Prebrojavanje glasova na predsedničkim izborima u Americi ulazi u završnicu, Bajden bliži pobedi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Nov.2020, 15:49

Prebrojavanje glasova na predsedničkim izborima u Americi ulazi u završnicu, Bajden bliži pobedi

Prebrojavanje glasova na predsedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama ulazi u završnicu. Prema elektorskim glasovima, Džo Bajden vodi sa 248, dok Tramp ima 213, javlja agencija AP . Za pobedu je neophodno 270 elektorskih glasova.

Na osnovu 99 odsto prebrojanih glasova u američkoj saveznoj državi Viskonsin demokratski kandidat na predsedničkim izborima Džo Bajden u blagom je vođstvu od oko 20.000 glasova nad aktuelnim predsednikom Donaldom Trampom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << javlja BBC .

Uprkos blagoj prednosti Bajdena, rezultat je suviše tesan da bi moglo da se predvidi ko će pobediti u toj državi.

Tramp je u Viskonsinu 2016. godine pobedio Hilari Klinton sa manje od 30.000 glasova prednosti, što je bilo veliko iznenađenje.

Trampov štab: Ako se prebroje svi legalni glasovi, pobeđujemo

Izborni štab američkog predsednika i republikanskog kandidata Donalda Trampa saopštio je danas da će zakonskim putem nastojati da se obezbedi prebrojavanje legalnih, a ne nelegalnih glasova, i da očekuje da će pobediti, dok glasanje u ključnim državama i dalje traje.

"Ako izbrojimo sve legalne glasačke listiće, mi pobeđujemo, predsednik pobeđuje“, rekao je Bil Stepien novinarima tokom konferencijskog poziva, prenosi Rojters.

Tramp ponovo tvitovao: Svuda pronalaze glasove za Bajdena

Tramp je ponovo izrazio sumnju u regularnost prebrojavanja glasova na izborima.

"Veoma se trude da prednost od 500.000 glasova u Pensilvaniji nestane, što je pre moguće. Kao i u Mičigenu i drugim državama", napisao je Tramp na Tviteru.

U prethodnom postu on je naveo da "pronalaze glasove za Bajdena svuda - u Pensilvaniji, Viskonsinu i Mičigenu".

"To je tako loše za našu zemlju", zaključio je.

Trampov štab će odmah tražiti ponovno brojanje u Viskonsinu

Izborni štab predsednika Donalda Trampa odmah će zatražiti ponovno brojanje glasova u Viskonsinu, iako rezultati predsedničkih izbora u državi tek treba da budu zvanično proglašeni.

„Bilo je izveštaja o nepravilnostima u nekoliko okruga Viskonsina koje izazivaju ozbiljne sumnje u valjanost rezultata", rekao je menadžer kampanje Bil Stepijen, ne navodeći detalje o izveštajima.

„Predsednik može da zatraži ponovno brojanje i mi ćemo to odmah učiniti", kazao je Stepijen, prenosi Rojters.

CNN je javio da su iz Trampovog štaba signalizirali da će verovatno prvi korak biti traženje ponovnog brojanja u državama koje uključuju Viskonsin i Mičigen.

Tramp je takođe pre izbora upozorio da će njegovi advokati intervenisati u Pensilvaniji ubrzo nakon izbora, a zvaničnici su Trampovim saradnicima rekli da očekuju žalbe tamo u narednih nekoliko dana.

Advokati Trampovog štaba trenutno su na terenu u nekoliko drugih država, uključujući Severnu Karolinu i Džordžiju, rekli su zvaničnici upoznati sa tim pitanjem.

Guverner Pensilvanije: Možda ni danas nećemo znati rezultate

Brojanje glasova je još u toku u Pensilvaniji, a guverner Tom Volf kaže da se broji oko tri miliona glasačkih listića, što toliko može odložiti rezultat da, kako navodi, "možda ni danas nećemo znati rezultate", prenosi CNN .

Ova država, koja nosi 20 elektorskih glasova, jedna je od presudnih za put bilo kog predsednickog kandidata do 270 elektorskih glasova, koji donose pobedu na izborima.

Pensilvanija je jedna od devet država u kojima CNN još nije predvideo pobednika.

"Najvažnije je da imamo tačne rezultate, čak i ako to traje malo duže nego što smo navikli", rekao je Volf na konferenciji za novinare u sredu.

"Preko 200 godina podržavali smo i jačali našu posvećenost osnovnoj pravičnosti i pravnom postupku. Potpuno verujem da ćemo i mi slicno dočekati ovaj trenutak i učiniću sve što je u mojoj moći da rezultati budu pošteni i da se svaki glas prebroji", rekao je guverner.

Uverava da građani Pensilvanije "mogu imati poverenja u ishod ovih izbora".

