Izvor: Radio 021, 30.Sep.2019, 08:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta nas čeka u zemlji i svetu ove nedelje

Izbori na Kosovu, nekoliko godišnjica i premijera kontroverznog filma.

Ponedeljak ujutru - vreme za pregled događaja koji nas očekuju ove sedmice u zemlji i svetu. Ove nedelje će se brojati glasovi, obeležavati datumi, ali i cepati bioskopske karte.

ARMEND NIMANI/AFP/Getty ImagesBivši premijer Ramuš Haradinaj (levo) i predsednik Kosova Hašim Tači (u sredini) na jednom od zasedanja Skupštine KosovaIzbori >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << na Kosovu

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu biće održani 6. oktobra.

Građani Kosova glasaće za novi saziv parlamenta, jer je prethodni raspušten nakon ostavke premijera Ramuša Haradinaja.

Ostavka Haradinaja usledila je nakon što ga je Specijalni sud za zločine Oslobodilačke vojske Kosova pozvao u Hag na saslušanje o njegovoj ulozi u ratu 1998. i 1999. godine.

Od buduće vlade očekuje se da nastavi pregovore sa Srbijom koji su prekinuti kada je u novembru 2018. godine Priština uvela taksu od 100 odsto na robu iz Srbije.

Peti oktobar: 19 godina

U subotu se navršava 19 godina od velikih demonstracija u Beogradu kojima je 5. oktobra 2000. godine okončana vladavina Slobodana Miloševića.

Do demonstracija je došlo nakon što je Milošević odbio da prizna rezultate predsedničkih izbora tadašnje Savezne Republike Jugoslavije.

Milošević je izgubio od kandidata DOS-a i tadašnjeg lidera Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice.

Džoker u domaćim bioskopima osam dana ranije

Novi film Toda Filipsa, Džoker, sa Hoakinom Finiksom u ulozi najpoznatijeg stripovskog negativca stiže i u domaće bioskope.

Gledaoci s nestrpljenjem očekuju film koji su mnogi kritičari opisali kao ozbiljnog kandidata za Oskara, a oni kojima manjka strpljenja moći će da ga pogledaju na pretpremijeri već 2. oktobra.

Džoker će se naći na redovnom filmskom repertoaru od 10. oktobra.

Nakon osvojene nagrade Zlatni lav na festivalu u Veneciji i dobrih ocena kritičara, Džoker se suočio sa problemima.

Pet članova porodica žrtava pucnjave u bioskopu u mestu Aurora u Americi, gde je jedan mladić otvorio vatru tokom projekcije Uspona Mračnog viteza, uputili su otvoreno pismo studiju Vorner Bros.

U pismu porodica se navodi da ih je šokiralo što je Vorner Bros Džokera predstavio kao junaka sa simpatičnom pričom o poreklu.

Iz kompanije su odgovorili na pismo, navevši da „nije namera film, onih koji su radili na njemu, ni studija da taj lik bude predstavljen kao heroj".

PADžamal Kašogi je bio kolumnista Vašington PostaGodišnjica ubistva novinara Džamala Kašogija

Kako bi obeležili godišnjicu ubistva novinara Džamala Kašogija u Turskoj, aktivisti, specijalna izaslanica UN Anjes Kalamar i verenica stradalog novinara Hatidža Džengiz, prisustvovaće komemorativnom skupu ispred saudijskog konzulata u Istanbulu.

Kašogi, 58-godišnji novinar sa prebivalištem u Americi, bio je kolumnista Vašington Posta i poznati kritičar princa Muhameda.

Poslednji put je viđen da ulazi u konzulat Saudijske Arabije 2. oktobra 2018. godine kako bi podigao dokumenta koja su mu bila potrebna da bi se oženio sa verenicom Hatidžom Džengiz iz Turske.

Kalamar, specijalna izaslanica Ujedinjenih nacija za vansudska i arbitrarna pogubljenja, kaže da je Kašogi „brutalno ubijen" u konzulatu tog dana.

Narodna Republika Kina: Prvih 70 godina, ali bez vatrometa

Prvog oktobra se obeležava 70 godina od osnivanja Narodne Republike Kine.

Bez obzira što je u pitanju važna godišnjica, izvršna direktorka Hong Konga Keri Lam razmišlja o otkazivanju vatrometa, koji je dosad bio glavno obeležje proslave širom Kine.

Očekuju se novi protesti u Hong Kongu, kao odgovor na manifestaciju proslave.

U protekle 22 godine, vatromet je otkazan samo dva puta - 2013. godine kada se desila tragedija kod ostrva Lama i 2014. zbog protesta.

BBCSrpski sirevi na ruskom tržištuSamit Evroazijske ekonomske unije

Jermenija će biti domaćin samita Evroazijske Ekonomske Unije.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ideju o formiranju Evroazijske unije prvi put izneo 2011. godine.

Na kritike da pokušava da oživi Sovjetski savez, Putin je u oktobru 2011. godine rekao da će Evroazijska unija biti „izgrađena na iskustvima Evropske unije i drugih regionalnih koalicija."

Ugovor o formiranju unije Rusija, Kazahstan i Belorusija potpisale su 2014. godine, a stupio je na snagu 1. januara 2015.

Uniji su se nekoliko meseci kasnije pridružile Jermenija i Kirgistan, a zatim je potpisala sporazume o slobodnoj trgovini sa Iranom, Vijetnamom i Kinom.

Srbija je korak bliže ogromnom tržištu Putinove Evroazijske unije, kako su marta 2019. godine, dve strane su usaglasile tekst sporazuma o slobodnoj trgovini.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.