Oslo proteruje dizel automobile: Od sutra im se zabranjuje izlazak na ulice

Izvor: Telegraf.rs, 16.Jan.2017, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oslo proteruje dizel automobile: Od sutra im se zabranjuje izlazak na ulice

Grad Oslo će sutra zabraniti izlazak dizel automobila na ulice, u nastojanju da se izbori sa sve većim zagađenjem vazduha.

Zabrana, koju su kasno sinoć najavile gradske vlasti, stupa na snagu sutra od šest sati ujutru do deset sati uveče, a trajaće sve dok se vazduh ne očisti od zagađenja.

Privremena zabrana će važiti za sve gradske puteve, ali ne i nacionalni >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << autoput koji prolazi kroz glavni grad Norveške, prenosi agencija Frans pres.

- Ne možemo u Oslu da tražimo od dece, starijih i onih koji pate od respiratornih problema da ostanu kod kuće zbog toga što je vazduh previše opasan za udisanje - izjavila je gradska čelnica Lan Mari Ngujen Berg za norveške medije.

Pomenuta mera je, međutim, razljutila dobar broj vozača, koji su se 2006. odlučili za kupovinu dizel vozila ohrabreni rečima norveških zvaničnika, koji su u to vreme davali prednost dizel vozilima nad benzincima.

- Odlučite se već jednom. Nije prošlo dugo otkako je Jens Stoltenberg (bivši premijer Norveške i sadašnji generalni sekretar NATO) preporučivao dizel vozila. Nismo sigurni da zaista znate šta je najbolje - napisala je jedna od pogođenih vozača Irene Signora na Fejsbuk stranici lista "Verdens Gang".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.