Izvor: Nezavisne Novine, 11.Jun.2017, 18:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privođenja zbog nepravilnosti na izborima na KiM

Na KiM se održavaju prijevremeni parlamentarni izbori, a Tužilaštvo iz Prištine pokrenulo je sedam slučajeva vezanih za nepravilnosti, prenosi prištinska "Koha".

Na sajtu "Kohe" se navodi da se radi o nepravilnostima južno od Ibra.

"Do 15 h na teritoriji Kosova je otvoreno više slučajeva koji se odnose na krivična djela protiv prava glasa. Do sada smo dobili informacije od kojih je pet predmeta otvoreno >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << protiv sedam lica", navodi se u saopštenju tužilaštva.

U Prištini je tužilaštvo aktivirano zbog jedne osobe kojoj je određen pritvor zbog zloupotrebe službenog položaja u toku izbora, a isto je učinjeno i protiv jedne osobe u Peći.

U Gnjilanu, kako se navodi, jednom licu je određen pritvor zbog krivičnog djela lažnog predstavljanja.

U Prizrenu su saslušane tri osobe koje su osumnjičene da su povrijedile slobodu odluke birača.

U Uroševcu jednoj osobi je određen pritvor zbog krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja.

Tužilaštvo je u saopštenju navelo da je povodom izbora preduzelo sve potrebne radnje kako bi zaštitilo glasove građana i da je oko 100 tužilaca u pripravnosti.

Takođe, je pozvalo građane, političke stranke, institucije i organizacije da prijave nepravilnosti.

Centralna izborna komisija Kosova saopštila je da je na prijevremenim parlamentarnim izborima do 15 h glasalo 27,9 odsto upisanih birača.

Prema CIK-u, najveći procenat izlaznosti birača se bilježi u srpskim opštinama, a u opštinama sa albanskom većinom najveća izlaznost je trenutno u Prištini 34, Gnjilanu 30 i Dečanima 29,78 odsto, prenijeli su prištinski mediji.

Predsjednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić i gradonačelnik Opštine Sjeverna Mitrovica Goran Rakić glasali su na svojim biračkim mjestima i pozvali Srbe da u što većem broju izađu na izbore.

Predsjednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić je nakon glasanja rekao je da je ovo dan pun izazova kada srpski narod mora da iskaže solidarnost i jedinstvo.

"Treba da u što većem broju izađemo na izbore i potvrdimo naše prisustvo na ovim prostorima. Današnji dan treba da potvrdi našu neraskidivu vezu s državom Srbijom. Treba da shvatimo ozbiljnost trenutka u kome se nalazimo i da budemo jedinstveni na biračkim mestima. Najbitnije je da današnji dan protekne u miru", kazao je Spirić.

Gradonačelnik Opštine Sjeverna Mitrovica Goran Rakić poručio je da ove izbore ne treba shvatiti kao formalnost i pozvao građane da u što većem broju izađu na birališta.

Svih 28 biračkih mjesta u sedam biračkih centara na području sjevernog dijela Kosovske Mitrovice, otvorena su na vrijeme.

U biračkim centrima u sjevernom dijelu grada, pravo glasa će moći da iskoristi 22.630 glasača, potvrdio je službenik Opštinske izborne komisije Slobodan Dimitrijević.

Izborni proces nadgledaju predstavnici Centralne izborne komisije i OEBS-a, koji pružaju tehničku podršku izbornom procesu.

U blizini biračkih mjesta nalaze se vozila i pripadnici kosovske policije koji rade po operativnom planu za dane izbora.

Pomoćnik direktora Kancelarije za KIM Ljubomir Marić glasao je nešto poslije sedam časova na biračkom mjestu u osnovnoj školi Sveti Sava u Kosovskoj Mitrovici i poručio da je jedino Srpska lista garant političke institucionalne prisutnosti Srbije na KiM.

On je pozvao sugrađane da masovno izađu na birališta i da glasaju za tu listu, navodeći da je više nego ikad potrebno da se pošalje poruka da će se Srbi boriti za svoja prava i da niko ne može da odlučuje u njihovo ime.

"Država nas je jasno pozvala da se odazovemo i da izađemo na birališta jer je jedino to način da se borimo. Svako treba da nađe vremena da glasa jer samo tako ne ostavljamo prostor onima koji su jasno protiv naše države i koji žele da nas više nema", rekao je Marić.

Poručio je da je više nego ikad potreban srpski inat.

"Godinama, kroz istoriju uvek smo znali da budemo jedinstveni. Danas je više nego ikad potreban srpski inat jer samo srpskim inatom možemo da se izborimo za prava" rekao je Marić.

(Foto: Tanjug)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.