Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Apr.2020, 11:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljske vlasti smislile da se na izborima za predsednika glasa poštom

Uprkos oštrim zahtevima opozicije, a po anketama i oko 80 odsto Poljaka da se zbog epidemije koronavirusa odlože predsednički izbori zakazani za 10. maj, vladajuća stranka Pravo i Pravda insistira da se oni održe a danas je podnela i predlog izmena zakona da birališta ostanu zatvorena a da svi glasaju poštom.

"Biće moguće da se glasa poštom, a da se ne ide na birališta, njih neće biti jer će ona biti zatvorena", kazao je novinarima predsednik kluba vladajućih >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << konzervativaca u Sejmu parlamenta Rišard Terlecki.

Prvo je u utorak poslanički klub Prava i pravde podneo predlog izmena da svi Poljaci, a ne samo oni u karantinu dobiju pravo da pošalju glasove poštom.

Nakon sinoćnjeg hitnog savetovanja rukovodstva stranke dogovoreno je da se zakon izmeni tako da izbori budu održani u Ustavom propisanom terminu, ali zbog epidemije i raznih mera ograničenja kretanja građana da se ni ne otvore birališta, već da svi glasaju poštom.

Protiv ideje da se i u uslovima epidemije održe izbori samo zato što kandidat vladajuće stranke, sadašnji predsednik Andžej Duda ima šanse da pobedi već u prvom krugu dok bi na odloženim izborima na jesen ili proleće naredne godine odlučivao neizvestan drugi krug, ustali su i neki ministri u vladi. Između ostalih, vicepremijer i ministar nauke Jaroslav Govin, a bune se i predstavnici vladajuće stranke na lokalnom nivou.

Opozicija traži od vlade Mateuša Moravjeckog da uvede kriznu situaciju, čak ne vanredno stanje, što bi omogućilo da se legalno odlože izbori kako izlazak na birališta ne bi ugrozio zdravlje građana.

Opozicija upozorava da izbori, ako se održe 10. maja, neće biti legitimni ni stoga što u uslovima mera protiv epidemije jedini ko može da vodi predizbornu kampanju jeste predsednik Duda. On se kao šef države pojavljuje u javnosti, dok neki od 19 prijavljenih kandidata nisu zbog epidemioloških mera vlade uspeli da prikupe neophodan broj potpisa i neće ni biti registrovani kao kandidati.

"Potrebna nam je danas politička stabilizacija i to je razlog da se izbori održe 10. maja. Za zemlju bi bilo loše ako bi nakon epidemije predsednik i vlada bili iz različitih političkih opcija," kazao je bez uvijanja lider Prava i Pravde Jaroslav Kačinjski zašto insistira da izbori budu 10. maja.

O predlogu izbora bez izlaska na birališta poslanici Sejma poljskog parlamenta trebalo bi da glasaju već u petak.
Pogledaj vesti o: Predsednički izbori

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.