RT: „Hong Kong je deo Kine i niko to ne može promeniti“: Peking o pobedi  opozicije na lokalnim izborima

Izvor: Vostok.rs, 26.Nov.2019, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: „Hong Kong je deo Kine i niko to ne može promeniti“: Peking o pobedi opozicije na lokalnim izborima

Peking je saopštio da ishod izbora u kome je opozicija osvojila skoro 90% mandata neće promeniti status Hong Konga, upozoravajući protiv bilo kakvih pokušaja da se poremeti situacija. Preliminarni rezultati izbora koje je saopštila lokalna izborna komisija navode da su protivvladinii kandidati osvojili oko 390 mandata od 452 u 18 okruga. Upitan da prokomentariše situaciju, kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji je rekao da će Hong Kong, bez obzira na ishod, ostati neotuđivi deo kineske države. „To još nije konačni rezultat. Sačekajmo s konačnim rezultatom, u redu? Međutim, jasno je da bez obzira na to šta se događa, Hong Kong je deo Kine i posebni administrativni region Kine", rekao je on.
"Svaki pokušaj da se meša u poslove Hong Konga ili čak našteti njegovom prosperitetu i stabilnosti neće uspeti."
  Načelnik administracije Hong Konga Keri Lam je rekla da će vlada poluautonomnog grada poštovati rezultate izbora. "Vlada će sigurno pažljivo sasslušati mišljenje građana i ozbiljno ih razmotriti", rekla je Lam, izrazivši nadu da će mir i bezbednost prevladati i da grad neće ponovo utonuti u haos. Pobeda opozicije pripisana je rekordno visokoj izlaznosti od 71 posto (nasuprot samo 47 posto u 2015. godini) na kojima su po prvi put u velikom broju izašle mlađe osobe. Govoreći za kineske medije, provladin poslanik Majkl Tin Puk Su, koji je izgubio mesto u okrugu Cuen Van, rekao je da, iako je dobio isti broj glasova kao na prethodnim izborima, to nije bilo dovoljno zbog glasača koji su prvi put glasali. "Ako je to tačno, to znači da mladi više nisu neosetljivi na politiku", rekao je on, dodavši da će "poštovati odluku biračkog tela".
Pre izbora, propekinški kandidati imali su 292 mandata u okružnim zakonodavnim telima. Prema izveštajima lokalnih medija, oni su osvojili samo 42 mesta i verovatno izgubili kontrolu nad svim odborima, osim jednog. Vrlo simbolično Opozicija u Hong Kongu, kojoj se pridružilo mnoštvo američkih poslanika, raduje se rezultatu, a poslanik Marša Blekburn je izbore nazvala "monumentalnim porazom prokomunističke Kine." Iako bi opozicija možda nanela udarac administraciji Keri Lam, pobeda je u velikoj meri simbolična. Savetima okruga nedostaje bilo kakav politički uticaj i bave se uglavnom komunalnim pitanjima, kao što su prevoz, komunalne usluge, kao i nadgledanje raspodele sredstava koja će se utrošiti u rekreativne i aktivnosti okruženja autonomng regiona. Jedini način na koji saveti mogu da utiču na politiku je glasanjem za sledećeg izvršnog šefa Hong Konga 2022. godine u sastavu izbornog odbora od 1.200 članova. Međutim, saveti šalju maksimalno 117 delegata u komisiju, što je teško da bi se moglo uticati, čak i uzimajući u obzir da opozicija već kontroliše oko 400 mesta. Izvor: Vostok / RT

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.