Pastor: Izbori verovatni jer pitanje Kosova ne ide ka rešenju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jan.2019, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pastor: Izbori verovatni jer pitanje Kosova ne ide ka rešenju

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor smatra da postoji velika verovatnoća za održavanje parlamentarnih izbora na proleće, ali je dodao da ih SVM, iako spreman za glasanje, ne priželjkuje.

"Kako ne vidim mnogo mogućnosti za nastavak pregovora o Kosovu, velika je verovatnoća da ćemo u rano proleće, u martu ili aprilu imati vanredne parlamentarne izbore. SVM je pripremljen za njih, ali ih ne priželjkujemo, i želeli bi da imamo naredne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << godine redovne izbore kada se završava četvorogodišnji ciklus u pokrajini i republici, ali ne odlučujemo mi o tome", rekao je Pastor za TV Panon.

Ističe da će za mađarsku zajednicu to biti veoma teški izbori jer je, kako kaže, ljude sve teže nagovoriti da na njima učestvuju i da postoji značajna mera političke bezvoljnosti, zbog čega će glavni zadatak SVM biti da ljude pre svega pokrene.

Kako je rekao, pitanje vanrednih parlamentarnih izbora sada je dobilo novi zamah, što znači da pitanje Kosova ne ide ka rešenju.

Komentarišući predstojeće izbore unutar Evropske unije i glasanje za novi saziv parlamenta u maju, na kojima po prvi put mogu da učestvuju i oni građani Vojvodine koji nemaju adresu u Mađarskoj, ali imaju dvojno mađarsko-srpsko državljanstvo, Pastor kaže:

"Do sada izbori u Evropskoj uniji nisu imali ovakav ulog, jer osim velikih teškoća sa kojima se Unija bori, tu su i posledice migrantske krize i iz ugla rešavanja ovog pitanja nije nebitno koje političke opcije će zauzeti mesta u Evropskoj uniji."

On je dodao da SVM ponovo ima svog kandidata za poslanika, jer je ime Andora Delija, opet na listi FIDES-a, a to je, kako kaže, dobro, kako iz ugla vojvođanskih Mađara, tako i mogućnosti da Srbija izrazi svoje interese.

Pastor se osvrnuo i na nedavnu posetu Srbiji ruskog predsednika Vladimira Putina.

"Ta poseta je bila važan događaj, a vidim da u javnom životu sada postoje različiti stavovi u oceni ove posete, ali je smatram je pozitivnom i bitnom. Ne može se zanemariti činjenica da je Rusija veoma velika država, država koja ima neverovatno dinamičan razvoj, da je ona stalna članica Saveta bezbednosti i država čije političke odluke značajno utiču na svetsku međunarodnu politiku", uveren je on.

Zbog toga je i ta poseta važan svetski događaj i kada se pogleda sa kakvom delegacijom je došao Putin, to potvrđuje značaj posete, ocenjuje Pastor.

"To da Rusija ima svoje interese na Balkanu, znali smo i do sada, međutim, u ovom uzavrelom svetu, važno je da se svi svetski politički igrači pojave tu, i da kroz razgovore sa njima Srbija pokuša da ostvari svoje interese", zaključuje Pastor.
Pogledaj vesti o: Izbori,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.