Suština međustranačkog dijaloga - nova pravila za izbornu kampanju?

Izvor: B92, 24.Okt.2021, 09:43

Suština međustranačkog dijaloga - nova pravila za izbornu kampanju?

Beograd -- Izbori za predsednika države, Skupštinu i Grad Beograd biće održani 3. aprila, a kampanja će se verovatno voditi po nešto drugačijim pravilima nego do sada.

Ovo je suština u sastanka o izbornim uslovima, bez prisustva stranaca, koji je održan u Skupštini Srbije, uz učešće predsednika Aleksandra Vučića, prvog čoveka Skupštine Ivice Dačića, predstavnika SNS, Dveri, Dosta je bilo, Zavetnika, DSS...

Plan je da se sledeće nedelje, ukoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se svi saglase sa predlogom sporazuma, on zvanično i potpiše. Na sastanku je bilo reči da će izbori zbog zakonskih rokova biti raspisani u dva dana - parlamentarni i gradski 15. februara, na Sretenje, dok će predsednički biti "zakazani" 3. marta. Takođe, predloženo je da opozicija ima stalne predstavnike u biračkim odborima na izbornim mestima i da se uvede takozvani izazov, što podrazumeva da se može tražiti provera rezultata sa određenih biračkih mesta, nasumičnim izborom.

U ranijim rundama pregovora je usaglašeno da se novac za kampanju deli na drugačiji način - 30 odsto će partije dobijati pre glasanja, a 70 odsto posle, a na osnovu dobijenih mandata. Sada je taj odnos 20 naprema 80 procenata. Takođe, broj potrebnih potpisa za izlazak na izbore manjinskih stranaka je smanjen sa 10.000 na 5.000 potpisa. Dogovoreno je i da "funkcionerske kampanje" nema sedam dana pre glasanja. To znači da kandidati za predsednika i poslanike ne smeju da učestvuju u svečanostima početka ili završetka infrastrukturnih radova. Dogovor je i da vanparlamentarne stranke dobiju mesta u stalnom sastavu Republičke izborne komisije.

Predsednik parlamenta Ivica Dačić rekao je da je ovo bio završni sastanak i da ostaje da "tim koji vodi Dejan Đurđević iz Vlade Srbije pretoči na papir dodatne predloge koje smo čuli i koje je prihvatio predsednik Aleksandar Vučić".

"Svi učesnici dijaloga su zadovoljni, možda ne u potpunosti, ali su na sastanku rekli da će potpisati dokument. Načelni dogovor tiče se izbornog zakonodavstva, izbornog procesa u smislu podnošenja lista, prikupljanja potpisa, kontrole biračkog spiska i dana glasanja, rezultata izbora, saopštavanja rezultata, utvrđivanja rezultata, do pitanja medija i finansiranja kampanje", rekao je Dačić.

On je još jednom pozvao opoziciju da dostavi predloge za Privremeno nadzorno telo za praćenje izbora, što je dogovoreno u dijalogu koji se vodio uz medijaciju evroparlamentaraca.Kada je reč o medijima, kako je objasnio, javni servisi su se već izjasnili o tome šta bi bio njihov predlog, koje će emisije uvesti i kako će pratiti kampanju. Takođe, biće poslato i pismo ostalim medijima da imaju u vidu dogovorene demokratske principe.

Inače, u radnom sporazumu nema tog predloga, ali se pominjalo da se može desiti da se od javnih servisa traži da deo prostora za politički marketing ustupe i besplatno.

Predsednik Dveri Boško Obradović rekao je da neće potpisati dokument dok ne vidi završnu verziju i Predsedništvo ne donese takvu odluku. Dodao je da je njegov pokret tražio da sedam vodećih medija dostavi planove za povećanje prostora ustupljenom opoziciji, kao i formiranje nadzornog tela za praćenje izbora.

Kako pišu "Novosti", teme razgovora nisu bili samo izborni uslovi.

Predsednik je govorio i o Kosovu i Metohiji i Republici Srpskoj, u kontekstu pritisaka koje ćemo imati u narednom periodu u vezi sa ovim nacionalnim pitanjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.