REZULTATI IZBORA U FRANCUSKOJ: Makron i Le Pen idu u DRUGI KRUG! (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Apr.2017, 07:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

REZULTATI IZBORA U FRANCUSKOJ: Makron i Le Pen idu u DRUGI KRUG! (FOTO)

Prvi rezultati: Emanuel Makron 23.7%, Marin le Pen 21.7%

22:47 - Junker čestitao Makronu, poželeo mu pobedu u drugom krugu

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker čestitao je večeras Emanuelu Makronu na kvalifikaciji za drugi krug predsedničkih izbora u Francuskoj i poželeo tom nezavisnom centrističkom kandidatu sve najbolje u odlučujućem nadmetanju 7. maja s liderkom krajnje desnice Marin Le Pen.

22: 40- Sukobi u Parizu - uhapšeno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << troje, jedna žena povređena

U istočnom delu Pariza, na Trgu Bastilje, večeras su izbili sukobi demonstranata i policije posle informacija da se kandidatkinja krajnje desnice Marin Le Pen kvalifikovala za drugi krug predsedničkih izbora, pri čemu je policija ispalila suzavac kako bi rasterala sve nemirnije demonstrante.

22:35 - Melanšon odbija da prizna poraz, čeka konačne rezultate

Kandidat krajnje levice Žan-Lik Melanšon odbio je večeras da prizna poraz u prvom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj.

Prema dosadašnjim prebrojanim glasovima, oko 50 odsto, Melanšon je na četvrtom mestu, prenosi AP.

22:25 - Oland čestitao Makronu na kvalifikaciji za drugi krug

Francuski predsednik Fransoa Oland čestitao je danas nezavisnom centrističkom kandidatu za predsednika Francuske Emanuelu Makronu nakon što su prvi delimični rezultati današnjeg prvog kruga glasanja pokazali da se Makron kvalifikovao za drugi krug.

Le président de la République @fhollande a appelé @Macron pour « le féliciter » pic.twitter.com/IvUU0LE63K

— Présidentielle 2017 (@EPR_france) 23. април 2017.

22:18 - Žan-Mari Le Pen: Makron je "misteriozni kandidat"

Žan-Mari Le Pen, otac Marin Le Pen koja se kao kandidatkinja krajnje desnice, prema prvim delimičnim rezultatima, kvalifikovala za drugi krug predsedničkih izbora, opisao je večeras njenog glavnog takmaca Emanuela Makrona kao "misterioznog kandidata", javljaju francuski mediji.

22:10 - Gabrijel siguran da će Makron biti predsednik

Nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel saopštio je večeras da je siguran da će Emanuel Makron biti izabran za predsednika Francuske u drugom krugu 7. maja.

22:00 - Le Pen: Istorijski rezultat, vreme je da oslobodimo narod

Liderka krajnje desnice Marin Le Pen proglasila je večeras pobedu u prvom krugu izbora za predsednika Francuske, pozdravivši "istorijski rezultat" uz poruku da je u pitanju opstanak Francuske i da njena stranka Nacionalni front nudi francuskom narodu "veliku alternativu".

Marine Le Pen: Can The Front National leader win overall? #Presidentielle2017 󾓧 https://t.co/AttXWEq39v pic.twitter.com/RtqrO1rq8H

— The Baptist (@Admitonesin) 23. април 2017.

21:40 - OBRT NA PREDSEDNIČKIM IZBORIMA U FRANCUSKOJ: Marin Le Pen vodi sa 25 odsto glasova, Makronu 21,3 odsto

21.30 - Fijon će podržati Makrona u drugom krugu. Konzervativni predstavnik desnog centra Fransoa Fijon priznao je večeras poraz u prvom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj i poručio da će u drugom krugu glasati za Emanuela Makrona koji će, prema anketama, ukrstiti koplja sa Marin Le Pen.

