Plače Tanja Fajon i Đilas, bojkot uspeo, ali u Hrvatskoj!

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Jul.2020, 19:29

Plače Tanja Fajon i Đilas, bojkot uspeo, ali u Hrvatskoj!

U Republici Hrvatskoj danas se održavaju parlamentarni izbori, a fokus današnje izborne utakmice jeste evidentno mala izlaznost građana na glasanje.

Građani Hrvatske danas biraju svoje predstavnike u parlamentu, ali je sasvim jasno da mnogi od njih smatraju da hrvatske institucije i Vlada ne zaslužuju njihov glas. Tome u prilog svedoči i to što je na ovim parlamentarnim izborima zabeležena >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << izuzetno niska izlaznost građana, niža i u odnosu na izbore od pre četiri godine.

Državna izborna komisija Hrvatske objavila je da je do 16:30 sati na birališta izašlo 34,04 posto birača, odnosno njih 1.149.397. Na prošlim parlamentarnim izborima 2016. godine do 16:30 sati izašlo je 37,68 posto građana. Najveća izlaznost je danas zabeležena u 1. izbornoj jedinici, 37,67%. Od gradova, najveća izlaznost je u Gospiću, a najmanja u Vukovaru.

Na osnovu ovih podataka procene su da do 19 časova izlaznost neće preći 43 odsto, što će biti rekordno niska izlaznost na glasanju ove članice Evropske unije i evidentan dokaz da demokratija i nije jača strana u Hrvatskoj. To će značiti da je na upravo završenim izborima u Srbiji, lista Srpske napredne stranke dobila više glasova nego sve stranke u Hrvatskoj zajedno.

Pre skoro 15 dana održani su izbori i u Srbiji, ali je izlaznost bila veća nego u Hrvatskoj, iako je na delu bila “bojkot kampanja” i mnogi politički igrači apelovali su da se na izbore ne izlazi. Ipak, očigledno je da građani Srbije imaju mnogo više poverenja u srpske institucije i Vladu, nego što to imaju građani Hrvatske. Niska izlaznost i krah izbornog procesa u Hrvatskoj jasan je pokazatelj da je demokratija u Srbiji na mnogo višem nivou, nego što je to slučaj u ovoj članici Evropske unije. Iako su mnogi evroparlamentarci pokušali da umanje validnost izbora u Srbiji, a prednjačila je Tanja Fajon, podaci koji stižu iz Hrvatske pokazuju koliko demokratije ima unutar pojedinih članica EU, kao i šta građani stvarno misle o njihovim institucijama. Tanji Fajon i lideru bojkotaša Draganu Đilasu smetalo je srpskih 50 odsto izlaznosti, ali građani Srbije jasno su pokazali da ne sumnjaju u Srbiju, srpsku Vladu i zvanične institucije.

Dodatni dokaz neadekvatne demokratije i nepoverenja Hrvata u institucije i Vladu, jeste to što su sve političke stranke uzele učešće u izbornoj utakmici i nisu nijednog trenutka pozivale na bojkot. Stranke su se svim silama trudile da apeluju na građane da izađu na izbore, ali očigledno nepoverenje građana i nezadovoljstvo nivoom demokratičnosti u ovoj susedskoj zemlji bilo je mnogo snažnije od njihovih apela. U Srbiji su građani pokazali da je veoma velika svest o demokratiji, ali i da vlada visok stepen poverenja u institucionalizam i demokratiju, iako su mnogi pripadnici “bojkotaša” svim silama želeli da sprovedu “bojkot” u mnogo većem obimu nego što su to uspeli.

Scenario u Hrvatskoj umnogome podseća na lokalne izbore u Francuskoj, gde je zabeležena rekordno niska izlaznost na glasanje na izborima koji su jedni od najvažniji za građane Francuske. Izlaznost u drugom krugu izbora bila je rekordno mala - tek 40,5 odsto, a u prvom krugu 45,5 odsto, u poređenju sa 63,55 posto na lokalnim izborima 2014. godine.

Republika Hrvatska je danas postala druga zemlja Evropske unije u kojoj je manja izlaznost na izbore nego u Srbiji, što umnogome govori o poverenju građana u zvanične institucije u ovim zemljama, kao i o tome kakva je demokratija na delu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Evropo, šta je sa demokratijom? Hrvati na staklenim nogama demokratičnosti: Bojkot donosi krah sistema!

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Jul.2020

U Republici Hrvatskoj su se održali parlamentarni izbori, a najveći fokus današnje izborne utakmice bila je evidentno mala izlaznost građana na glasanje...Građani Hrvatske su birali svoje predstavnike u parlamentu, ali je sasvim jasno da mnogi od njih smatraju da hrvatske institucije i Vlada ne...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.