Korona virus, američki izbori i FEST: Šta nas čeka ove nedelje

Izvor: B92, 24.Feb.2020, 08:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korona virus, američki izbori i FEST: Šta nas čeka ove nedelje

Poslednja nedelja najkraćeg meseca u godini obiluje događajima, dok se svet nada zaustavljanju korona virusa.

Dok zdravstvena kriza izazvana izbijanjem novog korona virusa koji je do sada odneo više od 2.000 žrtava ne jenjava, svetski stručnjaci i dalje traže način da je suzbiju.

U Srbiji se političke stranke spremaju sa izbore >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ili njihov bojkot, a u Americi je glasanje za predsedničkog kandidata Demokratske stranke u punom jeku i nastavlja se ove nedelje.

Petak u Srbiji biće u znaku otvaranja 48. Festa, posvećenog glumcu Bekimu Fehmijuu, a nagrada festivala Beogradski pobednik biće uručena legendarnom umetniku Džonu Malkoviču koji će na zatvaranju 8. marta nastupiti u muzičko-scenskom performansu Muzički kritičar.

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž pojaviće se u ponedeljak pred sudom povodom saslušanja o ekstradiciji koju zahteva Amerika zbog optužbi o zaveri sa Čelsi Mening, bivšom analitičarkom američke vojske. Asanž je uhapšen je u aprilu 2019. u ambasadi Ekvadora u Londonu gde je u azilu proveo sedam godina da bi izbegao izručenje za Švedsku zbog optužbi za seksualni napad, koje su u međuvremenu odbačene.

Beogradska grupa roditelja nestalih beba protestuje u ponedeljak ispred Skupštine Srbije na čijem je dnevnom redu usvajanje Zakona o nestalim bebama. Zakonom je, između ostalog predviđena naknada štete roditeljima ne veća od 10.000 evra. Za predstavnike ove grupe tekst Zakon o zakona je neprihvatljiv i vide ga kao "pokušaj stavljanja tačke na slučajeve nestalih beba".

Poslanici skupštine Srbije bi trebalo da glasaju i o zakonu o poreklu imovine, a tokom nedelje u Beograd ponovo stiže delegacija Misije Međunarodnog monetarnog fonda.

U Ženevi počinje 43. sednica Saveta Ujedinjenih nacija za ljudska prava koja će trajati do 20. marta. Savetu će se na otvaranju obratiti generalni sekretar UN Antonio Gutereš, od koga se očekuje značajan govor.

Glavna politička tema u Rusiji i ove nedelje biće ustavne promene koje je nagovestio predsednik Vladimir Putin. Ali ni ruski sport neće proći bez promena jer Atletska federacija Rusije izabrati novo rukovodstvo - kojoj je do 1. marta oduzeta akreditacija usled doping skandala.

Ajšat Kadirov, ćerka čečenskog vođe Ramzana Kadirova, prikazaće kolekciju odeće u skladu sa normama oblačenja u tradicionalnom društvu ove zemlje. Ovo je prvi put da je ovakva kolekcija uvrštena u događaje na Nedelji mode u Parizu.

Nagrade Cezar, često nazivane i evropski Oskari, biće dodeljene istog dana kada počinje Fest, 28. februara, Za najviše nagrada je nominovan film koji veći deo planete nikada neće videti, bar ne na velikom ekranu - Optužujem (J'accuse) Romana Polanskog - istorijski triler po istinitoj priči o francuskom oficiru jevrejskog porekla Alfredu Drajfusu koji je u 19. veku lažno optužen za veleizdaju.

Polanski se izjasnio krivim za nedozvoljene seksualne odnose sa 13-godišnjom devojčicom u Los Anđelesu 1977, ali je potom pobegao iz Sjedinjenih Država. Takođe je foptužen i za seksualni napad.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.