Izborni panel naložio prebrojavanje 1.472 biračka mesta i ne priznavanje glasova poštom iz Srbije

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Nov.2019, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izborni panel naložio prebrojavanje 1.472 biračka mesta i ne priznavanje glasova poštom iz Srbije

Izborni panel za žalbe i predstavke (IPŽP) je naložio Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) Kosova da prebroji 1.472 glasačkih mesta i da iz konačnih rezultata prevremenih parlamentarnih izbora ukloni glasove pristigle poštom iz Srbije.

"IPŽP je prihvatio 53 žalbe i na osnovu njih u odnosu na 52 žalbe, Panel je odlučio da naloži CIK-u da ponovo broji 1.472 biračka mesta. Što se tiče žalbe koalicije Socijaldemokratska inicijativa Alijansa novo Kosovo i Partija >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << pravde panel je prihvatio žalbu kao osnovanu i naložio CIK-u da iz konačnog rezultata izbora ukloni glasove birača van Kosova koji su došli iz Srbije poštom", navodi se u saopštenju.

IPŽP je saopštio da je odbio kao nedopustive i van roka 23 žalbe , 25 žalbi je odbijeno kao neosnovane, dok je jedna žalba povučena.

Prema prvim procenama odluka o uklanjanju glasova poštom iz Srbije dovodi do prelaska izbornog prava koalicije Socijaldemorkatska incijativa, Alijansa novo Kosovo i Partija pravde.

Optužnice protiv 18 osoba zbog ometanja kosovskih izbora

Nacionalni koordinator Tužilaštva za izbore na Kosovu Laura Pulja saopštila je da je podignuto 14 optužnica protiv 18 osoba zbog ometanja kosovskih parlamentarnih izbora, prenosi KoSSev.

Ona je rekla da je će krivični postupak protiv osoba koje su prekršile pravila izbora početi pošto Centralna izborna komisija (CIK) potvrdi rezultate izbora.

"Čekamo krivične prijave iz CIK i Izbornog panela za žalbe i predstavke (IPŽP) kako bismo nastavili sa postupcima predviđenim zakonikom o krivičnom postupku. Međutim, takođe smo preduzeli neke konkretne korake na sopstvenu inicijativu, identifikovali smo nekoliko slučajeva i neki slučajevi su pod istragom", rekla je Pulja u intervjuu za RTK.

Ona je istakla da je do sada podignuto 14 optužnica protiv 18 osoba.

"Ove optužnice su podnete u svim kosovskim tužilaštvima, u vezi sa ometanjem izbora kao što su: kršenje principa glasanja, povrede slobodne volje birača", rekla je Pulja.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.