Ružić: Pratimo situaciju, za sada bez prelaska na onlajn školsku nastavu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Okt.2020, 12:17

Ružić: Pratimo situaciju, za sada bez prelaska na onlajn školsku nastavu

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Branko Ružić izjavio je da za sada nema razloga da se s kombinovane pređe na onlajn nastavu, navodeći da će se pratiti situacija sa epidemijom korona virusa i da će se u dogovoru sa kriznim štabom donositi odluke.

Ružić je na Mašinskom fakultetu rekao da se podaci razmatraju na dnevnom nivou, te da u 11 upravnih okruga u Srbiji korona nije ušla u obrazovni sistem, a da je u Beogradu u oktobru samo 0,024 odsto učenika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ili studenata dobilo koronu.

"Ti rezultati govore da smo napravili dobru branu i da smo merama odgovorili na izazov, ali svakako smo alarmirani situacijom u okruženju, kao i u razvijenim zemljama zapadne Evrope", rekao je Ružić i dodao da će se situacija i dalje pratiti i donositi odgovarajuće odluke.

Ulaganje u nauku je kičma razvoja svakog društva

"Naučno-tehnološki napredak i ulaganje u nauku kičma je razvoja svakog društva", izjavio je ministar za prosvetu, nauku i tehnolški razvoj Srbije Branko Ružić.

Ružić je, na svečanosti povodom dana Mašinskog fakulteta u Beogradu, istakao da su temelji obrazovanja u toj oblasti postavljeni još 1863. godine kada je Univerzitet u Beogradu doneo odluku o uvođenju mašinskih predmeta.

On je čestitao Mašinskom fakultetu 72 godine rada i primetio da mašinske inženjere školovane u Srbiji traže širom sveta.

Navodeći da je pandemija kovida-19 uvela neke "nove realnosti" u obrazovanje i promenila paradigmu učenja, Ružić je ukazao da se preko noći prešlo na onlajn platforme i da je država uspela brzo da odreaguje.

Podsetivši na ekspoze premijerke Ane Brnabić, rekao je da će se raditi na tome da se stvore uslovi da se eksperti vrate u zemlju.

"Smatram da su i prethodne vlade dosta pokrenule, ali dosta toga imamo i da završimo", rekao je Ružić.

Govoreći o četvrtoj industrijskoj revoluciji, Ružić je izrazio nadu da ona neće dovesti do dehumanizacije društva već da će biti poluga koja će pomoći da se čitava planeta još više u vrednosnom sistemu "upodobi" i s tehnološkim razvojem, ali da se ne zaborave etika i moral.

Rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović primetila je da je 2020. godina bila izuzetno izazovna za sve članice Univerziteta, ne samo zbog pandemije, ali je, kaže, Univerzitet pokazao snagu da može da se prilagodi i da odgovori na sve izazove.

"To ohrabruje da ćemo i ovo stanje pandemije koja postaje deo našeg života sada uspeti da prevladamo", istakla je Popovićeva.

Ona je ukazala da je napravljen vrlo veliki pomak kada su u pitanju tehnički fakulteti, s obzirom da je BU primljen u udruženje koje okuplja najbolje univerzitete iz oblasti tehničkih i prirodnih nauka.

"Ne bih se osvrtala na finansijke aspekte oko toga šta nas ogrničava da radimo više, ali verujem da će biti prilike da o tome razgovaramo s novim ministrom i verujem da ćemo uspeti da optimizujemo sredstva da univerziteti mogu da pruže maksimalno u ovim okolnostima", rekla je Popovićeva.

Predsednik SANU Vladimir Kostić čestitao je Mašinskom fakultetu 72. rođendan i poručio da s velikim poštovanjem odaje priznanje svima koji su "izbacivali" studente sa diplomom u rukama.

Ružić: Pozicija SPS u Vladi odgovara podršci dobijenoj na izborima

"Pozicija Socijalističke partije Srbije (SPS) u novoj vladi Srbije odgovara podršci građana koji smo dobili na izborima", izjavio je potpredsednik te stranke i prvi potpredsednik vlade Srbije Branko Ružić i dodao da je Srpska napredna stranka (SNS) u podeli vlasti pokazala korektan i partnerski odnos, iako je mnogo jača i dominantnija stranka.

"Ovde se ne radi samo o brojkama već o odgovornosti prema državi, o državotvornom odnosu prema Srbiji, o potrebi za dijalogom i svakako da nije slučajno što se lider SPS Ivica Dačić nalazi na mestu predsednika parlamenta. Srbiju očekuju u državotvornom i u državnom pogledu teške političke raskrsnice koje možemo samo zajedno, uz širi opšti konsenzus, prebroditi", ističe Ružić za Tanjug.

Na komentare koji se mogu ćuti kako je SPS skrajnut u novoj Vladi, Ružić odgovara da je predsednik socijalista Ivica Dačić izabran za predsednika Narodne Skupštine, što je po Ustavu druga funkcija po značaju u zemlji, da funkciju potpredsednika vlade i ministra prosvete koja je njemu pripala, vidi kao "veliku čast i odgovornost za SPS i njegove birače.

Podseća da je SPS dobio i mesto ministra bez portfelja koje će voditi Novica Tončev koji je i jedini ministar u novoj Vladi koji je pripadnik nacionalne manjine, da je SPS sastavni deo Pokrajinske vlade u Vojvodini da učestvuje u vlasti u više od 85 odsto lokalnih samouprava.

Ukazije da je napravljen kontinuitet što se tiče Srbijagasa, a da će doskorašnji ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji je bio "dragocen šraf" u prethodnoj vladi, dobiti novo odgovorno zaduženje u javnom sektoru.

"Kako je SPS skrajnut u situaciji kada lista predvođena Aleksandrom Vučićem, ima 64 odsto u odnosu na 10,5 do 11 odsto koje imaju socijalisti", pita Ružić.

Na pitanje da li su personalna rešenja za ministre iz SPS rezultat kompromisa unutar stranke, posebno kada je u pitanju izbor Novice Tončeva, kaže da ne vidi da postoji bilo kakva potreba za kompromisima.

"SPS ne pravi kompromise jer nema razloga za to. Posle 30 godina postojanja i dalje imamo odličan kadrovski potencijal, kvalitetne i stručne ljude u mnogim državnim organima, akademskoj zajednici u ministarstva i privredi, kaže on.

Dodaje da je SPS tradicionalna politička stranka koja traje 30 godina i koja je ''prošla sve Scile i Haribde'' i da nije nestala, iako su joj na mnogim prethodnim izbornim ciklusima namenili tu sudbinu.

"Oni koji žele da na politikantski način kritikuju model učešća SPS-a u novoj Vladi, mogu da poručim da nemaju razloga da brinu, da ćemo mi uvek biti na strani Srbije, da ćemo se državotvorno odnositi prema interesima i očuvanju digniteta naših građana i naše države i boriti se za ciljeve ove vlade", zaključio je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ružić: Pozicija SPS-a u Vladi odgovara podršci dobijenoj na izborima

Izvor: RTS, 31.Okt.2020

Potpredsednik SPS-a i prvi potpredsednik Vlade Srbije Branko Ružić kaže da su naprednjaci u podeli vlasti pokazali korektan i partnerski odnos, iako su mnogo jača i dominantnija stranka. . Branko Ružić je izjavio da pozicija SPS-a u novoj Vladi odgovara podršci građana...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.