Pobeda Sandersa u Nju Hempširu, Bajden otišao u Južnu Karolinu

Izvor: RTS, 12.Feb.2020, 09:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobeda Sandersa u Nju Hempširu, Bajden otišao u Južnu Karolinu

Senator Berni Sanders pobedio je na demokratskim primarnim izborima u Nju Hempširu, odmah za njim je Pit Butidžidž, bivši gradonačelnik Saut benda u Indijani, dok je nekadašnji favorit Džo Bajden posle kokusa u Ajovi pretrpeo novi težak udarac.
Sanders je osvojio 26 odsto glasova, a Butidžidž 24,4. Senatorka Ejmi Klobučar, koja je, prema ocenama stručnjaka i publike imala dobar nastup u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << TV debati u petak uveče u Nju Hempširu, zauzela je treće mesto.

Nekadašnji favorit Bajden, posle kokusa u Ajovi, pretrpeo je težak udarac i u Nju Hempširu gde je tek na petom mestu, iza senatorke iz Masačusetsa Elizabet Voren.
Svestan da ga čeka razočaravajući rezultat, Bajden je napustio Nju Hempšir pre nego što su počeli da stižu prvi rezultati, i otišao da vodi kampanju u Južnoj Karolini, preneo je Glas Amerike.
Broj kandidata za demokratsku nominaciju počeo je da se smanjuje a tokom večeri iz trke su se povukli biznismen Endru Jeng i senator Majkl Benet.
Posle dva loša rezultata, sve češće se postavlja pitanje da li je Džo Bajden u stanju da konsoliduje podršku umerenih demokrata, čiji su se glasovi "odlili" na Butidžidža i Klobučar.
Bajden (77) nije dobro prošao u dve prethodne kandidature za predsednika, dok nije postao potpredsednik Baraka Obame sa kojim je pobedio na izborima 2008. Nada se boljem uspehu na izborima 29. februara u Južnoj Karolini a zatim i seriji primarnih izbora u drugim južnim državama na takozvani "super-utorak" 3. marta, gde ima adut – podršku koju uživa među Afroamerikancima.
"Nije gotovo, tek je počelo", rekao je Bajden pristalicama u Južnoj Karolini.
Na glasačkim listićima 33 imena Rezultati su stizali relativno brzo a demokrate u Nju Hempširu su uverene da će sve proći glatko za razliku od Ajove, gde je zbog tehničkih problema danima odloženo brojanje glasova i saopštavanje rezultata.
Butidžidž je tesno pobedio Sandersa u Ajovi ali su oba izborna štaba tražila delimično ponovo upoređivanje podataka sa glasačkih mesta.
Demokratski glasači u Nju Hempširu imali su pred sobom glasačke listiće sa čak 33 imena, uključujući i kandidate koji su ispali iz trke pre više nedelja.
Na njima, međutim, nije bilo ime bivšeg gradonačelnika Njujorka Majkla Blumberga, milijardera koji je kasno ušao u trku i ne takmiči se formalno ni u jednoj državi pre "super-utorka" ali se penje u anketama popularnosti na nacionalnom nivou.
Sanders (78) pre četiri godine ubedljivo je pobedio Hilari Klinton u Nju Hempširu sa 60 odsto glasova ali ipak nije uspeo da osvoji stranačku nominaciju.
Tramp je u Nju Hempširu u ponedeljak uveče održao miting na kojem je kritikovao demokratske kandidate da se bore jedni protiv drugih i da ne znaju šta rade.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kad je video rezultate, Bajden se okrenuo i otišao

Izvor: B92, 12.Feb.2020

Vašington -- Senator Berni Sanders pobedio je na demokratskim primarnim izborima u Nju Hempširu, a odmah za njim je Pit Butidžidž, bivši gradonačelnik Saut benda u Indijani...Nekadašnji favorit Džo Bajden posle kokusa u Ajovi pretrpeo je novi težak udarac...Sanders je osvojio 26 odsto glasova...

Nastavak na B92...

POBEDNICI I GUBITNICI Sanders učvrstio status favorita u Nju Hempširu, najveće iznenađenje senatorka SLOVENAČKOG porekla

Izvor: Blic, 12.Feb.2020

Na izborima u Nju Hempširu senator iz Vermonta Berni Sanders proslavio je pobedu koja mu je izmakla nedelju dana ranije u Ajovi. Ali još jednom, bivši gradonačelnik Saut Benda u Indijani Pit Butidžedž naterao ga je da se znoji.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.