Popović: Srbija na kolenima, izbori jedino rešenje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jun.2009, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popović: Srbija "na kolenima", izbori jedino rešenje

LESKOVAC - Predsednik Ekonomskog tima Demokratske stranke Srbije Nenad Popović smatra da je Srbija, zahvaljujući lošim potezima Vlade na prevladavanju ekonomske krize, "na kolenima" i da su novi izbori jedino rešenje za njen oporavak.

"Za manje od godinu dana, ova Vlada je uspela da Srbiju baci na kolena", ocenio je Popović i precizirao da su novi izbori jedino rešenje za izlazak iz ekonomske krize.

Privući tri milijarde >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << evra godišnje

"Samo neka nova Vlada, koja ima realnu sliku onoga što se dešava i razume potrebe domaće privrede, želi da podigne privredu i sačuva radna mesta, može Srbiju da izvuče iz krize", rekao je Popović.

Popović je naglasio da bi za Vladu prioritet morao da bude očuvanje radnih mesta, domaće privrede i standarda stanovništva, što su i smernice ekonomskog programa DSS.

"Da bismo to uspeli, mi moramo da pospešimo privrednu aktivnost i da stimulišemo potrošnju građana", rekao je Popović.

On je objasnio da je za ostvarivanje takve ekonomske politike neophodno privući kreditna sredstva u iznosu od tri milijarde evra godišnje u naredne dve godine.

"Ta sredstva od ukupno šest milijardi evra trebalo bi direktno ubaciti u privredu Srbije, ali ne preko komercijalnih banaka, već preko Fonda za razvoj, koji može da pomogne investicione aktivnosti preduzeća i poboljša njihovu likvidnost rada", smatra Popović.

Prema njegovoj oceni, srpska preduzeća su "opterećena hipotekama i imaju loše bilanse, zbog promene kursa evra u odnosu na dinar, pa je zato gotovo nemoguće da dobiju kredite u komercijalnim bankama.

"Sabotaža" domaće poljoprivrede

Na pitanje ko će Srbiji dati šest milijardi evra, Popović je odgovorio da bi se trebalo obratiti "našim logičnim ekonomskim partnerima".

"To su Evropska unija, pre svega, kao najveći investitor, pogotovo u domenu finansijskog sistema, metalurgije i drugih privrednih oblasti, kao i Ruska Federacija, koja je, ulaskom u Naftnu industriju Srbije i izgradnjom Južnog toka, generalno zainteresovana za prosperitet Srbije", ocenio je Popović.

On je posebno apostrofirao "pogubne" mere Vlade u oblasti poljoprivrede, "koja je naš najveći izvoznik, naša najveća fabrika, jer direktno zapošljava 500 hiljada ljudi, a indirektno blizu milion".

"Dok evropske vlade čine sve da ne smanjuju subvencije svojim poljoprivrednicima, da ih stimulišu i daju im kredite, sa kamatnim stopama od jedan do dva odsto godišnje, Vlada Srbije je u poslednja dva budžeta smanjivala po 25 odsto subvencije poljoprivredi", podsetio je Popović.

On je zaključio da bi se to moglo smatrati "sabotažom" domaće poljoprivrede.
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.