Pogledajte kako je SDA prekršila dogovor o fer kampanji – Velika izborna krađa u Tutinu

Izvor: SandzakPress.net, 27.Okt.2014, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pogledajte kako je SDA prekršila dogovor o fer kampanji – Velika izborna krađa u Tutinu

Sandžak – Lista “Za Bošnjake, Sandžak i Muftiju” je potvrdila da se u Sjenici, a naročito u Tutina desila izborna krađa, tako što većina glasača koji su glasali listu “Za Bošnjake, Sandžak i Muftiju” nije imala pravo glasa, jer ih je opštinska uprava izbrisala sa biračkog spiska. Podsjećamo da ovaj čin predstavlja kršenje sporazuma koji su potpisali u Kancelariji OSCE-a u Novom Pazaru, dr. Jahja Fehratović, >> Pročitaj celu vest na sajtu SandzakPress.net << dr. Sulejman Ugljanin, kao i Šemsudin Kučević i Hazbija Mujović, predsjednici opština Tutina i Sjenice. Sporazum je podrazumijevao da će biti sprovedena fer i korektna predizborna kampanja za izbore za Bošnjačko nacionalno vijeće, što je podrazumijevalo i da jedna lista ne učestvuje u brisanju ljudi sa biračkog spiska. Nosilac liste “Za Bošnjake, Sandžak i Muftiju”dr.  Jahja Ferhatović sinoć proglasio pobjedu u Sandžaku i zatražio od Republičke izborne komisije (RIK) da poništi rezultate glasanja u Tutinu, gdje je ubjedljivo trijumfovala Ugljaninova lista. “Opština Tutin je civilizacijska izborna mrlja koja se mora očistiti. Mi ne priznajemo te rezultate, tražimo da se ponište i osiguraju uslovi za normalno sprovodjenje izbornog procesa u Tutinu”, rekao je Ferhatović. Kako je SDA pokrala izbore u Tutinu: 1) oko 50% birača koji glasaju BDZ i Muftiju su izbačeni sa biračkog spiska i tako im je oduzeto pravo glasa 2) prekršen je pravilnik, jer predsjednici i zamjenici izbornih komisija na biračkim mjestima nisu bila službena lica 3) predsjednik komisija na biračkom mjestu Dubovo nosio SDA majicu i time grubo prekršio pravilnik 4) broj listića u zapisniku se nije poklapao sa izbrojanim listićima na velikom broju mjesta, što znači da je komisija koju je imenovala opština učestvovala u izbornoj krađi 5) nisu ispoštovan pravilnik, jer transparenti SDA ne smiju biti u blizini biračkih mjesta na 50m 6) A.H., prosvjetni inspektor je vršio pritisak na komisije na biračkim mjestima da dozvole glasanje bez ličnih karti i da jedna osoba može glasati za cijelu familiju 7) na par mjesta je opština uz asistenciju policije izvršila nasilan pritisak na članove komisije iz BDZ  da potpišu zapisnik da je sve bilo u redu na biračkim mjestima 8) na par mjesta (n. Dubovo, Lipljani idr.) biračka kutija nije bila zatvorena 9) na velikom broju glasačkih mjesta nije bila lampe i spreja U nešto blažoj varijanti, slična je situacija i u Sjenici, gdje je SDA na vlasti. Ovo su sve dokazi da je SDA Sandžaka na prevaru dobila blagu prednost u Sandžaku i da ona nema legitimitet da samostalno vodi Bošnjačko nacionalno vijeće.

Nastavak na SandzakPress.net...






Povezane vesti

SDA violated the agreement of a fair campaign – Great electoral fraud in Tutin

Izvor: SandzakPress.net, 27.Okt.2014

Sandzak – The party “For Bosniaks, Sandzak and Mufti” confirmed that in Sjenica, and especially in Tutin, electoral fraud took place, the majority of voters who were to vote for the party “For Bosniaks, Sandzak and Mufti” had their right taken away because the municipal administration erased...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SandzakPress.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SandzakPress.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.