Shinas o taksama, izborima i zašto je Vučić Junker Balkana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Apr.2019, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Shinas o taksama, izborima i zašto je Vučić "Junker Balkana"

EU je jasno saopštila da je disproporcionalno uvećanje taksi Prištine signal koji ne govori u prilog napretku na evropskom putu, kaže glavni portparol Evropske komisije Margaritis Shinas.

"Mislim da je ta poruka shvaćena i nastavićemo da iznosimo taj naš stav", rekao je Shinas za Tanjug, odgovarajući na pitanje ima li EU dovoljno autoriteta za Prištinu da je privoli na ukidanje taksi.

Glavni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << portparol EK nema odgovor na pitanje može li se očekivati nastavak dijaloga Beograda i Prištine do isteka mandata aktuelne Evropske komisije, ali ističe da je "neophodno razgovarati o problemima prošlosti" i da je jasno da se "svi sporovi moraju rešiti pre ulaska u EU".

"Bilateralni problemi ne smeju biti uvezeni u EU. Potrebno je da se proces dijaloga nastavi", podvukao je.

Shinas je pre izvesnog vremena za tv kanal Evropske unije, EBS, rekao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić evropski političar koji ga je najviše fascinirao, a za Tanjug objašnjava da je to zato što ga srpski predsednik podseća na aktuelnog predsednika Evropske komisije Žan Kloda Junkera.

"Vučić je, zapravo, Junker Balkana", kaže Shinas i dodaje da je Vučić bio najmlađi premijer, i najmlađi je predsednik Srbije, sličan onome što je Junker bio u Luksemburgu.

Njih dvojica, kaže, dele nešto što je jako bitno, a to je da imaju empatiju za građane.

"Kao Grk odlično znam koliko je važno u politici da se građani tretiraju kao ljudi. Za ljude je ovaj element empatije veoma značajan. Predsednik Vučić je veoma empatična osoba. Upravo zato sam pomislio na njega kada sam dobio pitanje u jednom intervjuu da pomenem jednog političara iz Evrope koji mi se sviđa", objasnio je on.

Izglede Srbije i drugih kandidata za članstvo u EU, uveren je Shinas, neće biti promenjeni ishodom predstojećih izbora za Evropski parlament.

"Po prvi put posle mnogo godina imamo jedinstven stav političkih snaga u regionu koji je u korist približavanja EU. Imao sam prilike da zajedno sa predsednikom Evropske komisije obiđem sve zemlje jugoistočne Evrope i video sam da postoji jasna orijentacija vlada, ali i javnog mnjenja ka EU. To je nešto što moramo da sačuvamo", kazao je Shinas.

On je rekao da će i novi saziv Evropske komisije morati dalje da se angažuje u svim zemljama jugoistočne Evrope, da nastavi da pokazuje u praksi solidarnost i podršku reformskim procesima.

Ali, ukazuje, neophodno je da se vodi borba protiv nečeg što je deo nasleđa prošlosti, kao što su iredentizam, nacionalizam i mržnja prema susedima.

"Sve to nije kompatiblno sa evropskom budućnošću Jugoistočne Evrope", podvukao je on.

Što se datuma koji je pomenut u vezi prijema zemalja regiona u EU tiče, ponavlja da se radi samo o "inspirativnom datumu" i dodaje da ne bi želeo da procenjuje da li je moguće ili nemoguće ostvariti taj vremenski rok.

"Mislim da ne moramo da imamo ni prevelika, ali ni premala očekivanja. Mapa puta i put koji treba da se sledi su jasni i nema sumnje da će pitanje datuma 2025. biti jedno od ključnih kojima će novi lideri institucija EU morati da se bave od kraja godine", uveren je Shinas.

On smatra da su predstojeći izbori za Evropski parlament veliki događaj po evropsku demokratiju.

EU je, kaže, jedinstvena, jer je prava unija, koja ima parlament koji je direktno izabran od strane građana, što je čini snažnijom i relevatnijom.

A kako vidi glavne "takmičare", zašto se očekuje jačanje desnice u Evropskom parlamentu i zašto Brisel populiste smatra izazovom?

"Što smo bliži evropskim izborima, neophodno je da pravimo razliku između dve grupe ljudi. Na jednoj strani postoje Evropljani koji su zabrinuti u vezi EU, koji postavljaju prava pitanja o EU, kao što su bezbednost, migracije i slično. Bilo bi pogrešno za njih reći da su populisti. Na drugoj strani, ima onih koji imaju za cilj uništenje Evrope. Njih ne zanimaju argumenti, niti bi ih neko mogao uveriti u njih, pošto im je jedini cilj da učine Evropu neuspelom. Protiv te grupe moramo da se borimo glasovima, akcijama, a ne samo rečima. To će biti glavni naš zadatak pred izbore", objasnio je on.

Shinas ističe da se EU sukobljava sa onima koji mobilišu sve novčane i tehnološke resurse, pokušavaju da se infiltriraju u javno mnjenje, i pokušavaju da prikažu EU kao glavnog neprijatelja i okrive je za sve.

"Mi smo odlučni da odgovorimo. Era 'nevinosti' je prošla", poručio je Shinas.

Ukazao je da EU ima mrežu za "razbijanje mitova", koja može da pomogne "onlajn reakcijom".

"Ulazimo u novu eru u kojoj EU uzvraća udarac. Nećemo biti divljač za odstrel, već ćemo odgovarati", poručuje Shinas.

Istakao je da će EU reagovati na sve koji žele da je unište.

"Vlade zemalja članice EU treba da shvate da kada neko napada Brisel zapravo napada i njih. Svaki napad na EU je napad i na njih. Ko pokušava da diskredituje projekat EU diskredituje njene korene, a to su nacionalne države", dodao je on.

Shinas smatra da je reč o "ratu" i da je neophodno brzo reagovati, pre svega na sve neistine.

"Treba uzvratiti pravom informacijom u roku od sat vremena, jer ako se čeka duže, onda i laž postane realnost", objašnjava i dodaje da je glavna strategija ubuduće - da se na lažne informacije reaguje iznošenjem rezultata i jasnih podataka o uspesima EU, a ne objašnjenjima i iznošenjem namera EU.

Glavni portparol EK je to preneo i učesnicima konferencije o borbi protiv dezinformacija, u organizaciji Evropske asocijacije novinskih agencija, ove sedmice u Berlinu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Vučić je, zapravo, Junker Balkana"

Izvor: B92, 07.Apr.2019

"EU je jasno saopštila da je disproporcionalno uvećanje taksi Prištine signal koji ne govori u prilog napretku na evropskom putu"...To kaže glavni portparol Evropske komisije Margaritis Shinas...„Mislim da je ta poruka shvaćena i nastavićemo da iznosimo taj naš stav", rekao je Shinas za Tanjug,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.