21.17 - Le Pen pozdravlja istorijski rezultat. Marin le Pen se zahvalila patriotskim biračima za istorijski rezultat i obećala da će braniti francusku naciju i njenu nezavisnost. Le Pen je istakla da će se velika debata konačno održati i da se ona raduje drugom krugu u kome će se takmičiti sa Emanuelom Makronom.

🔴 DIRECT #Presidentielle2017 - Marine Le Pen : "Ce grand débat va maintenant enfin avoir lieu"

↘https://t.co/5TYIzMXieW pic.twitter.com/KsnXwnnO1y

— Les Echos (@LesEchos) April 23, 2017

20.55 - Neredi u Parizu. Policija je upotrebila suzavac u Parizu. Demonstranti se kreću prema centru grada. Trenutno se protest održava u glavnom gradu Francuske. On dolazi nakon što su glasačka mesta u zemlji zatvorena nakon što su francuski građani glasali da izaberu svog sledećeg predsednika.

LIVE: Protesters in Paris have set a ton a of barricades in the streets as they march https://t.co/OOUFwcWOei pic.twitter.com/NFTfwcGMWz

— Alex Rubinstein (@RealAlexRubi) April 23, 2017

Des centaines de militants « antifascistes » à Paris « contre Marine et contre Macron » https://t.co/2vcQhQSKa1 pic.twitter.com/DQaerDLu3b

— The Times of Israel (@TimesofIsraelFR) April 23, 2017

20.51 - Makron - najmlađi predsednik od Napoleona. Ukoliko postane predsednik Francuske nakon drugog kruga Makron će biti najmlađi predsednik Francuske posle Luja Napoleona Bonaparte, navodi AFP. Luj Napoleon je imao 40 godina kada je došao na vlast 1848. godine.

20.45Mediji: Emanuel Makron i Marin Le Pen idu u drugi krug. U drugi krug predsedničkih izbora u Francuskoj ulaze nezavisni centristički kandidat Emanuel Makron i kandidatkinja krajnje desnice Marin Le Pen, javljaju mediji pozivajući se na rezultate anketa.

20.43 - Slavlje u izbornim štabovima Makron i Le Pen. Pristalice kandidatkinje krajnje desnice Marin le Pen, okupljene u izbornom štabu, burno su večeras proslavile vest da je ona, prema televizijskim projekcijama, ušla u drugi krug predsedničkih izbora.

Explosion de joie à l'annonce des résultats #LePen #frontnational #heninbeaumont #MLP pic.twitter.com/4kRwropXgp

— Jonathan Moadab (@Jonathan_RTfr) April 23, 2017

Opluchting en vreugde om 20:00 bij de aanhang van Le Pen in voormalig industrieel bolwerk Hénin-Beaumont: 'On est en finale!' pic.twitter.com/PASdhM6fzF

— kleis jager (@kleisjager) April 23, 2017

20.38 - FIGARO: Makron i Le Pen izjednačeni sa 23 odsto glasova, dok su isti broj glasova dobili i kandidat desnog centra Fransoa Fijon i predstavnik radikalne levice Žan-Lik Melanšon - 19 odsto.

20.15 - Prema podacima IPSOS-a prvi rezultati izbora u Francuskoj:

Emanuel Makron 23.7%,

Marine Le Pen: 21.7%,

Fransoa Fijon: 19.5%,

Žan Lik Melanšon: 19.5 %

Follow the results of the first round of presidential elections in France online https://t.co/ZlHGqX1SXF pic.twitter.com/9BRXo7IoZq #Russia

— Rus to En Fr Es News (@Rus_Eng_News) April 23, 2017

20.00 - Prema prvim podacima Francuskog ministarstva unutrašnjih poslova  Marin le Pen ima 24, 15 posto glasova a Emanuel Makron 21,43 posto.

