Poslanici o izborima, Kosovu, sporazumu sa Rusijom o nuklearnom centru i Đilasu

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Okt.2019, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici o izborima, Kosovu, sporazumu sa Rusijom o nuklearnom centru i Đilasu

Poslanici u Skupštini Srbije danas su na početku rada postavljali pitanja o izbornim uslovima uz posredstvo OEBS-a, o vršnjačkom nasilju, o Kosovu, sporazumu sa Rusijom o izgradnji centra za nuklearne nauke, tehnologije i inovacije i o lideru Stranke slobode i pravde Draganu Đilasu.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj pitao je predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić zašto je Vlada pristala da bude partner između vladajućih stranaka >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i dela opozicije od kojih su neke vanparlementarne stranke, uz posredovanje OEBS-a, a uz zanemarivanje SRS za koju je rekao da je najveća opoziciona stranka.

"Zvali su i mene ovi predsatvnici OEBS-a, pa nisam hteo na taj sastanak. Pa su mi onda zakazali termin od 45 minuta i naravno čekali uzalud. Ja sa strancima neću da razgovaram o unutrašnjim problemima Srbije, a mi imamao problema koji se tiču izbornog procesa i trebalo bi da ih raspravimo", rekao je Šešelj.

On je istakao da se ne mogu vladinim uputstvima ni uputstvima RIK-a menjati izborni uslovi već samo zakonom.

Šešelj je kazao da bi zato trebalo okupiti sve stranke parlamentarne koje bi razmotrile šta sve treba menjati kako bi se izborni uslovi poboljšali.

Šešelj je kazao da bi prvo trebalo rešiti problme o tome kome pripada mandat poslanika, potom o ravnomernoj zastupljenosti stranaka u medijima, a zatim i zabraniti podmićivanje građana.

"Mogu da se dele knjige, plakati, a kod nas se stranke nadmeću koja će više šećera i sirćeta podeliti građanima. To mora da se zabrani. Delite van izborne kampanje kada ste toliki humanisti", rekao je Šešelj.

On je kazao da je problem i što se na kosovskim biračkim mestima ne broje glasovi odmah, nego se nose u Srbiju.

Dodao je i da postoje zemlje koje nemaju kontrolora i da im ni ne trebaju, ali da je Srbija daleko od toga, da su kontrolori potrebni ali da ne treba da ih obučavaju stranci.

Đorđe Vukadinović iz poslaničkog kluba Pokreta za spas Srbije - Nova Srbija pitao je Vladu Srbije o zaključku iz decembra 2012. godine o otvaranju integrisanog upravljanja administrativnih prelaza na Jarinju, Merdaru, Brnjak i Končulj pitajući zašto sporazum koji je prethodna vlast parafirala nije poništen ili primenjen na prihvatljiv način ako nije dobar kako tvrdi aktuelna vlast.

"Ovaj zaključak Vlade Srbije iz 2012. godine nedvosmileno kazuje da je realizacija u svakom slučaju izvršena za mandata ove SNS-SPS vlasti. Reč je o sporazumima koji su bili načelno parafirani za vreme prethodne vlasti, a očigledno da je implementirala sporazum ova vlast", rekao je Vukadinović.

O sporazumu sa Rusijom o izgradnji centra za nuklearne nauke, tehnologije i inovacije interesovao se uz Vukadinovića i poslanik Stranke moderne Srbije (SMS) Vladimir Đurić koji su pitali šta taj sporazum znači i da li se planira izgradnja nukleranog rektora u Srbiji.

Poslanica Socijalističke partije Srbije (SPS) Danijela Stojadinović ukazala je na problem vršnjačkog nasilja u i upitala premijerku Anu Brnabić da li Vlada Srbije planira da donese određena strateška dokumenta i sistematske mere za prevenciju vršnjačkog nasilja i ublažavanje posledica koje nastaju usled prisutnosti svih oblika vršnjačkog nasilja među decom i mladima.

Poslanik Srpske napredne stranke Goran Pekarski pitao je da li je neko od nadležnih iz Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva pravde i Tužilaštva Srbije u posed knjige "Narod neće", u kojoj se, kako je rekao, radi o "političkom profiteru" Dragan Đilasu.

"Ova knjiga je veoma laka za čitanje, veoma laka za razumevanje, ali teška za prihvatanje", rekao je Pekarski a potom uputio niz kritika na račun Đilasa, navodeći da se obogatio dok je bio na vlasti.

Poslanici su posle toga počeli razmatranje amandmana na izmene i dopune Zakona o opštoj bezbednosti proizvoda.
Pogledaj vesti o: Izbori,   Vojislav Šešelj,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šešelj: Zabraniti podmićivanje građana u predizbornoj kampanji

Izvor: Danas, 29.Okt.2019

Zašto je Vlada Srbije pristala da bude partner u pregovorima zmeđu vladajućih stranaka i dela opozicije od kojih su neke vanparlementarne stranke, uz posredovanje OEBS-a, a uz zanemarivanje najveće opozicione stranke Srpske radikalne stranke, rekao je na početku sednice Skupštine Srbije posvećene...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.