Parlamentarni izbori u Moldaviji 11. jula, moguće okončanje krize

Izvor: B92, 29.Apr.2021, 08:19

Parlamentarni izbori u Moldaviji 11. jula, moguće okončanje krize

Predsednica Moldavije raspustila parlament i raspisala vanredne izbore za 11. jul, nakon što je Ustavni sud ukinuo vanredno stanje uvedeno zbog koronavirusa.

"Ovom odlukom smo otvorili vrata gradjanima da izaberu novi parlament koji će služiti u interesu zemlje i naroda. Moć je sada u rukama naroda. Verujem da će naši gradjani izabrati pravi put ka stvaranju razvijene i demokratske države u kojoj će ljudi moći da žive u miru i blagostanju", rekla je Maja Sandu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Parlament Moldavije je prošlog meseca proglasio dvomesečno vanredno stanje, nakon skoka broja novih infekcija korona virusom, i time sprečio prozapadnu predsednicu države da raspiše izbore.

Izbori bi mogli da okončaju višemesečnu političku krizu u zemlji sa 3,5 miliona stanovnika, pošto je dosadašnja parlamentarna većina, predvodjena socijalistima, dva puta odbila da izabere za premijera kandidate koje je Sandu predložila.

Sandu je u novembru na predsedničkim izborima pobedila proruskog kandidata Igora Dodona, dotadašnjeg šefa države, bazirajući kampanju na temama demokratizacije i borbe protiv korupcije.

Ona se nada da će izbori 11. jula dovesti do formiranja prozapadne parlamentarne većine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.