Učesnici međustranačkog dijaloga i dalje ne znaju kada će dokument biti potpisan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Okt.2021, 05:21

Učesnici međustranačkog dijaloga i dalje ne znaju kada će dokument biti potpisan

Na pitanje zašto nije potpisan dokument koji je najavljen u subotu na poslednjem sastanku međustranačkog dijaloga bez prisustva evropskih parlamentaraca, Đorđe Milićević iz Socijalističke partije Srbije, gostujući u emisiji "Signali" na RTV-u, je rekao da je ubeđen da će sporazum koji je definisan biti potpisan, i da je ostalo samo da se opozicione političke stranke usaglase sa tim.

"Suština razgovora kada je reč o izbornim uslovima i cilj koji se želi postići je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da dođete do kompromisa poštujući različitosti, Ustav i zakone. Srbije je demokratska i slobodna država, i mi smo kao SPS više puta rekli i da izražavamo spremnost da razgovaramo o izbornim uslovima", saopštio je Milićević.

On je dodao da je veoma važno što je prihvaćena inicijativa predsednika Narodne skupštine Republike Srbije u dogovoru sa predsednikom države da se razgovori vode na oba koloseka.

"Imate političke stranke koje su želele da razgovaraju sa evropskim parlamentarcima i one koje to nisu želele. Što se tiče prvog dela međustranačkog dijaloga on je završen i dokument je tu, on je finaliziran i tu nema promene. Što se tiče drugog dela važno je napomenuti da se razgovori vode u jednom demokratskom duhu, da postoji jedan prag političke tolerancije i korektnosti, i veoma je važno da je u periodu iza nas pokazan visok stepen političke odgovornosti kada je reč o nacionalnim i državnim interesima", saopštio je Milićević.

Na pitanje zašto Srpska radikalna stranka nije stavila potpis na taj dokument Aleksandar Šešelj iz SRS-a izjavio je da pre svega treba da se održi još jedan sastanak.

"Cela ta tema dijaloga međustranačkih pregovora i slično je dobila toliku famu u Srbiji, po mom mišljenju potpuno nezasluženo. Mi smo godinu dana pre ovoga pričali o tom dijalogu kao da je to nekakvo svetsko čudo i kao da je to neka radikalna promena u temelju našeg političkog sistema", saopštio je Šešelj.

On je istakao da je dijalog između političkih stranaka stvar političke svakodnevnice, kao i da je sporazum koji se usaglašava u ovom dijalogu koji je vođen u Narodnoj skupštini po stavu SRS ponižavajuć i velika sramota za državu Srbiju što su pregovori organizovani sa stranim posredništvom i dodao da se tu obrukala i vlast i opozicija.

"Naš glavni problem je što u izbornim kampanjama i pre izborne kampanje dolazi do zloupotrebe vlasti u političko partijske svrhe. A to se dešava kada se vrši organizovan pritisak na birače od strane vladajućih stranaka. Mi ćemo prihvatiti veliki deo izmena u dokumentu, ali to je zanemarivo pitanje u odnosu na pitanje izbornih uslova u Srbiji", kazao je Šešelj.

Na pitanje od čega zavisi da li će Srpski pokret Dveri potpisati dokument Ivana Stojanović izjavila je da su Dveri jedina opoziciona stranka koja je učestvovala na oba koloseka, na koloseku sa evroparlamentarcima i sa predstavnicima vlasti, kao i da su dali sve od sebe.

"Postignuta su značajna poboljšanja koja će koristiti celoj opoziciji i mi se time ponosimo, ako dođe do potpisivanja. Mi imamo dva ključna pitanja na koja čekamo odgovor – to je plan programa sedam velikih medija koji su bili na pregovorima i konkretan odgovor na to da ovo radno telo koje je radilo na ovom sporazumu postane kontrolno telo", saopštila je Stojanović.

Damir Zobenica iz Srpske napredne stranke izjavio je da se slaže sa Aleksandrom Šešeljem jer se ništa revolucionarno se ne dešava.

"Po informacijama koje ja imam od moje stranke samo još dve stranke imaju zadršku na konačan tekst sporazuma. Izbori su 3. aprila, rokovi ističu, mislim da svim strankama odgovara da se što pre zaključi taj sporazum i da se krene na početak kampanje. Ostaje da se vidi samo još ko će učestvovati na izborima", saopštio je Zobenica.

On je dodao da SNS smatra da u Srbiji postoje izborni uslovi koji omogućavaju narodu Srbije da na demokratski način izabere svoju vlast.

"Ne bojimo se dijaloga ni sa kim. Evropski parlament šalje predstavnike koji su ekstremno antisrpski orijentisani. Pričaćemo sa njima i sa svim opozicionim strankama, nećemo pokazivati nikakvu nadmenost što pričamo sa predstavnicima stranaka koji nemaju apsolutno nikakvu podršku. Izborni zakon je jednak godinama. Sve zakonitosti naših kampanja stranačkog organizovanja koji se reflektuje na rezultate, tj. na birače su potpuno isti godinama u Srbiji i ništa novo nismo izmislili", kazao je Zobenica.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.