Milorad Dodik proglasio pobedu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Okt.2018, 03:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milorad Dodik proglasio pobedu

Lider SNSD i kandidat za srpskog člana Predsedništva BiH, Milorad Dodik, proglasio je večeras pobedu i poručio da je ona "čista kao suza".

Dodik je u obraćanju javnosti rekao da je neposredno pre toga razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji mu je čestitao na izbornoj pobedi.

MUP: Izbori protekli bez ugrožavanja bezbednosti

Proces glasanja na 2.098 biračkih mesta u Republici Srpskoj protekao je bez ugrožavanja bezbednosne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << situacije i većih narušavanja javnog reda i mira, saopšteno je večeras iz MUP Republike Srpske.

Policijski službenici MUP Republike Srpske su od 15 časova pa do zatvaranja biračkih mesta u Republici Srpskoj u 19 časova postupili, kako se navodi, po dve prijave o narušavanju javnog reda I mira na biračkim mestima.

MUP podseća da se zabrana o prevozu eksplozivnih materija na području Republike Srpske primenjuje do sutra u 6,00 časova.

"Mogu vam reći da je predsednik Vučić sa radošću primio ove rezultate", rekao je Dodik i podsetio na poruke protivkandidata Mladena Ivanića, koji je tražio da se Srbija ne meša u izborni proces u BiH.

"I nisu im pomogli ti silni njihovi Englezi da pobede", rekao je Dodik, koji je zahvalio Vučiću na čestitkama i istakao da će prvi njegov susret kao člana Predsedništva BiH biti sa predsednikom Vučićem.

"Prvi moj susret će biti sa predsednikom Vučićem, možda i pre nego sa mojim kolegama u Predsedništvu BiH", kazao je Dodik.

I za PDP Dodik prešao u vođstvo

Prema poslednjim podacima PDP-a, članice Saveza za pobjede, Milorad Dodik je prešao u vođstvo u odnosu na Mladena Ivanića sa 1.700 glasova birača.

Kako je saopštio lider te stranke Branislav Borenović, ishod ovih izbora je veoma neizvestan i o tome ko će biti pobednik ovih izbora odlučiće, kako je rekao, foto finiš.

"Izborna trka je toliko neizvesno da je teško znati ko je pobednik i ne samo večeras. To je i razlog zbog kojeg se još ne oglašavaju ni Dodik niti Ivanić, jer treba biti siguran", kazao je Borenović novinarima u sedištu stranke.

Prema njegovim rečima, na osnovu 451.986 prebrojanih glasačkih listića, Dodik ima podršku 213.826 glasača, a Ivanić 211.933, što je razlika od 1.697 glasova, 42 promila, u korist Dodika.

Razlikuju se informacije o vođstvu za predsednika RS, pa tako iz Saveza za pobjedu kažu da je u prednosti njihov kandidat Vukota Govedarica u odnosu na Cvijanovićevu, odnosno da lider PDP vodi sa 53 odsto podrške.

I u Federaciji BiH različite informacije - Čović ili Komšić

I iz izbornih štaba bošnjačkih i hrvatskih stranaka saopštavaju se različiti prvi rezultati osvojenih glasova za članove Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Halid Genjac, generalni sekretar SDA, novinarima je rekao da je na osnovu više od 150.000 izbrojanih glasova za člana Predsedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda vodi Šefik Džaferović.

On je kazao da je Šefik Džaferović prvi sa 42 posto glasova.

Kada je u pitanju izbor člana Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Genjac je kazao da, nakon do sada prebrojanih glasova, vodi Željko Komšić sa 65 posto, ispred Dragana Čovića, koji ima podršku 25 posto glasova.

U Izbornom štabu HDZ BiH tvrde da je Čović dobio uverljivu većinu hrvatskih glasova, te da čekaju da vide koliko je bošnjačkih glasova dobio Komšić, rekao je funkcioner HDZ BiH Bariša Čolak.

Prema izveštajima medija u Federaciji BiH, u sedištu te stranke vlada svečarsko raspoloženje jer se, kako kažu, već zna da je Čović u trci za hrvatskoga člana Predsedništva BiH dobio oko 75 posto hrvatskih glasova.

Ali i dalje je neizvesno ko će zaista biti izabran za hrvatskog člana Predsedništva BiH jer nije poznato koliko je bošnjačkih glasova dobio lider Demokratske fronte Komšić.

"Već je sada jasno da je Čović dobio uverljivu većinu hrvatskih glasova, ali čekamo da vidimo koliko je bošnjačkih glasova dobio Komšić. Još uvek je rano bilo šta prognozirati", izjavio je Čolak za portal Dnevnik.ba.

Prvi rezultati izlaznosti na izbore u BiH - 53,26 odsto

Prema prvim rezultatima izlaznosti na osmim po redu opštim izborima u Bosni i Hercegovini, glasalo je 53,26 odsto građana upisanih u centralni birački spisak.

Kako je u svom prvom obraćanju rekao predsednik Centralne izborne komisije (CIK), Branko Petrić, nema kompletnih podataka odziva na nekim biračkim mestima, između ostalih, u Bijeljini i Banovićima.

Petrić je ocenio da su protekli izbori bili izuzetno fer i korektni, suprotno najavama da će, kako je rekao, biti "katastrofični" i da su slabo organizovani, te da se može očekivati njihov krah.

Inače, ovom procentu tek treba da se pridodaju glasovi građana koji su glasali u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, zatim građana koji su glasali preko mobilnih biračkih timova, kao i onih koji su glasali na nepotvrđenim glasačkim listićima.

Procena je da je izlaznost na ovim izborima na nivou prethodnih iz 2014. godine, rekao je Petrić.

U Bosni i Hercegovini su danas birani predstavnici na svim nivoima vlasti. Na izborima su se za glasove birača nadmetali 72 političke stranke i 39 nezavisnih kandidata.

Pravo glasa u BiH ima 3.278.908 građana. Broj registrovanih glasača u Federaciji BiH je 2.092.336, a u Republici Srpskoj 1.260.597.

Građani BiH glasali i za Ronalda, Mesija, Merkelovu

Na svakim izborima ima i smešnih i zanimljivih odluka birača koji na svojim glasačkim listićima obično dopišu ime kandidata po njihovom izboru.

Tako je i na ovim izborima u BiH bilo zanimljivih i kreativnih predloga, pa se tako na jednom listiću pored imena ponuđenih kandidata pojavilo dopisano ime aktuelnog trenera FK Sarajeva, Husrefa Musemića.

Takođe, jedan birač je preko celog glasačkog listića napisao početnu postavu fudbalskog kluba AC Milan, dok je jedan od birača preko glasačkog listića napisao imena ovogodišnjih najboljih fudbalera u svetu: Ronalda, Mesija, Mohameda Salaha i Luke Modrića, prenela je regionalna N1 tv, uz objavljene faksimile glasačkih listića.

Iako, kako se navodi, nije tajna da mnogi mladi iz BiH odlaze u Nemačku, jedan od birača je otišao korak dalje pa je na glasački listić dopisao Angelu Merkel.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.