Izvor: RTS, 29.Nov.2021, 19:24

Poslanici izabrali dodatne članove RIK-a

Poslanici su večeras usvojili predlog da se u Republičkoj izbornoj komisiji nađe dodatnih 12 članova - šest članova i šest zamenika iz opozicionih stranaka koje nisu u parlamentu, bilo da su bojkotovale izbore, bilo da nisu prešle census od tri odsto.
Poslanici su time jednoglasno usvojili predlog predsednika parlamenta Ivice Dačića koji je, kako je rekao, deo dogovora međustranačkog dijaloga.

Imenovani članovi i njihovi zamenici >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su iz reda stručnjaka za izborno pravo i izborni proces.
Za članove su izabrani diplomirani pravnici Vladimir Matić, Srđan Vidović, Biserka Živković, Miloš Tomašević, Željka Radeta i Miroslav Vasić, a za njihove zamenike Gordana Radić, Srđan Sandić, Marica Bursać, Zorica Simeunović, Goran Mihajlović i Boris Butulija.
U Domu Narodne skupštine u podne je počela sednica na kojoj je pred poslanicima Predlog Odluke o dopunama odluke o prestanku funkcije i imenovanju članova u RIK, a koji je po hitnom postupku predložio predsednik parlamenta Ivica Dačić.
Dačić je nagalasio da je za sutra sazvao novu sednicu posvećenu ustavnim amandmanima.
Sednica je počela pozivom Dačića da minutom ćutanja bude odata pošta preminulom poslaniku Socijalističke partije Srbije Milutinu Mronjiću (79).
Predsednik parlamenta rekao je da je sastav RIK-a isti i za izbore i za referendum.
"Moj predlog praktično je deo dogovora u međustranačkom dijalogu, kako bi se omogućilo da van redovnog i standardnog sastava RIK-a u slučaju predstojećih izbora, a samim tim i uključujući i referendum koji nas čeka o ustavnim promenama ukoliko bismo usvojili predlog ustavnih amandmana, da se predloži šest članova i šest zamenika iz redova opozicionih stranaka koje nisu u parlamentu, bilo da su bojkotovale izbore, bilo da nisu prešle census od tri odsto", rekao je Dačić.
Prethodno su sva 172 poslanika jednoglasno glasala za prestanak funkcije i imenovanje članova RIK-a.
Pred poslanicima je bio i Predlog Aleksandra Martinovića, koji je predložio pravnike - Nemanju Popovića i Džemila Sijarića, a za zamenike Branibora Jovičića, Enisa Zekovića i Marinu Marković.
Poslanici o Mrkonjiću i protestimaSednicu parlamenta posvećenu izboru članova Republičke izborne komisije, obeležila su poslanička izlaganja posvećena preminulom funkcioneru SPS-a Milutinu Mrkonjiću, protestima održanim tokom vikenda, kao i brojnim drugim temama od litijuma i murala Ratku Mladiću do uvreda na račun dela članova SNS-a.
Izbor članova RIK-a prema oceni poslanika, koji su najmanje vremena posvetili toj temi, pokazatelj je demokratije, a kako je rekao poslanik socijalista Đorđe Milićević "današnje teme su odraz odgovornosti, ozbiljnosti i posvećenosti većine u parlamentu implementaciji dogovorenog tokom međustranačkog dijaloga koji se vodio na dva koloseka".
Milićević je zbog, kako je rekao, brojnih građana koji bi želeli da se oproste od Mrkonjića, precizirao da će u četvrtak komemoracija u parlamentu početi u 11.00, a sahrana u 13.30 u Aleji velikana.
Za poslanika Aleksandra Mirkovića danas je "zaista istorijski dan što se tiče demokratije i parlamentarizma u Srbiji".
"Današnjom diskusijom i pričom gde ćemo sastav RIK-a proširiti za čak šest mesta i što će ta mesta zauzeti ljudi koji nisu predstavnici stranaka koje sede u republičkom parlamentu, pokazuje jasno koliko je i vlast spremna, ali i koliko je danas u Srbiji nivo demokatije na najvećem mogućem nivou", rekao je Mirković.
Poslanik Socijaldemokratske partije Srbije Branimir Jovanović ocenio je da je dobro što će predstavnici opozicije ipak dobiti svoje ljude u RIK-u kako bi se izborima dao legitimitet.
Poslanik Jedinstvene Srbije Života Starčević smatra da time vladajuća koalicija pokazuje da želi da održi reč i stvori povoljnu klimu za izbore.
Polemika Glišića i Mirkovića Poslanik Vladan Glišić akcenat je stavio na proteste koji su se dogodili u subotu, navodeći da on nema problem s tim što je SNS tolika stranka.
"Kada pogledate, u svakoj stranci ima pristojnih ljudi, ali ima i budala, kad ste velika stranka imate puno budala, ali onda morate da ih držite pod kontrolom", rekao je Glišić na šta je reagovao Mirković naglasivši da Glišića teba da bude sramota.
"Da li ste čuli nekoga da je vas ili članove vašeg pokreta, mada ne znam gde ste sada, nazvao budalama. To je vaša sramota i drago mi je što građani mogu da čuju šta nudite i kako se ponašate", rekao je Mirković i naglasio da mu neće dozovliti da vređa ljude koji podržavaju razvoj Srbije i politiku predsednika Vučića.
Ocenio je da Glišić takvim rečima deli Srbiju na te koji su po njemu pametni i na one koji su budale
"Evo prihvatam, jesmo budale, ali smo budale koje su poštene, koje nikoga nisu opljačkale ni opelješile,koje ne odgovaraju na vaše provokacije i nasilje", rekao je Mirković i ocenio da su Glišićeve reči primer bahatosti i mržnje prema svakome ko misli drugačije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.