Foto: Reuters

19.59 - Anketa: Makron sigurno ulazi u drugi krug. Prema rezultatima poslednje ankete uoči objavljivanja prvih delimičnih rezultata današnjeg glasanja u prvom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj, nezavisni centristički kandidat Emanuel Makron će sigurno ući u drugi krug. "Libre Belžik" tvrdi, pozivajući se na ugledni institut za istraživanje javnog mnjenja čiji naziv ne navodi, da će Makron, prema rezultatima ankete, osvojiti 24 odsto glasova, a za njim slede kandidatkinja krajnje desnice Marin Le Pen sa 21 odsto glasova i sa isto toliko glasova kandidat desnog centra Fransoa Fijon, a na kraju je predstavnik radikalne levice Žan-Lik Melanšon sa 19 odsto glasova. Prvi delimični rezultati očekuju se oko 20.00 sati, najavili su francuski mediji.

19.50 - Predstavnik radikalne levice Žan Lik Melanšon stigao je u centralu stranke okružen novinarima.

Arrivée de @JLMelenchon entouré des journalistes. Il n'a pas fait de déclaration. Il rejoint le sous sol d'où il suivra les résultats. #AFP pic.twitter.com/IMKm85WgmY

— Marie Albert (@treblaeiram) April 23, 2017

19.38 - Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske uputilo je upozorenje građanima  da ukoliko neko primi lažnu sms poruku o predviđanju rezultat izbora da tu istu poruku ignoriše i da je ne prosleđuje dalje.

#Presidentielle2017 Attention aux faux SMS d'estimation des résultats venant du ministère de l'Intérieur. @Place_Beauvau n'envoie pas de SMS pic.twitter.com/SBOiaURE9b

— Ministère Intérieur (@Place_Beauvau) April 23, 2017

19.26 - Počelo brojanje glasova. Birališta su zatvorena u svim mestima osim vilikih gradova gde će birači imati još sat vremena za glasanje.

19.20 - Počelo okupljanje i Makronovih pristalica. U štabu Emanulela Makrona zastave Francuske i uzbuđenje na sve strane. Pristalice su u sali, prenosi Lina Trabelsi dopisnik AFP.

Les militants investissent progressivement la salle #AFP pic.twitter.com/HeI6XVXB3H

— Lina Trabelsi ✒️ (@lina_trabelsi) April 23, 2017

19.09 - Sve spremno za obraćanje Marin le Pen. U gradu Enenon Bomon (Hénin-Beaumont) na severu zemlje, u sportskoj hali, mediji se polako okupljaju kako bi čuli obraćanje Marin le Pen, izjavio je Kevin Connolly sa BBC-a.

Plus de 600 journalistes accrédités pour la soirée électorale de Marine Le Pen à Hénin-Beaumont pic.twitter.com/f91fTiX9cb

— Olivier Faye (@olivierfaye) April 23, 2017

19.06 -  Zatvaranje birališta polako se bliži kraju. Prva biračka mesta zatvaraju se u 19 časova prema lokalnom vremenu dok glavni gradovi imaju još jedan sat za glasanje.

18.49 - Dvoje pod sumnjom da su planirali napad na dan izbora. Dva čoveka su pod istragom zbog sumnje da su planirali napad na dan izbora u Francuskoj. Francuzi  Clement Baur (23) i Mahiedine Merabet (29) veruje se da su planirali napade kada birači izađu na birališta, prenosi francuska štampa. Policija je saopštila da su kod muškaraca u stanu pronašli eksploziv i nekoliko pušaka. Muškarci su pritvoreni u utorak u Marseju.

Two suspects behind foiled terror attack named as French nationals Clément Baur, 23, and Mahiedine Merabet, 29. https://t.co/JjjvGBzyD6 pic.twitter.com/f6jSSAEyu7

— Andrew Connell (@andrewiconnell) April 18, 2017

18.00 - Novinari čekaju obraćanje Marin le Pen. Na stotine novinara okupilo se večeras u opštini Hénin-Beaumont, vodećoj opštini stranke  Nacionalnog fronta. Očekuje se govor lidera stranke - Marin le Pen koja će se obratiti prisutnima.

