat za poslednjih sto godina.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

IZBORI U ŠVEDSKOJ: Prodor krajnje desnice

Izvor: Večernje novosti, 10.Sep.2018, 00:22

Na opštim izborima u Švedskoj krajnje desničarska formacija Švedske demokrate osvojila je blizu 18 procenata glasova. Vladajući levičarski blok i opozicioni desničarski savez gotovo izjednačeni BRISEL - OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“ BLIZU 18 procenata poverenja birača,...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.