Srpska lista: Pobeda u svim opštinama sa srpskom većinom

Izvor: RTS, 22.Okt.2017, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska lista: Pobeda u svim opštinama sa srpskom većinom

Biće drugog kruga, ali za četiri godine, poručio je predsednik Srpske liste Goran Rakić nakon što su iz izbornog štaba te liste saopštili da su pobedili na lokalnim izborima na KiM u svim opštinama sa srpskom većinom. U najvećem broju opština gde Albanci čine većinu ići će se u drugi krug izbora. Centralna izborna komisija objavila da je izlaznost na celom Kosmetu bila 43,85 odsto. Zabeleženi su manji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << incidenti.

23.15 – U 19 opština u kojima su Albanci u većini ići će se u drugi krug izbora, javlja dopisnik RTS-a.
22.20 – Mesto gradonačelnika u Zvečanu zadržaće Vučina Janković, dok je pobedu u Gračanici odneo Srđan Popović, takođe iz Srpske liste.
21.25 – Srpska lista je proglasila pobedu na lokalnim izborima u svim opštinama sa srpskom većinom na Kosmetu, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao im je pobedu.
20.00 – Ubedljivu pobedu na izborima za gradonačelnika u Severnoj Kosovskoj Mitrovici odneo je Goran Rakić, rečeno je u izbornom štabu Srpske liste, prenosi Tanjug.
19.00 – Završeno glasanje na lokalnim izborima na KiM. Na birališta, prema dosadašnjim podacima, izašlo 43,65 odsto glasača.
Glasalo se od 7 do 19 časova, a pravo glasa imalo je 1.890.952 građana. Izlaznost je bila 43,85 odsto od upisanih, odnosno 809.637 glasača.

Srpska lista je večeras proglasila pobedu na lokalnim izborima u svim opštinama sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao im je pobedu.
Lider Srpske liste Goran Rakić rekao je novinarima, okupljenim ispred Izbornog štaba stranke, da je Srpska lista ostvarila ubedljivu pobedu od 80 odsto u svih deset opština sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji.
"Biće drugog kruga, ali za četiri godine", rekao je Rakić koji je ubedljivo pobedio i na izborima za gradonačelnika Kosovske Mitrovice.
Srpska lista pobedu na lokalnim izborima slavi uz trubače, vatromet i šampanjac.
U Zvečanu će mesto gradonačelnika zadržati Vučina Janković koji je osvojio 69 odsto glasova, dok je kandidat Građanske inicijative "Za naš Zvečan" Dragiša Milović osvojio 31 odsto glasova.
"Ovi izbori su bili istorijski i referendumski za naš narod na KiM. Naš narod je prepoznao naše rezultate ostvarene tokom protekle četiri godine", rekao je Janković i dodao da je Srpska lista Zvečan digla iz pepela i da je potrebno još mnogo rada da se poboljša život građana.
Kandidat Srpske liste Srđan Popović pobedio je u Gračanici. Rekao je da mu je čast i obaveza da već od sutra krene sa radom u korist građana Gračanice.
On je, prema preliminarnim rezultatima, kako je saopšteno u Izbornom štabu Srpske liste, osvojio 87,2 odsto glasova, dok je njegov protivkandidat dobio 12,8 procenata.
U opštinama u kojima su Albanci u većini nema pobednika u prvom krugu. Kandidati za predsednika opština Demokratskog saveza Kosova su u prvom krugu pobedili u Podujevu, Peći, Vitini, Kosovom Polju i Lipljanu. Demokratska partija je pobedila u Glogovcu. U Dečanima i Juniku u prvom krugu pobedili su kandidati Alijanse za budućnost Kosova. Nezavisni albanski kandidati su pobedili u Đeneral Jankoviću, Srbici i Mamuši. 

Izlaznost birača na današnjim lokalnim izborima u srpskim opštinama na Kosovu i Metohiji veća je u većini opština nego na parlamentarnim izborima, održanim u junu, ukazuju podaci Izbornog štaba Srpske liste.
U Leposaviću je danas glasalo 8.015 glasača, odnosno izlaznost je iznosila 45,16 odsto, dok je u junu bila 44,60 procenata.
U Kosovskoj Mitrovici glasalo je 8.397 birača, to jest izlaznost je bila 38,52 odsto, a u junu je bila 32,48 procenata.
Izlaznost u Zubinom Potoku danas je iznosila 40,49 odsto, a na junskim izborima bila je 65,66 odsto, u Zvečanu 47,47 odsto (43,85), Gračanici 40,05 odsto (43,13), Štrpcu 55,76 odsto (63,15), Klokotu 63,23 odsto (49,59), Partešu 56,46 (52,66), Ranilugu 55,22 odsto (53,54) i Novom Brdu 53,82 (26,00).
Prema podacima CIK-a, u Prištini, gde je upisano najviše birača, 188.341, izašlo je 47,01 odnosno 76.412 birača.
Najviša izlaznost bila je u Mamuši, koja je većinski naseljena Albancima, gde je izašlo 65,29 odsto od upisanih, odnosno 2.569 od 3.935 upisanih.
Najniži procenat izašlih na lokalne izbore bio je u Srbici, takođe sa većinski albanskim življem, gde je od 54.970 upisanih na glasačka mesta izašlo svega 16.072 što znači 31,66 odsto od onih koji su imali pravo glasa.

Iz lokalnih sredina su stigle informacije o incidentima i nepravilnostima: Hapšenje, pa puštanje nekolicine aktivista Srpske liste, otkrivanje i deaktiviranje ručnih bombi, zatvaranje administrativnog prelaza Jarinje i problemi da raseljeni iz centralne Srbije stignu do glasačkih mesta.
Centralna izborna komisija je navela u jednom od dnevnih izveštaja da uočeni incidenti nisu ugrozili regularnost izbornog procesa.
U sredinama u kojima su Albanci u većini, predstavnici nevladinih organizacija su naveli da je procenat izlaznosti manji nego na prošlim lokalnim izborima, zatim da je u južnom delu Mitrovice ukraden birački spisak sa jednog glasačkog mesta, jedna osoba je tim povodom uhapšena, u Srbici je bačen molotovljev koktel, bilo je nepotpunih biračkih spiskova, porodičnog glasanja, fotografisanja biračkih listića. Panelu za žalbe je prijavljeno 50 slučajeva kršenja izborne tišine.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srpska lista slavi: "Drugi krug, ali za četiri godine"

Izvor: B92, 22.Okt.2017

Srpska lista proglasila je pobedu na lokalnim izborima u svim opštinama sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji...Na Kosovu i Metohiji održani su lokalni izbori, a Centralna izborna komisija je objavila da je izlaznost bila oko 44 odsto. Glasalo se od 07.00, do 19.00 časova, a pravo glasa imalo je...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.