Waiting to get in #LePen HQ in #heninbeaumont pic.twitter.com/YOMW0ameaT

— Cléophée Demoustier (@CleoDemoustier) April 23, 2017

17.35 - Makron i Le Pen vode u Francuskoj, Melanšon u prekomorskim oblastima.  Prema podacima izlaznih anketa nezavisni centristički kandidat Emanuel Makron i liderka ultradesničarskog Nacionalnog fronta Marin le Pen vode u prvom krugu predsedničkih izbora u evropskom delu Francuske, dok krajnje levičarski kandidat Žan-Lik Melanšon vodi u francuskim prekomorskim teritorijama. To je objavila belgijska državna televizija na francuskom jeziku, a prenosi TAS S.

17.24 - Do 15 časova izašlo 69,42 birača. Prema podacima francuskog ministarstva unutrašnjih poslova na birališta do 15 časova prema lokalnom vremenu izašlo je 69.42 odsto birača što je manje u poređenju sa 2012. godinom kada je izašlo 70,59 odsto.

17.15 - Ponovo pucnji u Francuskoj. Prema pisanju Dejli stara nepoznati muškarac je danas u gradu Ruenu na severu Francuske iz puške ranio jednog čoveka. Čovek je ranjen u noge, a tokom incidenta su se čuli višetruki pucnji. Procena policije je da se radi o privatnoj nesuglasici dva čoveka.

Opširnije o ovoj vesti možete počitati OVDE.

Da podsetimo, u Francuskoj su danas na snazi velike mere bezebednosti zbog predsedničkih izbora. Oko 50.000 policajaca i 7.000 vojnika raspoređeno je širom zemlje.

16.49 - U Londonu francuski građani čekaju između sat vremena i tri sata na glasanje. Francuska ambasada u Londonu kaže da je prosečno vreme čekanja najviše sat i po. Međutim, na društvenim mrežama se mogu videti oprečne informacije jer francuski građani tvrde da su čekali i do tri sata na biralištima u Londonu kritikujući pri tom francusku vlast za lošu organizaciju na biralištima.

Average waiting time to vote is one to one and a half hours. Let's not spread #fakenews and discourage people from voting! #JeVoteaLondres

— French Embassy UK (@FranceintheUK) April 23, 2017

16.40 - Američki predsednik Tramp pomno prati izbore u Francuskoj.

Very interesting election currently taking place in France.

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) April 23, 2017

16.25 - Do podneva najveća izlaznost u francuskom regionu Gers; u Parizu do podneva glasalo 24,24 odsto birača. Novinska agencija AFP bavi se analizom izlaznosti u francuskim administrativnim regionima kojih ima 96. U regionu Gers do podneva je glasalo 38,46% što predstavlja najveću izlaznost do tada u zemlji. U Parizu je do podneva glasalo 24,24% što je za 2,5 % više nego 2012. godine. Najmanja izlaznost zabeležena je u regionima Val-d’Oise, Val de-Marne, Seine-Saint-Denis i Hauts-de-Seine kao i u regionu Vaucluse u južnoj Francuskoj.

16.00 - Glasačko mesto ostalo bez struje. Na glasačkom mestu u gradu Anonai, u jugozapadnom delu Francuske, nestalo je struje na sat vremena, izjavili su lokalni mediji. Prem prvim informacijama uzrok je požar koji je izbio u obližnjoj zgradi.

Présidentielle: à Annonay, on a voté une heure dans le noir#Presidentielle2017 #Avoté #Jevotehttps://t.co/XxWfrW3G8C pic.twitter.com/QPk2kXc4eE

— BFMTV (@BFMTV) April 23, 2017

15.45 - Le Pen ostala bez postera u inostranstvu. Stranka Marin le Pen nije uspela da isporuči postere na vreme kako bi se pojavili izvan glasačkih kabina u inostranstvu, izjavio je francuski ministar spoljnih poslova. Plakati kandidata trebali su da se predaju izbornoj komisiji pre roka koji je bio 10. april.

