Putinovi izbori: Gospođo, dajte taj listić... VIDEO

Izvor: B92, 19.Mar.2018, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putinovi izbori: "Gospođo, dajte taj listić..." VIDEO

Rezultat predsedničkih izbora u Rusiji nikada nije dolazio u pitanje, ali je na društvenim mrežama objavljen niz problematičnih scena sa glasanja.

Aktuelni ruski predsednik Vladimir Putin na izborima je ostvario krajnje ubedljivu pobedu, osvojiviši 76% glasova. Međutim, opozicija ističe da je bilo dosta neregularnosti.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Podsećamo, ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni u izbornom danu je preko Jutjuba pozivao Ruse da bojkotuju glasanje, dok je njegov pomoćnik Ivan Žganov izjavio da su autobusi dovozili glasače na biračka mesta kako Putinova očekivana pobeda "ne bi bila ukaljana malom izlaznošću".

"Ovo bismo nazvali 'autobuskim izborima''', rekao je Žganov.

Ipak, zvaničnici koji prate izbore i Centralna izborna komisija negirali su sve optužbe i naveli da je bilo tek nekoliko manjih problema.

Imajući to sve u vidu, Radio Slobodna Evropa objavio je, kako navode, neke od najvećih slučajeva neregularnosti koje su objavljene na društvenim mrežama.

Prvi slučaj koji su istakli dolazi sa biračkog mesta 1.126 u Makačkali, glavnog grada republike Dagestan, u kojem je zabeležen niz neregularnosti.

Sigurnosna kamera zabeležila je kako se jedna žena, koja deluje kao da radi na biračkom mestu, iskrada iz prostorije i potom vraća sa više glasačkih listića koje je ubacila u kutiju. Koliko je listića ubacila pokazuje i to da su se zaglavili u prorezu prilikom ubacivanja.

Osim toga, kamera je na istom biračkom mestu zabeležila i kako grupa mladića ulazi odjednom u prostoriju i odvlači posmatrače, nakon čega dvojica muškaraca u kutije koje niko ne gleda ubacuju listiće.

Radio Slobodna Evropa objavio je i jedan slučaj u kojem je, kako navode, iskorišćena starija osoba.

Na snimku sigurnosne kamere na glasačkom mestu 626 u Novokuznjecku vidi se starija žena koja se muči da ubaci svoj listić u kutiju.

U tom trenutku, prilazi joj žena koja deluje kao da radi na tom biračkom mestu, uzima joj listić i odlazi. Koji tren kasnije ona se vraća sa nekoliko listića u rukama koje, pokazujući starijoj ženi kako se to radi, ubacuje u glasačku kutiju.

Tu je i slučaj sa glasačkog mesta 268 u Kamerovu u centralnoj Rusiji kada je sigurnosna kamera zabeležila trenutak brojanja glasova. Međutim, kameri u jednom trenutku prilazi žena koja ispušta nekoliko balona koji blokiraju kameru i pogled na brojanje i listiće na čitavih 90 sekundi.

Takođe, tu je i slučaj sa biračkog mesta 144 u Severnom Kavkazu kada je grupa muškaraca kao u fudbalu napravila pravi “živi zid“ ispred glasačke kutije.

Prema preliminarnim rezultatima predsedničkih izbora u Rusiji, Vladimir Putin osvojio je 76,65% glasova, saopštila je ruska Centralna izborna komisija.

Nakon ovih izbora Putin, koji je na vlasti u poslednjih 18 godina, biće predsednik do 2024. kada će napuniti 72 godine.

Mandat ruskog predsednika traje šest godina, a Vladimir Putin je u Rusiji na vlasti još od 1999. - aktuelni je predsednik od 2012. godine, na toj funkciji je bio i od 2000. do 2008, dok je premijer bio u periodu 1999-2000, kao i od 2008. do 2012.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

UIGRANA EKIPA ZA ISTORIJSKU POBEDU Na izborima u Rusiji viđeni su i baloni ispred kamere, "živi zid" ispred glasačke kutije i već popunjeni listići (FOTO, VIDEO)

Izvor: Blic, 19.Mar.2018

Dan nakon izbora na kojima je Vladimir Putin osvojio najubedljiviju pobedu do sada, društvenim mrežama kruže snimci i fotografije sa biračkih mesta na kojima se vide brojne nepravilnosti - od zaklanjanja kamere dok se glasovi broje, pa do ubacivanja već popunjenih listića u kutije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.