Srpski glasovi na udaru albanskih političara

Izvor: RTS, 24.Okt.2019, 10:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski glasovi na udaru albanskih političara

Kosovska Centralna izborna komisija saopštila je da je nakon postupka verifikacije, zaključeno da nema opasnosti za brojanje glasačkih listića pristiglih poštom iz centralne Srbije. Političari u Prištini su oštro kritikuju CIK i kažu da su srpski listići neregularni.
"Uprkos komplikacijama sa kojima se suočava tokom ovog procesa, CIK >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je posvećen očuvanju integriteta izbornog procesa, sigurnosti funkcionera i procesa rešavanja ovog slučaja. CIK se zahvaljuje nadležnim vlastima na saradnji u ovom periodu", navodi se u saopštenju.
Pre deset dana 12 verifikatora CIK-a požalilo se na alergiju i svrab prilikom kontakta sa kovertama u kojima su glasovi pristigli iz centralne Srbije. Zbog sumnje u zatrovanost zatražili su pomoć u prištinskoj bolnici. Nakon nekoliko dana ispitivanja potvrđeno je da nema kontaminacije, a verifikatori su otpušteni iz bolnice.
Uzorci glasačkih listića poslati su na laboratorijske testove u inostranstvo. CIK je saopštio da tužilaštvo i policija nastavljaju istragu.
Pod punom zaštitnom opremom glasovi iz centralne Srbije juče su otpečaćeni i ponovo je pokrenuta verifikacija, zbog koje su četiri člana Centralne izborne komisije (CIK) zatražila stopiranje postupka prebrojavanja srpskih glasačkih listića, tvrdeći da su nezakonito stigli na Kosovo.
Oštre reakcije u Prištini 
Iz pokreta "Samoopredeljenje" saopšteno je da već više od deset dana celokupno javno mnjenje pažljivo prati neuspeh Centralne izborne komisije u postupanju sa glasačkim listićima iz dijaspore.
"Bili smo svedoci potpuno nenormalnih scena pri brojanju glasačkih listića koji su nepravilno stigli iz Srbije, što je prouzrokovalo probleme u zdravlju zvaničnika Centralne izborne komisije", kaže se u saopštenju pokreta, čiji predsednik Aljbin Kurti, prema preminiranim rezultatima glasanja važi za sledećeg kosovskog premijera.
Iz tog pokreta je poručeno da je neprihvatljivo da CIK nastavlja sa prebrojavanjem glasačkih listića iz centralne Srbije, bez čekanja na rezultate laboratorijskih testova i rezultata istrage kosovske policije.
I predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa pozvao je Centralnu izbornu komisiju da proveri legalnost glasačkih listića koji su stigli iz centralne Srbije kao podrška Srpskoj listi.
"Najava da će ovi glasovi biti obrađeni za prebrojavanje, bez odluke CIK-a da li ispunjavaju zakonski uslov, utire put legalizaciji šverca glasačkih listića u budućnosti. Ovakva stvar je pokušana i na prošlim lokalnim izborima u Istoku, ali su legalne vlasti sprečile takve scenarije koji deformišu političku volju građana Kosova. Na Kosovu ne sme biti dozvoljeno nezakonito glasanje ", napisao je Mustafa na svom Fejsbuk nalogu.
Pacoli: Strašno što se prihvataju listići Srba
Lider Alijanse novo Kosovo Bedžet Pacoli rekao je da je "strašno čuti da se prihvataju glasački listići Srba", a da istovremeno budu odbačeni listići albanske dijaspore.
Ukazujući na nejednakost u tretiranju listića, Pacoli tvrdi da su srpski glasački listići, dostavljeni kosovskoj pošti u prištinskom naselju "Dardania", lično od strane srpskog državnog zvaničnika.
"Postavljam dva pitanja: Zašto političke stranke ne reaguju na ovaj skandal i zašto su glasovi srpskih građana dragoceniji od glasova naše dijaspore", napisao je Pacoli.
I njegov koalicioni partner, predsednik Inicijative Nisma – socijaldemokratija, Fatmir Ljimaj, zauzeo se protiv procesuiranja glasova koji su stigli putem pošte iz centralne Srbije.
"Današnji pokušaj obrade i prebrojavanja neregularnih glasova je pokušaj deformacije volje ljudi. Glasovi iz Srbije su neregularni i kao takve, ne treba ih obrađivati. Oni su u suprotnosti sa zakonodavstvom ", naveo je Ljimaj.
Iz centralne Srbije na Kosovo je stiglo oko 3.700 glasačkih listića, u sklopu vanrednih parlamentarnih izbora održanih 6. oktobra.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.