15.30 - Fransoa Oland, odlazeći predsednik Francuske, pozvao građane da izađu na birališta. On je danas izjavio da bi najbolja poruka predsedničkih izbora bila "da pokažu da je demokratija jača od svega" tako što će građani izaći na glasanje. Oland, koji se nije ponovo kandidovao za predsednika, nadgledao je čvrste mere bezbednosti za prvi krug glasanja danas, u cilju sprečavanja eventualnih incidenata nakon napada koji se dogodio u Jelisejskim poljima u četvrtak, javlja AP.

Kako se navodi, njegova vlada je mobilisala više od 50.000 policajaca i žandarma da štite biračka mesta.

- Mi živimo u takvim vremenima i nažalost to nije ništa novo i neće se završiti sada, kada moramo da upotrebimo mnogo sredstava - izjavio je Oland glasajući u gradu Til departmana Korez, na jugoistoku Francuske.

15.10 - Na biralištima u francuskoj dijaspori za sada sve se odvija bez problema. Pravo glasa u francuskoj dijaspori ima 1.3 miliona Francuza što predstavlja 2 posto od ukupnog broja birača. Francuski ministar spoljnih poslova odgovoran za glasanje u inostranstvu izjavio je da na biralištima u dijaspori nije bilo, za sada, većih problema. Ministarstvo je saopštilo da je u nekim gradovima bila velika zaintresovanost za glasanje, posebno u Montrealu u Kanadi.

This is what it looks like when French expats head to the polls in #Montreal #Avote #France #frenchelection #presidential #french #vote pic.twitter.com/d2L4RdgR95

— François Zeller (@FranZeller) April 23, 2017

15.00 - Do 12h na biralištima u Francuskoj glasalo skoro 30 odsto birača. Po ocenama analitičara, manja izlaznost bi išla u korist kandidatkinje desnice Marin Le Pen, za čije pristalice se sa većom sigurnošću može reći da će izaći na izbore.

14.30 - Francuska dijaspora glasa. Veliki broj francuskih građana u dijaspori izašao je na birališta. Veliki redovi za glasanje mogu se videti u Londonu, Berlinu, Tel Avivu kao i drugim gradovima širom sveta.

@renaudpila A #telaviv pareil ! pic.twitter.com/M2shGucojy

— J.Ams (@mamse26) April 23, 2017

#PRESIDENTIELLE . 1h50 de queue pour voter à Dublin...motivés ! @franceinfo @BF_Ireland @DiploMix @FranceinIreland @FoodVinebration pic.twitter.com/wJdEuAJ7F6

— FoodVinebrations (@FoodVinebration) April 23, 2017

14.06 - Na Tviteru se pojavila fotografija na kojoj je prikazana žena koja je na izbore izašla sa kozom. Više o tome čitajte OVDE!

13.36 - Na osnovu do sadašnje izlaznosti očekuje se da u Francuskoj na izbore izađe čak 80 odsto glasača, piše BBC.

#voting for the #Frenchelections in #Dublin, very long queue as expected... pic.twitter.com/x0Zn3dk4jw

— Anne Canaveera (@nearlyirish) April 23, 2017

Voting in French Election in London !! French take voting seriously, queues in South Kensington are going round the block twice pic.twitter.com/aRuqx9eTcp

— Yves Pascal (@yvettetravel) April 23, 2017

12.23 - Jedno biračko mesto u istočnoj Franuskoj je evakuisano je zbog sumnjivog automobila koji se nalazio ispred. Stručnjaci za demontiranje bombi su ispitali, a biračko mesto je u međuvremenu ponovo otvoreno.

Alerte #attentat à #besancon #besançon #terrorism #wtf #presidentielle2017

A post shared by JC G (@supersitgrab) on Apr 23, 2017 at 2:40am PDT

12.20 - Na predsedničkim izborima u Francuskoj, do 10 sati glasalo je 28,5 odsto glasača, što je nešto više nego 2012. godine, kada je odziv bio 28,29 odsto, saopštilo je francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova, prenosi Rojters.

