Pravo glasa na republičkim izborima u Srbiji ima 6.583.665 građana

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Jun.2020, 15:51

Pravo glasa na republičkim izborima u Srbiji ima 6.583.665 građana

Republička izborna komisija (RIK) objavila je danas da 6.583.665 građana Srbije ima pravo glasa na predstojećim republičkim izborima.

Predsednik RIK-a Vladimir Đorđević rekao je na sedinici da je jedinstveni birački spisak sačinjen 5. juna i da je to uslov za štampanje glasačkih listića.

Republički, pokrajinski i lokalni izbori u Srbiji zakazani su za 21. jun.

RIK proglasila 16 izbornih >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << lista

Republička izborna komisija proglasila je 16 izbornih lista od ukupno 22 koje su predale potpise podrške građana.

RIK je proglasio liste Aleksandar Vučić - Za našu decu, Ivica Dačić - SPS - JS - Dragan Marković Palma, Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka, Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor, Aleksandar Šapić - Pobeda za Srbiju, Za Kraljevinu Srbiju - Žika Gojković, Ujedinjena demokratska Srbija, Akademik Muamer Zukorlić - Samo pravo - Stranka pravde i pomirenja - Demokratska partija Makedonaca, Metla 2020, Milan Stamatović - Zdravo do pobede - Dragan Jovanović - Bolja Srbija - Zdrava Srbija, SDA Sandžaka - dr Sulejman Ugljanin, Milica Đurđević Stamenkovski - Srpska stranka Zavetnici, Narodni blok - Velimir Ilić general Momir Stojanović.

Poslednje tri liste koje je RIK proglasio u petak uveče su Sergej Trifunović - Pokret slobodnih građana, Albanska demokratska alternativa - Ujedinjena dolina i Suverenisti.

U petak su predati potpisi podrške građana listama Nek maske padnu - Zelena stranka - Nova stranka, Socijalizam jedini izlaz, zatim lista Ruske stranke i Koalicije za mir - Čedomir Jovanović i Levijatan - Živim za Srbiju.

Nakon što je RIK u sredu uveče odbio 732 potpisa podrške listi Jedan od pet miliona, predstavnici te liste su predali u petak uveče potrebne potpise.

Rok za podnošenje izbornih lista RIK-u za učešće na izborima koji se održavaju 21. juna, istekao je u petak u ponoć, jer je zakonom propisano da je krajnji rok za to 15 dana pre dana predviđenog za glasanje.

Prvobitno su izbori zakazani za 26. april, ali je zbog epidemije koronavirusa datum pomeren, tako da su izborne radnje prekinute da bi se nastavile posle ukidanja vanrednog stanja.

Bojkot na sva tri nivoa najavile su stranke okupljene u opozicionom bloku u kojem su, između ostalih, Demokratska stranka, Stranka slobode i pravde, Dveri, Narodna stranka.

Neke od stranaka koje su najavile bojkot izbora na republičkom nivou učestvovaće na lokalnim izborima, na nekim mestima, kao što je Šabac i Vračar.

Cenzus za ulazak u Skupštinu spušten je sa pet na tri odsto.

Na dan izbora biračka mesta se otvaraju u 7.00, a zatvaraju u 20.00.

Rezultate izbora objavljuje RIK u Službenom glasniku, najkasnije 96 sati od završetka glasanja.

RIK je saopštio da će se u nedelju, 21. juna otvoriti 8.386 biračkih mesta, oko 130 više nego na predsedničkim izborima 2017. godine. Na Kosovu je predviđeno 90 biračkih mesta, a 43 u inostranstvu.

Izbori se sprovode u specifičnim okolnostima zbog koronavirusa tako da je neizvesno održavanje masovnijih predizbornih mitinga.

RIK: Tri liste dobile dodatni rok da dostave pravno valjane potpise

Republička izborna komisija (RIK) odredila je danas  izbornim listama "Nek maske padnu", "Socijalizam jedini izbor" i "Ruska stranka - Slobodan Nikolić", rok od dodatnih 48 sati da prikupe pravno valjane potpise građana koji im nedostaju da bi mogle biti proglašene.

Predsednik RIK-a Vladimir Đorđević rekao je na sednici da su predstavnici koalicije "Nek maske padnu" koalicije Zelene stranke i Nove stranke, predali 10.860 potpisa podrške, ali da nisu svi validni i da im do 10.000 pravno valjanih potpisa nedostaje još 119 kako bi ta lista mogla da učestvuje na izborima 21. juna.

RIK je utvrdio da izborna lista "Socijalizam jedini izbor" koju su podržali Nova komunistička partija Jugoslavije i Savez komunističke omladine Jugoslavije, nije sprovela sve neophodne procedure za predaju liste, a nedostaje joj i 9.640 potpisa podrške.

Manjinska izborna lista "Ruska stranka - Slobodan Nikolić" dostavila je 10.444 potpisa, ali u roku od 48 sati treba da dostavi još 435 pravno valjanih izjava građana, da bi bila proglašena kao učesnik predstojećih izbora, rečeno je na sednici RIK-a.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Proglašena i izborna lista "1 od 5 miliona" ČEDI JOVANOVIĆU NEDOSTAJE JOŠ 612 potpisa

Izvor: Blic, 06.Jun.2020

Republička izborna komisija (RIK) proglasila je večeras izbornu listu „Grupa građana "Jedan od pet miliona'“, nakon što je ta lista dostavila 732 potpisa podrške građana koji su joj nedostajli.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.