PREVREMENI PARLAMENTARNI IZBORI NA KOSOVU I METOHIJI: Srbi moraju glasati masovnije nego ikada

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Okt.2019, 07:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREVREMENI PARLAMENTARNI IZBORI NA KOSOVU I METOHIJI: "Srbi moraju glasati masovnije nego ikada"

Samo Srpska lista može da zaštiti Srbe!

Prevremeni parlamentarni izbori na Kosovu i Metohiji zakazani su za danas! Osim borbe oko toga ko će preuzeti premijersko mesto u Prištini, oko kojeg se nadmeću mahom bivši komadanti OVK - Haradinaj, Veselji, Ljimaj, a ispred DSK- a Vjosa Osmani, znatno bitnije za opstanak srpskog življa na Kosmetu predstavlja činjenica kome će pripasti mandati namenjeni Srbima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Prema rečima Marka Đurića, direktora za Kancelarije za KiM, od izuzetne važnosti je da svih deset mandata pripadne Srpskoj listi.

- Ohrabrujemo Srbe na Kosovu i Metohiji da koriste sva instituciona sredstva kako bi zaštitili naše državne i nacionalne interese na Kosovu i Metohiji. Da bi taj uticaj bio ostvarljiv, potrebno je da svih deset poslanika koji pripadaju srpskoj zajednici dobije Srpska lista. Ukoliko srpski poslanici budu neki drugi, oni neće biti istinski srpski poslanici, već albanski Srbi. Važno je da Srpska lista bude ekskluzivni zastupnik interesa Srba u Prištini i zbog toga što bi separatistima tako bila uskraćena mogućnost da zloupotrebe pojedince sa srpskim imenom i prezimenom za sopstveni državotvorni projekat. Srbima se na Kosovu i Metohiji prištinskim uslovima i zakonima garantuju određena prava, iako su ona u prošlosti sistematski kršena, ali uz podršku albanskih Srba bi i te formalne ustavne i zakonske garancije mogle biti poništene - kaže Marko Đurić.

Priština na sve načine pokušava da spreči ljude da glasaju za Srpsku listu. S kakvim se sve pritiscima suočavaju članovi i glašači te liste?

- Priština je potpuno neskriveno krenula u ofanzivu protiv Srpske liste i ti akti političkog nasilja su toliko brutalni da s razlogom govorimo o političkom teroru. Ključnoj i ubedljivo najjačoj listi zabranjen je spot i izrečena drakonska kazna od 30. 000 evra zbog samog pominjanja Srbije. To nije upozorenje Srpskoj listi nego čitavom srpskom narodu. Podsetiću i da je predstavnicima države Srbije zabranjeno da se uopšte pojavljuju na terenu, iako su politički predstavnici drugih država dobrodošli.

Kako komentarišete spotove pojedinih političara, poput Rašića, koji apeluju na Albance da glasaju za njih i da zajedno "unište Srpsku listu"?

-  Karte su potpuno otvorene i svaka ptica je pokazala kome jatu pripada. Bojim se, međutim, da je taj sramni Rašićev spot samo alibi za ono što se sprema, a to je pokušaj velike izborne manipulacije i krađe glasova kako bi se u prištinski parlament po svaku cenu ubacio i neko ko nije iz Srpske liste. Srbi na ovim izborima moraju glasati masovnije nego ikada kako bi se sprečilo da se srpski predstavnici biraju albanskim glasovima.

Rusija mora da se uključi u rešavanje kosovskog pitanja. Vaš komentar?

- Gospodin Petrič je čovek sa respektabilnim političkim i diplomatskim iskustvom i veoma dobro oseća kako vetrovi duvaju.  Naravno da bez Rusije ne može biti trajnog i održivog rešenja za Kosovo i Metohiju. Rusija je do sada bila naš pouzdan partner u zaštiti srpskih državnih i nacionalnih interesa, čemu su u velikoj meri doprineli odnosi predsednika Aleksandra Vučića i i Vladimira Putina. Uveren sam da će u procesu stvaranja nove geopolitičke stvarnosti, a rešavanje pitanja Kosova i Metohije je deo tog procesa, Rusija ostati dokazani prijatelj Srbije.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.