Izvor: Radio 021, 11.Jun.2020, 07:05

RIK odbila prigovor Čedomira Jovanovića, njegova stranka ne može biti manjinska

Republička izborna komisija odbila je sinoć prigovor Koalicije za mir, koju osim LDP-a čine i manjinske stranke, na rešenje RIK-a kojim je ta komisija odbacila predlog izborne liste Čedomira Jovanovića da joj se utvrdi položaj koalicije stranaka nacionalnih manjina.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević je rekao da je toj listi ranije naloženo da otkloni nedostatke i dodao da su oni prilikom dostavljanja nedostajućih potpisa podneli i predlog da im se utvrdi položaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << koalicije stranaka nacionalnih manjina.

Inače, RIK je već jednom odbio da se toj koaliciji utvrdi takav status, jer je zahtev bio neblagovremen.

Iz Koalicije za mir su uputili prigovor i predložili da Komisija još jednom preispita svoju odluku, jer, kako je objasnio Dimitrijević, smatraju da su postupili u skladu sa zakonom, s obzirom da su takav predlog dostavili pre proglašenja izborne liste.

Zamenica člana RIK-a Maja Pejčić rekla je da je ona pitala predstavnike Koalicije za mir kada su dostavili potpise da li žele da steknu status manjine i dodala da su rekli da ne žele. Ona je rekla da su predstavnici koalicije bili dužni da prilikom podnošenja liste dostave predlog da im se utvrdi status manjine i predložila da se prigovor sada odbije kao neosnovan.

Odbijanje prigovora predložili su i zamenica predsednika RIK-a Željka Radeta, zamenik člana RIK-a Branislav Čolović i član RIK-a Stevan Babić.

Dimitrijević je objasnio da za usvajanje prigovora treba da glasa 18 članova kako bi on bio prihvaćen i da se u suprotnom predlog smatra odbijenim.

Za prigovor je glasao jedan član RIK-a.

Koaliciju za mir, osim LDP, čini Tolerancija Srbije, Bošnjačka građanska stranka, Stranka Crnogoraca, Vlaška narodna stranka - Partia neamului rumanesc, Liberalno demokratski pokret Vojvodine, Udruženje Jugoslovena u Srbiji, potom Amaro-Akciona mreža asocijacija i romskih organizacija, Udruženje građana "Rumuni Homolja" i Skaska.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.