Izvor: RTS, 10.Avg.2020, 19:48

Poginuo demonstrant na protestima u Minsku, uhapšeno najmanje 30 osoba

Beloruska policija sukobila se sa demonstrantima u Minsku drugo veče zaredom, nakon što je predsednik Aleksandar Lukašenko proglasio pobedu na izborima održanim u nedelju. Jedan demonstrant je poginuo, a privedeno je 30 osoba, navodi Rojters pozivajući se na neimenovani izvor.
Policija je saopštila da je jedan demonstrant poginuo nakon što je u njegovim rukama eksplodirala neidentifikovana eksplozivna naprava dok je pokušavao da je baci na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << policajce, navodi Rojters.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Belorusije potvrdilo je da je muškarca poginu nakon sukoba sa policijom koja je pokušavala da ukloni barikadu koju su postavili demonstranti preko avenije Prititski, u zapadnom delu prestonice, navodi RT.
Kako se navodi, prethodno je specijalna antiteroristička jedinica postavljena u centru Minska. Policija je u sukobima sa demonstrantima upotrebila gumene metke i šok bombe.
Beloruska policija uhapsila je najmanje 30 ljudi tokom protesta demonstranata, koji se drugi dan zaredom okupili u Minsku.
Taj izvor je rekao za Rojters da policija odvlači iz gomile demonstarnte, da je upotrebila palice i da je privedeno najmanje 30 osoba.
Šef beloruskih službi bezbednosti izjavio je da je osujećen "napad na život" opozicione političarke Svetlane Tikanuske.
Beloruska policija upotrebila je u nedelju vodene topove, šok bombe i suzavac protiv demonstranata koji su se okupili nedugo pošto su saopštene izlazne ankete izbora, prema kojima je predsednik Aleksandar Lukašenko osvojio bezmalo 80 odsto glasova.
Protesti, doduše bez sukoba, i u drugim gradovima Belorusije.
Aleksandar Lukašenko rekao je da su protesti organizovani u Minsku i drugim gradovima Belorusije orkestrirani telefonom iz Poljske, Velike Britanije i Češke.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.