PRVI KORAK ZA SVE KOJI ŽELE DA BUDU VITKI: Naše bake su ovo radile i nisu ni pomišljale na dijetu

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Nov.2019, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PRVI KORAK ZA SVE KOJI ŽELE DA BUDU VITKI: Naše bake su ovo radile i nisu ni pomišljale na dijetu

Brza hrana, ulična hrana, gotova jela, sendviči, navrat-nanos sklepane salatice… Svi dobro znamo da su na duže staze ovo pogrešni izbori, ali ih, uprkos griži savesti svi vrlo često pravimo. A najgore od svega je to što tako učimo i svoju decu.

Živimo u vremenima koja nam ne ostavljaju vremena za one zaista bitne stvari – da se posvetimo porodici, uživamo u sitnim zadovoljstvima, priuštimo sebi neki provod, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << mini-odmor ili prosto se dobro naspavamo. No, najtužnije od svega je to što mnogi od nas jednostavno “ne stižu” da se hrane zdravo.

U doba naših predaka se znalo – svakog dana na stolu mora da bude barem jedan kuvani obrok. I to nije bez razloga.

Pre svega, termičkom obradom hrane uništavaju se svi štetni mikroorganizmi iz povrća i mesa, a u današnje vreme i štetni i potencijalno kancerogeni pesticidi i lekovi koji su davani životinjama.

Druga važna stvar je što se kuvana jela jedu kašikom. To ne samo da nas navodi da sednemo za sto i družimo se s porodicom, već na taj način unosimo manje hrane, jer sporije jedemo. Naše telo nas ranije obavesti kada smo siti, a to je idealan početni korak za svakog ko pazi na liniju, a našu decu uči da stiču dobre navike kada je ishrana u pitanju.

Takođe, jela skuvana u loncu ili šerpi su tečna i omogućavaju nam da svom organizmu nadoknadimo unos preko potrebne vode. Pritom je ta tečnost slana i obogaćena svim sastojcima datog jela, što nam daje mogućnost da u sebe unesemo sve neophodne elektrolite za normalno funkcionisanje. Aktivnoj deci je to dodatno neophodno.

Takođe, zgodno je i to što se, za razliku od brze ili pečene hrane, kuvana jela mogu skuvati u većoj količini, a potom ih staviti u zamrzivač i podgrejati po potrebi, a da skoro nimalo ne promene ukus.

Uprkos uvreženom verovanju, kuvanje uopšte ne mora da nam oduzme mnogo vremena, niti u pripremu kvalitetnih obroka moramo da uložimo ogroman napor. Uz malo organizacije i par praktičnih saveta, čak i najneiskusniji među nama mogu postati pravi kulinarski majstori.

Ipak, da bismo skuvali nešto ukusno i zdravo, pre svega nam je neophodna inspiracija. Mi smo svoju pronašli u izazovu “C® ideja za…” i njihovim sjajnim predlozima za pripremu tradicionalnih jela na potpuno moderan način.

Na kesici “C® ideja za… - Paprikaš” – u kojoj se nalazi pažljivo odabrana mešavina povrća, bilja i začina – pronašli smo vrlo originalan recept za paprikaš, koji je zahvaljujući prosu i povrću, daleko zdraviji od onog na koji smo navikli.

Ako se piletina zameni pečurkama, ovo jelo mogu da jedu i oni koji poste, ali i vegetarijanci.

Da stvar bude još bolja, “C® ideja za… - Paprikaš” sprema se za samo pola sata, a zahvaljujući prosu i ostalim sastojcima, sama jedna porcija je dovoljna da u sebe unesemo sve važne nutrijente, poput dijetalnih vlakana, esencijalnih aminokiselina, ugljenih hidrata, vitamina, minerala i svega drugog neophodnog za pravilan rast i razvoj naše dece.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.