Ponovo izbori u Kosovskoj Mitrovici

Izvor: B92, 13.Jan.2014, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo izbori u Kosovskoj Mitrovici

Beograd/Kosovska Mitrovica -- Vlada Kosova priznala konstitutivne sednice u tri opštine na severu Kosova, a u severnoj Kosovskoj Mitrovici ponovo će biti održani izbori.

Kada će se izbori održati znaće se za pet do sedam dana, saznaje B92.

U saopštenju Vlade Kosova se kaže da je: "Vlada danas dobila izveštaj Ministarstva za lokalnu samoupravu o procesu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << konstituisanja opštinskih organa u četiri opštine u severnom delu Kosova, severne Mitrovice, Zvečana, Zubin Potoka i Leposavića".

Gradonačelnici su uspešno položili zakletvu, osim izabranog gradonačelnika severne Mitrovice, koji nije uspeo da položi zakletvu, tako da će se izbori u ovoj opštini ponoviti, kako je predviđeno Ustavom Kosova i zakonima na snazi, kaže se u saopštenju iz Prištine.

Na severu Kosova u subotu, nešto pre ponoći, održane su svečane sednice na kojima su odbornici i većina gradonačelnika potpisali svečane izjave i stupili na dužnost.

Ceremonija potpisivanja svečanih izjava u sve četiri opštine - Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić obavljena je iza zatvorenih vrata, u prostorijama u kojima nije bilo državnih obeležja, kao ni na izjavama koje su potpisali.

Albanski odbornici u opštini Severna Mitrovica dobili su tekst izjave na listovima na kojima su bila obeležja državnosti Kosova.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Krstimir Pantić, koji je u subotu podneo ostavku na mesto zamenika direktora vladine kancelarije za KiM, nije potpisao svečanu izjavu, ali to nisu učinili ni neki od odbornika u opštini Severna Mitrovica.

Krstimir Pantić je izjavio da su na papiru sa zakletvom, koji nije hteo da potpiše, bili prelepljeni belim papirom grb Kosova i natpis Kosovo Republika.

Konstitutivnim sednicama prethodile su brojne konsultacije u subotu i dva sastanka s predstavnikom EU u Kosovu Semjuelom Žbogarom.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.