Birališta u Francuskoj otvorena su u 8 sati. U Francuskoj se danas održavaju predsednički izbori, a građani te zemlje biraju između 11 kandidata.

#ElectionPrésidentielle2017 28,54 % : taux de participation à 12h pour le 1er tour en 🇫🇷 métropolitaine (28,29 % en 2012 et 31,21 % en 2007) pic.twitter.com/vm5npBWn3V

— Ministère Intérieur (@Place_Beauvau) April 23, 2017

12.03 - Emanuel Makron sa suprugom glasao u priobalnom gradu Le Tuke na severu Francuske, dok je Marin le Pen glasala u mestu Enan Bomon.

National Front (FN) leader Marine Le Pen casts her vote in Henin-Beaumont for French #PresidentialElection pic.twitter.com/nevtQcFMFP

— Ruptly (@Ruptly) April 23, 2017

11.50 - Feministička grupa FEMEN organizovala je proteste protiv Marin le Pen. Demonstranti bez majica nosili su maske sa likom Donalda Trampa, Najdžel Faraža, ova Marin le Pen. Ove aktivistkinje su ubrzo uhapšene.

Vladimir Poutine, dictateur émérite &généreux mécène de l'x-droite européenne, a déclaré en souriant:"I pay cash to turn Europe into trash!" pic.twitter.com/JuLVVPPES5

— FEMEN (@Femen_France) April 23, 2017

J-M Le Pen, en bon père de famille, était surexcité d'imaginer sa fille réitérer son exploit de 2002, il s'est écrié "Ma fille, ma flamme!" pic.twitter.com/d6aRdZ9ltt

— FEMEN (@Femen_France) April 23, 2017

Donald Trump a assuré être d'accord pour agrandir son mur du Mexique jusqu'à la France:"I will build you a wall, my little French doll!" pic.twitter.com/Sp0nI72FgK

— FEMEN (@Femen_France) April 23, 2017

Nigel Farage, encore sous l'émotion d'avoir réussi à faire voter le Brexit, a promis son aide:"I know how to master your Frexit disaster !" pic.twitter.com/S9ytRLT3EU

— FEMEN (@Femen_France) April 23, 2017

10.52 - Glasao odlazeći predsednik Fransoa Oland.

François Hollande est arrivé à Tulle pour voter#correze #Presidentielle pic.twitter.com/2mEmo8rEhx

— Jean-Louis Mercier (@JLMercier19) April 23, 2017

François Hollande :"il ne faut pas avoir de nostalgie rien ne s arrete" #correze #Presidentielle pic.twitter.com/Btaqev1cAY

— Jean-Louis Mercier (@JLMercier19) April 23, 2017

10.40 - Glasao predsednički kandidat Benoa Amon.

J'ai voté ce matin à Trappes pic.twitter.com/7eVHWPwnmm

— Benoît Hamon (@benoithamon) April 23, 2017

10.29 - Gradonačelnica Pariza postavila je na Tviteru sliku na kojoj se vidi da je glasala.

A voté ! #ÉlectionPrésidentielle2017 #Paris #Paris15 pic.twitter.com/eEWVTMZpIS

— Anne Hidalgo (@Anne_Hidalgo) April 23, 2017

10.25 - Nikola Dipon-Enjan je prvi predsednički kandidat koji je izašao na glasanje. Više o njemu čitajte klikom OVDE! Pored njega za sada je glasala i Natali Arto.

.@n_arthaud #Elysee2017 : @n_arthaud vient de #voter à #Pantin. #Presidentielle2017 pic.twitter.com/eUTZ9eBgfm

— Tanguy de Lanlay (@tanguydl) April 23, 2017

10.19 - Na biračkim mestima vladaju velike mere predostrožnosti, pa se glasači pretresaju na ulazu.

