SNV: Izbori na Kosmetu u skladu sa Rezolucijom 1244 UN

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Mar.2012, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNV: Izbori na Kosmetu u skladu sa Rezolucijom 1244 UN

KOSOVSKA MITROVICA -

Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova i Metohije Milan Ivanović ocenio je danas da su izbori Srbije na Kosovu i Metohiji u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bzbednosti UN i da zato "nema izgovora" da se ne održe.

"Izbori su neophodni i potrebni, oni su legalni i u skladu su sa Rezolucijom 1244 SB UN, našim Ustavom i zakonima", rekao je Ivanović na konferenciji za novinare >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Kosovskoj Mitrovici.

Jasna namera zvaničnika iz Beograda da izvrše opstrukciju

On je dodao da se "oseća jasna namera zvaničnika iz Beograda da izvrše opstrukciju, kako se izbori za lokalne skupštine ne bi održali i pored toga što su raspisani".

"Takvim namerama suprotstavićemo se svim legitimnim sredstvima uključujući i proteste u Beogradu ispred Skupštine Srbije i Predsedništva, od Krunske (sedište DS) do Studentskog trga (sedište SPS)", rekao je Ivanović.

Član Izvršnog odbora SNV severnog KiM Tomislav Živković rekao je da se "izbori na severu Kosova i Metohije moraju održati, jer sve dok postoje srpske institucije nije moguće održati izbore za paralelne prištinske institucije".

"Četiri opštine na severu Kosova i Metohije u ovom izbornom ciklusu ponovo će da se potvrde sa jednakim nadležnostima kao i lokalne samouprave u centralnoj Srbiji i time sva priča o kosovskoj nezavisnosti pada u vodu", rekao je Živković.

Komentarišući ulogu UNMIK na izborima, Živković je podsetio da "su im nadležnosti bile iste i 2008. i 2010. godine kada su održavani (lokalni) izbori na Kosovu i Metohiji".

"UNMIK nema nikakve nadležnosti, pa nema potrebe da se predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović poziva na neophodnost usaglašavanja stavova sa njima. Ova misija je sebe izbacila iz bilo kakvih funkcija, učaurila se, stoji u mestu i ponaša se kao posmatrač", rekao je on.

Ivanović za RTV: Ništa od izbora bez podrške UNMIK-a

Državni sekretar u ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je danas za Radio-televiziju Vojvodine da postoji tehnička mogućnost održavanja lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji, ali da je ona veoma mala, ukoliko Srbija ne bude imala podršku Međunarodne zajednice i UNMIK-a.

Portparol Misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) Olivije Salgado izjavio je danas da Beograd još nije kontaktirao UNMIK u vezi sa organizacijom izbora na Kosovu i Metohiji.

"Zadržavamo sve komentare dok se ne sprovedu konsultacije sa Srbijom i drugim akterima. Suviše je rano, govorićemo o tome kada bude bio pravi trenutak za to", rekao je Salgado.

Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost EU, rekla je da održavanje srpskih izbora na Kosovu nije u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN.

Ministar Velike Britanije za Evropu Dejvid Lidington ocenio da bi bilo u suprotnosti sa međunarodnim pravom da Srbija održi izbore na Kosovu i Metohiji, zbog čega pozdravlja izjavu predsednika Skupštine Srbije Slavice Đukić Dejanović da bi parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji, zakazani za 6. maj, trebalo da poštuju međunarodne obaveze Srbije.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.