Sudskim nalogom zabranjeno objavljivanje Netanjahuovih fotografija s vojnicima

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Feb.2019, 18:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudskim nalogom zabranjeno objavljivanje Netanjahuovih fotografija s vojnicima

Izraelski Centralni izborni komitet objavio je danas privremeni sudski nalog kojim se zabranjuje premijeru Benjaminu Netnjahuu i vladajućoj partiji Likud da na društvenim mrežama objavljuju njegove fotografije pored izraelskih vojnika.

Još prošle nedelje je vrhovni izraelski tužilac Avihaj Mandelblit izneo pravno mišljenje da Netanjahu, koji je takođe ministar odbrane, ne može da objavljuje fotografije sa svojih sastanaka s izraelskim vojnicima za izbornu kampanju >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << sve do glasanja 9. aprila.

Pravila kampanje zabranjuju korišćenje uniformisanih vojnika u materijalu za izbore i nelegalno je voditi kampanju u vojnim bazama.

Netanjahu je u utorak, kako komentarišu izraelski mediji, ismejao odluku vrhovnog tužioca i na video snimku postavljenom na društvenim mrežama ju je označio "zabavnom" pred svoju posetu pomorskoj bazi u Haifi. Posle posete je Netanjahuov kabinet objavio fotografije s vojnicima.

"Ja bih zaista želeo da vas uvedem, ali oni imaju neku čudnu odluku - ne slikati se sa vojnicima. Ja sam takođe bio vojnik, tako da se ni ja ne mogu fotografisati", rekao je Netanjahu.

Odluka vrhovnog tužioca odnosila se samo na vojnike koji su trenutno na dužnosti jer je samo njima zabranjeno da se bave javnom političkom akivnošću. Mišljenje vrhovnog tužioca izneto je u odgovoru na peticiju opozicione Laburističke partije protiv Netanjahua.

Danas je sudija vrhovnog suda Hanan Melcer, koji je na čelu Centralnog izbornog komiteta, izdao naredbu o zabrani objavljivanja fotografija koja će važiti do nedelje kada će se peticija razmatrati u sudu.

Diskusija je odložena na zahtev konzervativnog Likuda jer je Netanjahu u Poljskoj na skupu o Bliskom istoku. Melcer je naredio da se odmah uklone sve fotografije i video snimci koje su Netanjahu i Likud objavili od 9. januara.

Pravno mišljenje vrhovnog tužioca odnosi se na sve kandidate ali najviše utiče na Netanjahuovu kampanju.

Netanjahuov kabinet je objavljivao njegove fotografije snimljene tokom poseta vojnim jedinicama nekoliko puta nedeljno otkako je u decembru parlament glasao da da se održe prevremeni izbori.

Odluka se takođe odnosi na postove na društvenim mrežama i Netanjahu ne može da drži političke govore za vreme poseta vojnim bazama.

S druge strane nema ograničenja njegovim posetama bazama u svojstvu ministra odbrane niti u slučaju operativne potrebe kao što su javna saopštenja za vanredne bezbednosne situacije. Nakon toga je Netanjahu ove nedelje otkazao dve planirane posete vojnim bazama.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sudskim nalogom zabranjeno objavljivanje Netanjahuovih fotografija s vojnicima

Izvor: Beta, 13.Feb.2019

Izraelski Centralni izborni komitet objavio je danas privremeni sudski nalog kojim se zabranjuje premijeru Benjaminu Netnjahuu i vladajućoj partiji Likud da na društvenim mrežama objavljuju njegove fotografije pored izraelskih vojnika.Još prošle nedelje je vrhovni izraelski tužilac Avihaj Mandelblit...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.