A woman shows her bag for inspection before voting at a polling station in eastern Paris. #Presidentielle2017 pic.twitter.com/1PUJRQ65tm

— Douglas Herbert (@dougf24) April 23, 2017

10.18 - Kako piše francuski Lemonde izdat je dekret o zabrani svih demonstracija večeras i sutra zbog mera predostrožnosti od mogućnosti terorističkih napada.

09.54 - Sve kandidate koji se takmiče u trci za predsednika možete pogledati klikom OVDE!

08.01 - Otvorena birališta

Francuzi su jutros započeli glasanje na predsedničkim izborima, na kojima treba da se opredele između 11 kandidata. Birališta su otvorena u 8:00 sati, a prvi preliminarni rezultati se očekuju 12 sati kasnije.

Voting begins in 1st round of France's volatile presidential election, with polls showing a race too close to call. https://t.co/aIHnBubzWU pic.twitter.com/XWZMDjY76Y

— CNN Breaking News (@cnnbrk) April 23, 2017

U Francuskoj se danas održava prvi krug najnepredvidljivijih predsedničkih izbora posle više godina, na kojem učestvuje 11 kandidata, a izbori se održavaju u vreme vanrednog stanja u toj zemlji i u senci nedavnog napada na policiju u Parizu.

Posle napada u centru Pariza u četvrtak, u kojem je ubijen jedan, a ranjena dvojica policajca, a i usled pretnje islamskog ekstremizma posle napada u protekle dve godine, kada je nastradalo više od 230 ljudi, glasanje se održava pod izuzetno jakim merama bezbednosti sa više od 50.000 policajaca i vojnika koliko ih je mobilisano za nedelju.

U prvom krugu izbora, četiri kandidata imaju izgleda da uđu u drugi, odlučujući i obavezni krug, koji će uslediti dve nedelje kasnije, a u kojem će na megdan izaći dva kandidata sa najboljim rezultatima iz prvog kruga.

France was on edge on the eve of its most unpredictable presidential election in decades https://t.co/myOqj5rEMR pic.twitter.com/C3N4d2WzlK

— AFP news agency (@AFP) April 23, 2017

Sa 11 predsedničkih kandidata ukupno - od krajnje levice do krajnje desnice - između kojih će se opredeliti 47 miliona registrovanih glasača, francuski izbori predstavljaju važan test i za Evropsku uniju i za populističke lidere koji priželjukuju njen raspad.

Ovonedeljne ankete nagoveštavaju, kao najverovatniji ishod prvog kruga, da će se nezavisni centristički kandidat Emanuel Makron 7. maja sučeliti s liderkom krajnje desnice Marin Le Pen, mada je proteklih sedmica trka za naslednika duboko nepopularnog socijalističkog predsednika Fransoa Olanda postala dramatično tesna.

Makron (39), bivši bankar koji je posle dve godine napustio mesto ministra ekonomije prošlog avgusta da bi osnovao sopstveni nezavisni pokret pod nazivom "U marš!", potukao bi Le Penovu ili bilo kod drugog kandidata u drugom krugu, pokazuju rezultati najnovije ankete koju je sproveo američki institut "Haris interaktiv", dok se s tim predviđanjima podudaraju i prognoze drugih anketa.

Zbog Makronovog relativnog nedostatka iskustva u državnom upravljanju neki glasači se pitaju smeju li da mu, opredeljujujući se za njega, u ruke daju francuski nuklearni arsenal, stalno mesto Francuske u Savetu bezbednosti UN, njenu borbu protiv islamskog ekstremizma i ulogu klučnog igrača u međunarodnim krizama.

Makron sebe predstavlja kao "neprijatelja nacionalizma" i kandidata "otvorene Francuske koja ima svoje interese - bezbednosne, ekonomske i socijalne, koje želi da brani, ali operiše u otvorenom svetu".