Trampov štab podneo zahtev da se prekine brojanje u Mičigenu

Izborni štab predsednika SAD Donalda Trampa podneo je danas zahtev da se u Mičigenu zaustavi brojanje glasačkih listića na predsedničkim izborima.

"Danas smo podneli zahtev pred sudom u Mičigenu da zaustavimo brojanje dok nam se ne odobri pristup", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

"Zahtevamo i da se pregledaju oni glasački listići koji su otvoreni i prebrojani dok nismo imali pristup", navodi se u saopštenju kampanje Trampa, prenosi Rojters.

Pobeda u Mičigenu nosi 16 elektorskih glasova. Za izbor predsednika SAD potrebno je ukupno najmanje 270 elektorskih glasova.

Projekcija CNN -a: Bajden pobedio u Viskonsinu

Prema današnjim projekcijama CNN -a, demokratski kandidat Džon Bajden pobedio je u saveznoj državi Viskonsin, koja donosi 10 elektorskih glasova.

Bajden je, kako navodi CNN , osvojio 49,4 odsto glasova, a Tramp 48,8 procenata.

Izborni štab predsednika Donalda Trampa odmah će zatražiti ponovno brojanje glasova u Viskonsinu, iako rezultati predsedničkih izbora u toj državi tek treba da budu zvanično proglašeni.

Na prethodnim izborima u Viskonsinu pobedio je Tramp.

Bajden poziva pristalice da doniraju novac za pravnu bitku

Demokratski kandidat na predsedničkim izborima u SAD Džo Bajden pozvao je danas pristalice da daju finansijski doprinos akciji njegove kampanje za zaštitu izbora u slučaju moguće pravne bitke.

"Da bismo osigurali da se svaki glas prebroji pokrećemo najveću akciju za zaštitu izbora. Zato što Donald Tramp neće odrediti ishod ovih izbora, već građani Amerike", naveo je Bajden na Tviteru.

Kandidatkinja za potpredsednicu SAD Kamala Haris takođe je na Tviteru pozvala pristalice da doniraju novac, prenosi CNN .

"Tramp je sinoć zapretio da će ići na sud da spreči prebrojavanje svih glasova, ali naša kampanja je spremna da uzvrati. Naš rad bi mogao da traje nedeljama i treba nam vaša pomoć. Možete li da donirate pet dolara za Bajdenov fond za borbu?", napisala je ona.

Ishod američkih predsedničkih izbora još je neizvestan, a prebrojavanje glasova i dalje traje.

Tramp traži obustavu prebrojavanja glasova u Pensilvaniji

Kampanja Donalda Trampa najavila je pravni postupak pred Vrhovnim sudom zbog netransparentnosti prilikom prebrojavanja glasova u Pensilvaniji, prenosi AP .

Time se otvara mogućnost za privremeno zaustavljanje prebrojavanja glasova u toj državi koja nosi 20 elektorskih glasova.

Tramp je slično najavio i za Mičigen i Viskonsin.

Trampov pravni tim šalje Rudija Đulijanija u Pensilvaniju

Trampov advokat Rudi Đulijani saopštio je da je krenuo u Pensilvaniju sa pravnim timom kako bi osporio izborne rezultate u toj državi koja se smatra važnom za ishod izbora u SAD.

On je na Tviteru naveo da je u Filadelfiji došlo do "masovnih prevara" tvrdeći da demokrate pokušavaju da "ukradu" predsedničke izbore 2020. godine i da republikanci to neće dozvoliti, prenosi Indipendent.

Dodao je da je Tramp na osnovu 75 odsto prebrojanih glasova u prednosti za 550.000 glasova.

Kampanja Donalda Trampa najavila je prethodno pravni postupak pred Vrhovnim sudom zbog netransparentnosti prilikom prebrojavanja glasova u Pensilvaniji.

Time se otvara mogućnost za privremeno zaustavljanje prebrojavanja glasova u toj državi koja nosi 20 elektorskih glasova.

Bajden 248, Tramp 214 elektorskih glasova

Nakon što je osvojio saveznu američki državu Viskonsin, demokratski predsednički kandidat Džozef Bajden ima 248 elektorskih glasova, dok republikanski kandidat Donald Tramp ima 214 glasova.

Za pobedu na izborima potrebno je 270 elektorskih glasova.

Prema današnjim projekcijama CNN -a, Džozef Bajden pobedio je u saveznoj državi Viskonsin, koja donosi 10 elektorskih glasova.

Bajden je, kako navodi CNN , osvojio 49,4 odsto glasova, a Tramp 48,8 procenata.

Izborni štab predsednika Donalda Trampa odmah je najavio da će zatražiti ponovno brojanje glasova u Viskonsinu, iako rezultati predsedničkih izbora u toj državi tek treba da budu zvanično proglašeni.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.