Stardžen: Dobili smo mandat za referendum o nezavisnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Dec.2019, 20:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stardžen: Dobili smo mandat za referendum o nezavisnosti

Škotska premijerka Nikola Stardžen poručila je danas britanskom premijeru Borisu Džonsonu da treba da se usredsredi na realnost i prizna da je Škotska nacionalna partija (SNP) dobila mandat za drugi referendum o nezavisnosti.

SNP je osvojila 48 od 59 škotskih mesta u britanskom parlamentu na nedavnim parlamentarnim izborima, što je podstaklo Stardženovu da intenzivira zahteve za održavanje drugog referenduma o nezavisnosti.

Džonson je, međutim, u telefonskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << razgovoru u petak preneo škotskoj političarki da se protivi drugom referendumu.

"Čvrsto sam mu rekla da imam mandat da ponudim ljudima izbor. On je ponovio da se tome protivi", rekla je Nikola Stardzen za Skajnjuz.

Treba se, dodala je, fokusirati na stvarnost a to je da su ovi izbori "prelomni trenutak" za Škotsku.

Škoti su na referendumu o nezavisnosti 2014. glasali za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali su takođe 2016. na referendumu o Bregzitu glasali za ostanak u Evropskoj uniji, dok je većina u Engleskoj i Velsu glasala za izlazak iz EU, podseća Rojters.

"Škotska veoma jasno želi drugačiju budućnost od one koju je izabrao veći deo ostatka Ujedinjenog Kraljevstva. Škotska želi da ima pravo da izabere svoju budućnost", zaključila je Nikola Stardžen.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.