Vladajuća koalicija osvojila apsolutnu većinu

Izvor: Blic, Beta, Tanjug, 30.Mar.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladajuća koalicija osvojila apsolutnu većinu

Koalicija „Evropska Crna Gora" crnogorskog premijera Mila Đukanovića osvojila je apsolutnu većinu na jučerašnjim vanrednim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, pokazuju prvi, preliminarni rezultati izbora.



Za vladajući savez glasalo je 51,1 odsto birača, što tom savezu može da donese 49 od 81 mesta u parlamentu, podaci su Centra za monitoring (CEMI).Socijalistička narodna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << partija (SNP) osvojila je 16,5 odsto glasova (15 mandata), dok je Nova srpska demokratija (NOVA) dobila poverenje oko devet odsto birača (osam mesta). Za Pokret za promene (PZP) Nebojše Medojevića glasalo je oko šest odsto građana, što bi toj partiji, ako to budu konačni rezultati, donelo svega pet mandata, šest manje nego na prethodnim parlamentarnim izborima 2006. godine.

Koalicija „Evropska Crna Gora" objavila je da je pobedila na parlamentranim i na lokalnim izborima u Nikšiću i Budvi.

- Ova pobeda je utoliko značajnija jer dolazi u trenutku ubrzanih evropskih integracija i sazrevanja demokratije u Crnoj Gori, ocenio je politički direktor Đukanovićeve Demokratske patrije socijalista Predrag Sekulić.

On je objavio i da je kandidat stranke Dragan Kankaraš pobedio na izborima za gradonačelnika u Tivtu, ali nije ništa rekao o izbrima za gradonačelnika u Herceg Novom.

Na izbore je izašlo 65,2 odsto glasačkog tela, ili oko 324.840 građana Crne Gore.

Demokratska partija socijalista negirala je da je njihov član Nikola Jovović verebalno napao lidera Pokreta za promene Nebojšu Medojevića ispred jednog od biračkih mesta na kome je glasao lider PZP-a.

Koalicija „Evropska Crna Gora" proslavila je pobedu velikim vatrometom ispred sedišta Demokratske partije socijalista u Podgorici.

Đukanović: Najubedljivija pobeda do sada

Lider crnogorske vladajuće Demokratske partije socijalista Milo Đukanović izjavio je da je pobeda na vanrednim parlamentarnim izborima najubedljivija od svih do sada. Obraćajući se pristalicama u zgradi Vlade, aktuelni premijer je ocenio da su građani, dajući glas za koaliciju Evropska Crna Gora, dali glas za siguran život, evropsku budućnost i ekonomski prosperitet. On je dodao da su građani dobro procenili da će na čelu sa tom koalicijom lakše prebroditi iskušenja koja donosi globalna ekonomska kriza.

"Sve ćemo učiniti da brzo formirano kompetentnu vladu koja će biti u stanju da se suoči sa problemima i voditi ekonomske i demokratske reforme i da približi Crnu Goru evropskim integracijama", kazao je Đukanović i naglasio da je većina birača odbacila "prilično nevaspitan žargon kojim se opozicija služila prema DPS-u i spustila ih i smestila na onaj politički nivo koji im pripada".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otvorena birališta u Crnoj Gori

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 29.Mar.2009, 10:37

U Crnoj Gori, u osam sati , otvorena su birališta za glasanje na parlamentarnim izborima ,na kojima građani odlučuju o tome kome će , od 16 koalicija i političkih stranaka, pripasti vlast u novom mandatu. Osim parlamentarnih izbora, u Nik&sca ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Apsolutna većina za Đukanovićevu koaliciju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Mar.2009

PODGORICA - Koalicija "Evropska Crna Gora" osvojila je apsolutnu većinu poslaničkih mandata u crnogorskom parlamentu, izjavio je politički direktor Demokratske partije socijalista Predrag Sekulić..."Pobeda naše koalicije je apsolutna. Imaćemo mnogo više poslaničkih mandata od 41...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Ličnost Danas: Milo Đukanović

Izvor: Danas, 30.Mar.2009

Koalicija Evropska Crna Gora Mila Đukanovića osvojila je 46 mandata na parlamentarnim izborima i imaće apsolutnu vlast.

Nastavak na Danas...

Razlozi najveće Milove pobjede do sada

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 31.Mar.2009, 04:38

Nakon što je Koalicija Evropska Crna Gora na čijem je čelu Milo Đukanović osvojila apsolutnu većinu na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, analizirali smo zbog čega je ova vladajuća koalicija osvojila najubjedljiviju pobjedu na izborima do sada i dostigla razliku u odnosu na opozicione stranke...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.