Voters in France will head to the polls today in the first round of a closely contested presidential election https://t.co/c3CeT6yVu9 pic.twitter.com/XmMWLxlfvg

— Al Jazeera English (@AJEnglish) April 23, 2017

Odlazeći iz Olandove vlade, on je sa sobom odvukao i glasače kandidata Socijalističke partije, Benoa Amona, koji ne uživa veliku podršku glasača.

Najnovije istraživanje javnog mnjenja, međutim, pokazuje da su krajnje levičarski kandidat za predsednika Žan-Lik Melanšon i konzervativni predstavnik desnog centra Fransoa Fijon "rame uz rame", za petama Le Penovoj i favoritu Makronu, dok svi kandidati u završnici upućuju biračima poslednje apele da baš njima daju svoj glas.

Anketa "Haris interaktiva" danas pokazuje da je Melanšon, koji je od učesnika s neznatnim šansama postao ozbiljan kandidat delom zahvaljujući borbenim televizijskim nastupima i mudrom kampanji putem društvenih medija, na ravnoj nozi sa Fijonom što se popularnosti tiče, uživajući podršku 19 odsto birača, prenosi Rojters.

Njih dvojica za samo tri odsto glasova zaostaju za Le Penovom za koju, prema anketama, namerava da glasa 22 odsto francuskih ispitanika, dok je Makron, sa 25 odsto glasova koje Francuzi planiraju da mu daju, učvrstio svoj status favorita.

Fijonov rejting se postepeno popravio nakon što mu je popularnost naglo opala posle optužbi za nepotizam, a osvrnuvši se na osujećeni ovonedeljni napad na čijoj su meti mogli biti on i drugi kandidati, ovaj 63-godišnji bivši premijer danas nastoji da sebe što bolje prikaže u svetlu "čvrstog čuvara bezbednosti i borca protiv ekstremista", za razliku, kako kaže, od Makrona "čiji je stav po tom pitanju nejasan".

U međuvremenu, Melanšon upućuje oštre kritike institucijama EU, što sve više zabrinjava investitore kako podrška ovog radikalnom levičaru raste, a zalaže se i da Francuska upotrebi svoj uticaj kako bi sprovela reforme u korist privrednog rasta.

Melanšonov "plan B" podrazumeva, ukoliko pregovori o reformi propadnu, da pitanje izlaska Francuske iz EU bude stavljeno na referendum.

Referendum o članstvu Francuske u EU posle pregovora s Briselom o vraćanju ključnih ovlašćenja nacionalnim prestonicama predlaže i Le Pen, koja želi i da se otarasi evra i zagovara još oštriji stav protiv EU, uz nacionalističku retoriku u stilu "Francuska na prvom mestu".

"Košmarni scenario" za globalna finansijska tržišta bio bi duel Le Penove i Melanšona u drugom krugu, navode agencije.

U završnici kampanje koja je puna preokreta bez presedana, a mogla bi da donese još iznenađenja, glasači su buntovničkog raspoloženja i prilično neodlučni, primećuje AP.

Kao i Donald Tramp u SAD, francuski populistički kandidati Marin Le Pen i Žan-Lik Melanšon nadaju se "izbornom elektrošoku" koji će ih dovesti na vlast, usled gnušanja glasača prema politici, a njihov eventualni neuspeh u kvalifikovanju za drugi krug bio bi signal slabljenja populističkog talasa koji je zapljusnuo EU s prošlogodišnjih Bregzitom, ocenjuje američka agencija.

Istovremeno, urušavanje vladajuće Socijalističke partije i zapanjujući uspeh Makrona sa centrističkom kampanjom bez podrške neke velike partije, preti da okonča posleratnu tradicionalnu francusku političku podelu na levicu i desnicu.

Birališta će se u nedelju 23. aprila u Francuskoj otvoriti u 08:00 sati, a prvi preliminarni rezultati se očekuju 12 sati kasnije.

Do tada, druga najveća evropska zemlja i treća najjača ekonomija ostaje na raskršću, tri dana uoči prvog kruga glasanja za novog predsednika, a njena budućnost u EU - pod znakom pitanja, konstatuju agencije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.