Palmer: Dodikova retorika podriva Dejtonski sporazum

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Okt.2021, 06:25

Palmer: Dodikova retorika podriva Dejtonski sporazum

Specijalni izaslanik američkog Stejt departmenta za izbornu reformu u BiH Metju Palmer izjavio je da je politička dinamika u BiH zabrinjavajuća i ocenio da retorika sprskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika podriva Dejtonski sporazum.

Palmer je za N1, na konstataciju novinarke da je utorak "zanimljiv dan" jer su on i Dodik u Zagrebu, a predstavnik hrvatskog naroda u BiH Dragan Čović u Beogradu, rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da "politički učesnici shvataju hitnost i ozbiljnost situacije u BiH".

"Mi u SAD vidimo hitnost da se napokon krene u izbornu reformu, te ograničene i targetirane ustavne promene koje će pratiti tu ustavnu reformu. Vidimo da 2021. nudi priliku, ali se taj prozor brzo zatvara. Radimo sa svim stranama kako bi ih ohrabrili na potrebne ustupke za postizanje sporazuma što pre", poručio je Palmer.

Na pitanje novinarke kako komentariše to što, kako je navela, "svi Dodika smatraju destabilizujućim faktorom", odgovorio je da je to tačno.

"Retorika koja stiže od Dodika ne pomaže, stvara napetost i podriva Dejtonski sporazum. Nastavljamo da verujemo da će dogovor o izbornoj reformi koji je konzistentan sa principom o jednoj državi, dva entiteta i tri konstitutivna naroda, plus ostali, koji se takođe bavi presudama sudova, pomoći u smirivanju napetosti", naveo je Palmer.

On je upozorio da će neuspeh u postizanju sporazuma otežati stvari i izrazio nadu da će se svi učesnici, posebno oni u Federaciji BiH, približiti kako bi došlo do sporazuma i implementacije.

"To bi moglo pomoći celokupnoj političkoj dinamici u BiH koja je u ovom trenutku zabrinjavajuća", zaključio je Palmer.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Dodik podriva Dejton. Ne pomaže"

Izvor: B92, 27.Okt.2021

Specijalni izaslanik američkog Stejt departmenta za izbornu reformu u BiH, Metju Palmer, izjavio je da je politička dinamika u BiH zabrinjavajuća.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.