Pobednik izbora na Kosovu Samoopredeljenje sa 58 poslaničkih mandata

Izvor: Beta, 04.Mar.2021, 14:08

Pobednik izbora na Kosovu Samoopredeljenje sa 58 poslaničkih mandata

Centralna izborna komisija (CIK) Kosova objavila je da je na osnovu konačnih rezultata vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu pokret Samoopredeljenje (PS) pobednik sa 49,95 odsto glasova, odnosno sa 58 poslaničkih mandata.Na drugom mestu je Demokratska partija Kosova (DPK) sa 16,9 odsto glasova, odnosno sa 19 poslaničkih mandata.Na trećem mestu je Demokratski savez Kosova (DSK) sa 12,64 odsto glasova, odnosno sa 15 poslaničkih mandata, dok je na četvrtom mestu Alijansa za budućnost Kosova (ABK) sa 7,078 odsto ili osam poslaničkih mandata.Na petom mestu je Srpska lista sa 5,06 odsto glasova i ona je osvojila deset garantovanih poslaničkih mandata.Socijaldemokratska inicijativa Kosova (SDIK) je osvojila 2,5 odsto glasova i nije prešla izborni prag tako da ostaje van parlamenta.CIK je objavio da su, pored Srpske liste, mandate osvojile i sledeće stranke manjina - po dva Turska demokratska partija Kosova i Romska inicijativa, po jedan su osvojili Koalicija Vakat, Ujedinjena zajednica Adrijana Hodžić i Nova demokratska stranka, Jedinstvena goranska partija, Nova demokratska inicijativa Kosova i Aškalijska stranka za integraciju.Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu održani su 14. februara.Nakon objavljivanja konačnih rezultata nezadovoljne stranke i pojedinci u roku od 24 sata imaju pravo žalbe Izbornom panelu za žalbe i predstavke (IPŽP), koji u roku od 72 sata ...
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Na Kosovu 15 žalbi na konačan rezultat izbora

Izvor: Danas, 04.Mar.2021

Petanest žalbi je zasad podneto na konačan rezultat prevremenih poslaničkih izbora na Kosovu koje je danas objavila Centralna izborna komisija.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.