Rama proglasio pobedu: Oborili smo rekord; demokrate ne priznaju poraz

Izvor: B92, 27.Apr.2021, 22:55

Rama proglasio pobedu: "Oborili smo rekord"; demokrate ne priznaju poraz

Albanski premijer Edi Rama proglasio je u utorak "najlepšu pobjedu" nakon uspeha socijalista na parlamentarnim izborima u Albaniji.

"Oborili smo rekord", rekao je šef vlade hiljadama svojih pristalica koje su mahale zastavama na Skenderbegovom trgu u Tirani. "Hvala vam na poverenju kojim ste mi omogućili treći mandat."

Prema zvaničnim rezultatima nakon što je prebrojano 95 odsto glasačkih listića, Socijalistička stranka je dobila 48 odsto glasova u nedelju, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što je oko deset odsto više od opozicije okupljene oko demokrata desnog centra.

Projekcije Centralne izborne komisije (CEC) daju PS-u apsolutnu većinu, sa 74 od 140 zastupničkih mesta, što bi trebalo da im omogućit da i dalje samostalno vladaju. "Biću premijer svih Albanaca"

Izborni proces pomno prati međunarodna zajednica koja u njemu vidi test dobrog funkcionisanja krhkih institucija Albanije, koja je sedam godina kandidat za ulazak u Evropsku uniju.

Nakon predizborne kampanje obeležene uvredama, optužbama za korupciju i nasilje, glasanje i prebrojavanje su se odvijali bez većih problema i Edi Rama je obećao raditi s opozicijom.

"Biću premijer svih Albanaca", rekao je on i pozvao opoziciju na saradnju s njegovom strankom u interesu zemlje.

Demokrate Luljzima Bađe, koji su proglasili pobedu čim je glasanje završeno i nisu bili poznati rezultati, nisu u utorak priznali poraz.

Prema podacima CEC-a stranke opozicije oko demokrata su dobile oko 39 odsto glasova ili 59 mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.