Izvor: Radio 021, 23.Feb.2020, 10:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sud zabranio Moralesu da se kandiduje na izborima za Senat

Sud u Boliviji odbio je kandidaturu bivšeg predsednika države Eva Moralesa na predstojećim izborima za Senat, jer ne živi u toj zemlji, što je on ocenio kao "udarac na demokratiju".

Predsednik Vrhovnog tribunala Bolivije za izbore Salvador Romero rekao je da na tu odluku nije moguće uložiti žalbu, ali je dodao da Morales "može da pokuša da preinači presudu bilo kojim sudskim putem koji smatra prikladnim". Očekuje se da će lideri Moralesove stranke Pokret za socijalizam >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << uložiti žalbu Ustavnom sudu.

Moralesu, koji je u novembru podneo ostavku i pobegao iz zemlje posle masovnih višenedeljnih protesta, zakonom je zabranjeno da se kandiduje za predsednika države, ali je želeo da se bori za mesto u Senatu.

"Ovo je udarac na demokratiju. Članovi Vrhovnog tribunala za izbore znaju da ispunjavam uslove da budem kandidat", napisao je Morales na Tviteru iz Argentine, gde je dobio azil.

Kandidati moraju da imaju prebivalište u Boliviji, a Morales se sklonio u Argentinu dok se suočava s optužbama za nameštanje predsedničkih izbora 20. oktobra.

Morales je bio predsednik Bolivije gotovo 14 godina, a ostavku je podneo pošto su mu policija i vojska otkazale podršku posle masovnih protesta građana. Protesti su izbili posle Moralesovog proglašenja pobede na predsedničkim izborima 20. oktobra, na kojima je bilo neregularnosti i na kojima prema ustavu nije imao pravo da se kandiduje.

On negira da je bilo izborne krađe i svoj odlazak s vlasti naziva pučem.

Bolivija je oštro podeljena posle nemira koji su izbili uoči i neposredno posle Moralesovog silaska s vlasti, a ankete pokazuju da njegov Pokret za socijalizam važi za favorita uoči predsedničkih izbora.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.