Srpski izbori će biti na Kosovu, nije u interesu strana da dođe do prekida dijaloga

Izvor: B92, 07.Feb.2022, 18:33

"Srpski izbori će biti na Kosovu, nije u interesu strana da dođe do prekida dijaloga"

Nakon Priština nije dozvolila održavanja referenduma na Kosovu, postavlja se pitanje da li će dozvoliti sprovođenje predsedničkih i parlamentarnih izbora.

Prema navodima medija, zamenik kosovskog premijera za evropske integracije, razvoj i dijalog Besnik Bisljimi podneo je konkretan predlog specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku povodom organizacije i održavanja tih izbora na Kosovu, koji se sastoji iz četiri tačke.

U predlogu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se ističe da će Srbiji biti dozvoljeno da održi izbore na Kosovu, ako u svim dokumentima i na biračkim mestima koristi naziv "Kancelarija za vezu Srbije na Kosovu".

Takođe da je Vlada Kosova saglasna da dodeli imunitet i diplomatske privilegije biračkim mestima i pojedincima uključenim u organizaciju izbora.

Sem toga da Misija OEBS na Kosovu mora da organizuje održavanje izbora i prikupljanje glasova na biračkim mestima, kao i da srpskim političkim partijama i političarima ne bi bilo dozvoljeno da vode kampanju na teritoriji Kosova.

Prema mišljenju analitičara Aleksandra Gudžića, izbori će biti održani.

"Želja je međunarodne zajednice da se održe izbori. To su jasno poručili Miroslava Lajčak i specijalni predstavnik SAD Gabrijel Eskobar prilikom nedavne posete. Narativ koji je prisutan u Vladi Kosova zapravo ima za cilj da homogenizuje javno mnjenje i održi rejting i poziciju aktuelne vlade", kazao je Gudžić.

Novinar i analitičar Ljeart Hodža je za Kosovo onlajn rekao je da do održavanja izbora ima nešto više od 50 dana i ocenio da postoji volja između dve strane za razgovor o tom pitanju i da se može očekivati da će biti održani.

"Taj predlog dokazuje neku volju da se oko toga pregovara, da obe strane hoće da da te izbore organizuju i da su ti izbori važni u ovom političkom momentu oko nastavka dijaloga, kako ne bi došlo do neke blokade", kaže Hodža.

Hodža je ocenio da su izbori za predsenika Srbije i parlament važnije pitanje, nego što je to bilo u slučaju referenduma i da će dogovor biti postignut.

"Referndum je bio veoma važan u Srbiji, sumnjam da bi izlaznost ovdašnjih Srba promenila nešto procentualno u konačnom rezultatu, nijedna strana nije insistirala mnogo na njegovom održavanju. Ipak predsednički izbori su nešto drugačije, to je pravo građana, u prethodnim izbornim procesima to se odvijalo nekako, sada samo treba da se nađe tehnički modalitet, a nešto više od 50 dana je sasvim dovoljno vremena da se pronađe dogovor", zaključio je Hodža.

Opšti izbori u Srbiji biće održani 3. aprila. Izbori za poslanike u Skupštini Srbije, kako je najavljeno, biće raspisani 15. februara, kao i za Skupštinu grada Beograda, a predsednički izbori 3. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.