Poljska: Lokalni izbori, test za vladajuću stanku

Izvor: B92, 21.Okt.2018, 11:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljska: Lokalni izbori, test za vladajuću stanku

Varšava -- Građani Poljske glasaju na lokalnim izborima, a AP navodi da ti izbori predstavljaju ključni test podrške kozervativnoj vladajućoj Stranci prava i pravde (PiS).

Politika te stranke je dovela do do uličnih protesta i niza sukoba sa liderima Evropske unije.

Izbori koji se danas održavaju odnose se na kabinete gradonačelnika i savetnike opština, a vladajuća stranka se nada jačanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svojih pozicija, navodi agencija.

Ovo glasanje takođe će meriti i snagu opozicije koja je okupljena oko proevropske stranke Građanska platforma koja je vladala Poljskom osam godina pre nego što je PiS došla 2015. godine na vlast.

U centru pažnje su, navodi se, najveći gradovi Poljske koji su tradicionalno proevropski orijentisani i u kojima je opozicija ta koja ima podršku na lokalnom nivou.

PiS je još od pobede na izborima 2015. u sukobu sa EU zbog niza pravosudnih reformi za koje kritičari tvrde da su pretnja demokratiji.

Vladajući, međutim, ističu da su te reforme usmerene na borbu protiv korupcije i reorganizaciju pravosuđa koje je još uvek pod uticajem struktura iz komunističkih vremena, prenela je Hina.

"Izbori su test za glavne stranke u velikim gradovima i regionalnim većima uoči evropskih izbora u maju i parlamentarnih izbora u zemlji sledeće godine", istakao je Stanislav Moček, politički analitičar iz poljske akademije nauka.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lokalni izbori u Poljskoj, test za vladajuću stanku

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Okt.2018

VARŠAVA - Građani Poljske danas glasaju na lokalnim izborima, a AP navodi da ti izbori predstavljaju ključni test podrške kozervativnoj vladajućoj Stranci prava i pravde (PiS) čija politika je dovela do uličnih protesta i niza sukoba sa liderima Evropske unije.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.